Prvoaprilskih akademskih 15

Oddaja
1. 4. 2015 - 14.00

 

V preteklem tednu smo dobili novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport. Klavdija Markež je tako nadomestila Stanko Setnikar Cankar, ki je odstopila zaradi ogromnih avtorskih honorarjev. Nova ministrica pa se že takoj na začetku spopada s kritikami. Čeprav je bil njen nastop na pristojnem odboru v Državnem zboru katastrofalen, je vseeno dobila zadostno podporo za izvolitev in s ponedeljkom uradno prevzela ministrstvo. Od odstopa Setnikar-Cankar je sicer tekoče zadeve ministrstva vodil kar Miro Cerar. Takoj ob prevzemu ministrske funkcije pa so se že oglasili tudi iz Študentske organizacije Slovenije. Za njih predsednik Žiga Schmidt:

 

izjava v posnetku

 

V neuradnem delu pogovora pa nam je Schmidt še zaupal, da so med temi turbulentnimi časi na ministrstvu za šolstvo kar sami spisali nov zakon o visokem šolstvu. Ta univerzo povsem spreminja v podjetje. Tako bodo morali študentje, ki bodo hoteli študirati, odpreti svoj s.p., študij bo potekal le še na daljavo, v praznih stavbah univerze pa bo ŠOS odprl svoj inkubator znanja. V njih bodo potekali razni seminarji o samostojnem podjetništvu in timskem delu, kjer bodo tedensko predavali start up guruji iz vzhodne Evrope.  

 

A šalo na stran - v državi, kjer vsak dan izgleda kot prvoaprilska šala, pa je spletna Demokracija objavila novico, da je sveža ministrica že pečena. Njena magistrska naloga je bila namreč označena za plagiat, saj se kar 37-odstotno prekriva z diplomsko nalogo študenta Ekonomske fakultete v Ljubljani. Iz kabineta ministrice so sporočili, da odziv še pripravljajo, a vse bolj postaja jasno, da bomo najbrž priča najkrajšemu mandatu na mestu ministra oziroma ministrice za šolstvo, če ne že kateregakoli ministrstva. Očitno Stranki modernega centra nikakor ne uspe najti niti enega primernega kadra, ki ne bi bil obremenjen s takšnimi in drugačnimi aferami.

 

Včeraj se je v organizaciji Gibanja za dostojno delo in socialno družbo odvila javna razprava Prekarnost po bolonjsko. Kot je možno razbrati že iz naslova, je bila rdeča nit razprave prekarnost znotraj univerze. Bolonjski proces je samo še eden izmed procesov, ki univerzo vse bolj prilagaja trgu oziroma zahtevam gospodarstva. Na razpravi so, med drugim, izpostavili trenutno najbrž najbolj aktualno bogatenje akademskih mandarinov na eni strani ter bitko za preživetje nižjih akademskih delavcev na drugi strani. Ena izmed osrednjih tem je bil tudi prehod iz univerze na trg delovne sile. Na sistemske anomalije zaposlovanja mladih je opozoril Borut Brezar:

 

izjava v posnetku

 

Včeraj, torej v torek, 31. marca, se je na Fakulteti za matematiko in fiziko pod taktirko Iskre začel teden Emmy Noether. Kulturno izobraževalni dnevi, ki bodo trajali od torka do četrtka, se bodo ukvarjali z vprašanjem žensk v znanosti. Tako se bodo v treh dneh zvrstili predavanja, okrogla miza, filmska projekcija in plesno-kulturni dogodek. In če se sprašujete, kdo je ženska iz naslova - Emmy Noether je ena najslavnejših matematičark, ki je v svojem življenju veliko doprinesla k teoriji matematike in tudi fizike. Njen primer bo služil za izhodišče debate na temo žensk v znanosti, problema feminizma za enakopravnost spolov.

 

Iz neuradnih virov okoli društva Iskra pa je slišati, da naj bi se mladi revolucionarji in revolucionarke začeli nagibati v bolj podjetniške vode. Veliki postranski zaslužki nekaterih v društvu so že prišli na plano. Branijo se s tem, da se pač počasi navajajo na prevzem ŠOU, kjer denarci tako ali tako padajo z neba direktno v žepe funkcionarjev. Tako naj bi se pravzaprav pripravljali na osvojitev razredne zavesti odtujenih funkcionarjev.

