MEZOPOTAMSKIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
17. 6. 2015 - 14.00

Prejšnji teden je v Čilu protestiralo okrog 200 tisoč študentov in profesorjev, s čimer so želeli izraziti nasprotovanje vladnemu predlogu izobraževalne reforme. Profesorji, ki so se pridružili študentom, že več kot teden dni tudi stavkajo, da bi podkrepili zahteve po krajšem delovniku in zahtevali višje plače. Šolski sistem v Čilu namreč še vedno trpi posledice zaradi zapuščine diktatorja Augusta Pinocheta, ko je bila javna izobrazba zanemarjena na račun profitnih šol. Trend ustanavljanja privatnih univerz se je na žalost nadaljeval tudi po ponovni vzpostavitvi demokracije.

V Rojavi oziroma zahodnem Kurdistanu svoja vrata odpira nova univerza, Mezopotamska akademija za družbene vede. Predavanja se bodo začela v septembru, akademija pa zaenkrat obsega tri oddelke: pravo, sociologijo in zgodovino. V kratkem nameravajo odpreti še oddelke za filozofijo, literaturo, politične vede, ekonomijo in geografijo. Ciljajo predvsem na vzpostavitev alternativnega izobraževalnega sistema v primerjavi s sistemi izobraževanja, ki so jih oblikovale sile moči in hegemonije. V prihodnosti želijo sprejemati študente iz vseh treh kantonov Rojave in tudi preostale Sirije. Za bodoče študente so že pripravili učilnice in študentske domove, predavanja pa bodo potekala v arabščini in kurdščini. Od začetka junija se je na univerzo vpisalo šestdeset študentov, vendar se število vpisanih hitro povečuje.

Po protestih proti novemu nacionalnemu zakonu o izobraževanju, ki so potekali marca letos, so mjanmarski študentje še vedno v priporu. Študentske organizacije, odvetniki in predstavniki civilnih družbenih iniciativ so prepričani, da so študentje pridržani načrtno, da bi vlada pred volitvami, ki se bodo odvile oktobra ali v začetku novembra, imela prosto pot. Pridržanih je okrog sedemdeset študentov, ki so uradno obtoženi izgredov, nezakonitega zbiranja in rušenja narodne stabilnosti, grozi pa jim zaporna kazen do deset let. Med pridržanimi je tudi skoraj celotno vodstvo All Burma zveze študentskih sindikatov, kjer so prepričani, da vlada želi aktivistom onemogočiti spremljanje poštenosti in kredibilnosti prihajajočih volitev. Vlada pa naj bi nadzorovala volitve ne le z aretacijo aktivistov, temveč tudi s spodbujanjem religioznih konfliktov.

V želji po povečanju kvalitete in mednarodne primerljivosti izobraževalnih institucij namerava Egipt vzpostaviti nacionalni univerzitetni sistem ocenjevanja. Ta naj bi študentom pomagal pri izbiri najboljših institucij in študijskih programov, prav tako pa naj bi služil kot referenčno orodje za primerjavo informacij o višji izobrazbi. Egipt ima 23 javnih in 19 privatnih univerz, na katerih se šola več kot dva milijona študentov. A nobena izmed 42 univerz ni bila uvrščena na zadnje objavljene sezname najboljših sto svetovnih univerz. Novi ocenjevalni sistem naj bi povečal tako tekmovalnost med univerzami kot tudi transparentnost in sodelovanje.

Študentje, ki so v okviru programa Erasmus+ na magistrskem študiju v tujini, bodo lahko prvič izkoristili posojila v okviru jamstvene sheme posojil za magisterij Erasmus+. Zaenkrat bodo to možnost imeli le španski študentje in tisti, ki so na izmenjavi v Španiji. Sporazum bo zagotavljal do 30 milijonov evrov posojil, podpisala pa ga bosta MicroBank Španija in Evropski investicijski sklad. Shema naj bi podprla 200 tisoč študentov, ki lahko prejmejo do 12 tisoč evrov posojila za enoletni in do 18 tisoč evrov za dvoletni magistrski študij. Posojila so na voljo pod ugodnimi pogoji, saj študenti ali njihovi starši ne potrebujejo jamstev, obrestne mere so nizke, odplačevanje pa je lahko tudi odloženo.

Včeraj se je senat mariborske univerze sestal na konstitutivni seji, na kateri so med drugim podali soglasje k imenovanju prorektorske ekipe. Nedavno izvoljeni novi rektor, profesor Igor Tičar, se je zaradi imenovanja dekana filozofske fakultete, Marka Jesenška, znašel na udaru kritik. Akademski zbor fakultete je v zadnjih letih večkrat pozval k razrešitvi dekana Jesenška, očitali pa so mu neustrezno vodenje fakultete, netransparentnost finančnega poslovanja, neustrezno vodenje senata ter med drugim tudi neustrezno kadrovsko politiko v strokovnih službah in na oddelkih. O širši sliki dogajanja na drugi največji slovenski univerzi, nam pove predsednik visokošolskega sindikata Marko Marinčič:

Izjava

Predstavniki študentske organizacije in študentskega sveta Univerze na Primorskem so na rektorja Dragana Marušiča naslovili zahtevo, naj takoj začne postopke za prekinitev sodelovanja in poučevanja Egona Žižmunda in Nade Trunk Širca. Zaradi nezakonitega vpisa študentov na fakulteto za management in nezakonite podelitve diplom sta bila omenjena namreč obsojena na 22 in 24 mesecev pogojne zaporne kazni. Zato je po ocenah študentskih predstavnikov nedopustno, da še naprej poučujeta na nekaterih študijskih programih. Prepričani so, da to dejstvo daje slabo sporočilo vsem, ki bodo lahko ostali brez pridobljenih diplom, medtem ko glavna krivca za nastalo situacijo nemoteno še naprej poučujeta na isti fakulteti. Ob tem obe študentski organizaciji opominjata, da univerza naredi veliko premalo za krepitev kredibilnosti in sprejetosti njenih študijskih programov v okolju.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Začnimo poslovno. Podjetje Marand vabi vse študente na poletno šolo programiranja Healthy Bytes, kjer bodo programirali rešitve za zadnje, najbolj vroče in nepogrešljive naprave, kot so pametne ure, Google očala, pametne TV naprave in druge. Število prostih mest je omejeno, zato prijave sprejemajo do 21. junija, šola pa bo potekala od 6. do 24. julija.

http://www.sou-lj.si/sl/novice/item/3223-poletna-%C5%A1ola-programiranja...

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je objavila razpis za sofinanciranje legislativnih srečanj in mednarodnih članarin društev in zvez društev v skupni vrednosti 15 tisoč evrov. Rok prijave za vsa zainteresirana društva je samo še nekaj dni, in sicer do vključno 22. junija 2015.

http://www.sou-lj.si/sl/novice/item/3219-razpis-%C5%A1ou-v-ljubljani-201...

Danes se bo ob 17. uri v Svečani dvorani Univerze v Ljubljani odvilo predavanje Jerneja Hercoga z naslovom Vodar in komunalni inženir na Bližnjem vzhodu. Hercog bo na predavanju predstavil tako strokovno tematiko kot tudi izkušnje z delom v Združenih arabskih emiratih.

http://www3.fgg.uni-lj.si/aktualno/obvestila-referata/obvestilo/n/predav...

V petek bo v Konzorciju Noč knjigarn, kjer boste lahko uživali v pestrem kulturnem programu, v katerem se bo predstavila ruska kultura. Knjigarna bo odprta vse do 22. ure, ob nakupu vsake knjige pa prejmete še eno v dar.

http://www.mladinska.com/knjigarna_konzorcij/dogodki/dogodek?etid=1565

 

Novice sta pripravili Kaja in Erika

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness