neplačanih akademskih 15

Oddaja
jan mortier
15. 1. 2015 - 15.30

Današnje novice ponovno začenjamo z neplačanimi pripravništvi. O suženjskih razmerjih smo povedali že veliko, neplačane nesrečnike, ki si izkušnje nabirajo pri londonskem think-tanku Civitatis International, pa so pridobljene izkušnje še krepko udarile po žepu. Da so namreč omenjeno organizacijo lahko kot priporočilo navedli v svojem življenjepisu, so morali plačati 300 funtov. Novica je na domačih tleh dvignila veliko prahu, predsednika organizacije Jana Mortierja pa so obtožili, da brezsramno izkorišča obupane in zaposlitve željne mlade. Ta je v zagovor dejal, da njihovi programi s 100-odstotno uspešnostjo zagotavljajo visoko plačana delovna mesta in da je pičlih tristo funtov pošteno plačilo.

 

Miti o večji kakovosti zasebnih šol se še naprej krhajo. Nova študija v Avstraliji je pokazala, da uspeh študentov ni odvisen od tega, ali so obiskovali javne ali zasebne osnovne ter srednje šole. Študija je potekala na vzorcu okoli 8.000 študentov iz 183-ih šol, osredotočala pa se je na njihov akademski uspeh in socioekonomsko ozadje. Predvsem slednje nima vpliva na uspeh, saj so se manj privilegirani učenci izkazali enako ali celo bolje od pod srečno zvezdo rojenih vrstnikov. V Avstraliji sicer zadnja leta čedalje več staršev, tudi tistih manj privilegiranih, vpisuje svoje otroke v zasebne šole v upanju, da bo njihova izobrazba kvalitetnejša in bo odpirala več vrat. Avtorja raziskave pa sta opozorila na pomembnost javno dostopnega izobraževanja, saj prav to omogoča izboljšanje položaja revnejših mladih.

 

Nadaljujemo z novicami iz domačih logov. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je z letošnjim letom začelo uvajati ukrepe, s katerimi nameravajo privarčevati okoli 10 milijonov evrov. Del tega bodo po besedah ministrice Stanke Setnikar Cankar privarčevali z zniževanjem materialnih in drugih stroškov na ministrstvu. Znižali bodo stroške splošne in poklicne mature, zaključnega izpita in nacionalnega preverjanja znanja ter poklicnega maturitetnega tečaja. Največ ukrepov pa je padlo na pleča srednješolcev. Znižujejo se sredstva, namenjena posameznemu dijaku, prav tako se znižuje plačilo za izvajanje interesnih dejavnosti, hkrati pa se učiteljem ukinja plačilo učne pomoči učencem. Na ukrepe so se ostro odzvali tako v Sindikatu vzgoje, izobraževanja in znanosti kot v Študentski in Dijaški organizaciji Slovenije. Govorili smo z Matijo Kropetom Lenarčičem, predsednikom DOS:

klik

Opozoril je tudi na ignorantski odnos s strani pristojnega ministrstva:

klik

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

DFB krožek s Pedagoške fakultete ponovno pripravlja okroglo mizo z naslovom "Študentsko organiziranje". Gostili bodo dva sodelavca univerzitetne redakcije - Klaro Otorepec in Miho Novaka, oba aktivista, ki sta si med študijem nabrala mnogo relevantnih izkušenj s področja študentskega in širšega boja. Poslušalcem bosta predstavila kratko zgodovino študentskega organiziranja ter konkretne izkušnje z zasedbe Filozofske fakultete. Zatem bo sledila diskusija o možnostih organiziranja na Pedagoški fakulteti. Dogodek bo potekal danes ob 18.00 v učilnici 116 omenjene fakultete.

 

Študentska organizacija Univerze na Primorskem in Študentski svet Univerze na Primorskem sta v ponedeljek objavila razpis za dodelitev enkratne nepovratne denarne pomoči za socialno ogrožene primorske študente. Osnovni namen razpisa je pomoč socialno ogroženim študentom primorske univerze, ki jim eksistenčni stroški študija predstavljajo oviro pri nemotenem opravljanju študija. Okvirna sredstva, ki so na voljo, znašajo 3000 evrov, medtem ko lahko posamezni prosilec prejme do 300 evrov enkratne nepovratne denarne pomoči. Vloge lahko oddate do 12. februarja.

 

Danes ob dvanajstih ste lahko prisluhnili Unikompleksu s temo osnutka predloga statuta Univerze v Ljubljani. Vsi, ki si želite o omenjeni problematiki zvedeti še več, pa se lahko udeležite ene izmed dveh okroglih miz, ki bosta potekali v torek, 20. januarja, ob 16.20 na Filozofski fakulteti in v sredo, 21. januarja, ob 15.00 na Fakulteti za družbene vede. Vsekakor pa ne smete zamuditi radijske okrogle mize, ki bo prav tako v sredo, 21. januarja, ob 20.30 na vaših najljubših radijskih valovih.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.