 

Pred dnevi je v medijih zaokrožila novica, da naj bi univerza v Mariboru novinarki POP TV za izdajo želenega spiska honorarnih zaslužkov profesorjev zaračunala kar 1464 evrov stroškov. Ker gre za plačevanje za informacije javnega značaja, se je seveda nemudoma oglasila informacijska pooblaščenka. Ta je poudarila, da je zaračunavanje stroškov dela javnih uslužbencev, ki so že plačani iz proračuna, nesprejemljivo. Pravica do dostopa do informacij javnega značaja je temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja ustava. Ali se bo po novem to zaračunavalo in tako postalo za mnoge nedostopno, je spet stvar naših vrlih državnih pravnikov. V času, ko je privatizacija največji hip, verjamemo, da bodo tudi javno dostopne informacije kmalu le še blago na trgu.

 

Kurdska delavska stranka je na gori Sindžar odprla šest novih šol, ki bodo sprejele približno 800 jazidskih otrok s celotnega področja planote Sindžar. Tako so Kurdi z minimalno pomočjo mednarodne skupnosti obranili obleganje s strani Islamske države, hkrati pa že vzpostavljajo pogoje za nadaljnje življenje.

 

Študentski obvestilnik

 

Z aprilom se začenja tradicionalni, tokrat že 11. Mesec sociale in zdravja. Pod okriljem ŠOU se bo tako v prihajajočem mesecu zvrstilo 10 brezplačnih dogodkov, ki bodo obsegali tako kulturo prehranjevanja, zdravstveno ozaveščenost, javne tribune, pohod na Šmarno goro, zaključil pa se bo z Marihuana maršem, ki bo 22. aprila na Kongresnem trgu. 8. aprila pa bo na Fakulteti za družbene vede potekala tribuna o problematiki prekarnega dela z naslovom Novodobno suženjstvo. Iz zanesljivih virov blizu samega predsedstva ŠOU smo dobili informacije, da naj bi šlo za začetek konca študentskega dela, kot ga poznamo. Postopoma naj bi končno ukinili predkapitalistične oblike posredovanja dela v obliki študentskih servisov in sčasoma popolnoma odpravili študentsko delo, ki je najbolj prekarna oblika zaposlitve pri nas. Za kaj takega jim lahko le čestitamo!

 

V četrtek ob 20h se bo v anarhističnem socialnem centru Infoshop odvil dogodek sindikata Radia Študent Radio Libertaire - Pozor, samoorganizacija in avtonomija v etru! Gostje bodo tovariši z Radia Libertaire, pariške FM radijske postaje francoske Anarhistične federacije, ki ji lahko prisluhnete na 89,4 MhZ, oddaja pa že od leta 1981. Razpravljalo se bo o delovanju nekomercialnih postaj, vprašanju avtonomnosti in samoorganiziranosti v strukturi radia ter seveda sama predstavitev njihovega radia.

 

Diskusijsko-bralno-filmski krožek Pedagoške fakultete in Oddelka za socialno pedagogiko pripravljata okroglo mizo o aktualni noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Okrogla miza “Za otroke gre?” bo potekala danes, 1. aprila, ob 18h na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. O zakonu in z njim povezanimi strahovi bosta razpravljala Roman Kuhar s Filozofske fakultete ter Metka Mencin Čeplak s Fakultete za družbene vede.

 

V četrtek, 2. aprila, bo v klubu Gromka na Metelkovi potekala 30. obletnica feministične skupine Lilit z naslovom “Ženska seksualnost”. Te so daljnega leta 1985 imele svoj prvi dogodek v klubu k4, kjer so odpirale vprašanja ženske seksualnosti, vprašanje ženskega in lezbičnega feminizma, spolnih usmeritev, identitet in politik. Že takrat so v eni noči združile diskusije, kulturo in žur. Tudi letos ne bo nič drugače.

 

Z resnicami, polresnicami in neresnicami vas je za 1. april seznanjal Tine

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness