Rektorskih akademskih 15

Rektorskih akademskih 15

Oddaja
24. 10. 2013 - 15.30

Tokrat si bomo najprej ogledali dogajanje na tujih tleh. V Grčiji je več kot tisoč univerzitetnih predavateljev podpisalo protestno pismo zoper uničenje grške univerze, grški minister za šolstvo pa je že več tednov stavkajočemu administrativnemu osebju zagrozil z odpuščanjem. Ukinjanje delovnih mest na univerzah se razume kot del vladnih ukrepov, ki bi pripomogli k zmanjšanju že tako globoke gospodarske krize v Grčiji. Odbor, ki se je zavezal, da bo napisal protestno sporočilo akademikov, je izpostavil, da v skladu z grško ustavo predavatelji in administrativno osebje opravljajo »javno dolžnost«. Ali je to dovolj dober argument za ohranitev delovnih mest, bomo še videli.

 

Na Otoku naj bi najbolj cenjene univerze v zadnjem trenutku skrivaj zmanjševale vpisne zahteve, tako da bi mesto na najboljših univerzah lahko zagotovili tudi revnim in depriviligiranim študentom s slabšimi ocenami. Ob vse večjem političnem pritisku si namreč želijo visokošolsko izobraževanje narediti dostopnejše vsem in tudi tem študentom zagotoviti primerno delovno mesto.

 

Zdaj pa še na vzhodno celino. V univerzitetnih središčih v Iranu so se ta teden nadaljevali obsežni študentski protesti zaradi omejevanja svobode izražanja in pomanjkanja osnovnih pravic študentov, in to kljub gorečemu zavzemanju predsednika Hassana Rouhanija, da bi na univerzah vzpostavili prijetnejše vzdušje. Rouhani je verske in politične oblasti namreč pozval, naj opustijo svoje neracionalne prepovedi glede študentskih aktivnosti, kot je denimo prepoved udeležbe in govorov na javnih shodih. Njegov poziv očitno ni najbolj zalegel.

 

Znan kitajski profesor ekonomije Xia Yeliang bo izgubil profesuro na univerzi v Pekingu, eni izmed najbolj prestižnih kitajskih univerz, ker naj po navedbah univerze slabo opravljal svoje delo. Številni stojijo za njim, ker podpira demokratizacijo države, profesor pa je zaradi svojih liberalnih nazorov praktično brez možnosti, da ga zaposli kakšna druga univerza na Kitajskem.

 

Nadaljujemo z novicami na domači grudi. V torek se je se je na konstitutivni seji sestal Senat Univerze v Ljubljani, tokrat prvič pod vodstvom novega rektorja Ivana Svetlika. Na seji je potekala potrditev mandatov senatorjev, ki jih je Svetlik pozval k razmišljanju o dobrobiti cele univerze, ne le posameznih fakultet. Prav tako so potrdili program dela za prihodnje leto, ki naj bi prinašal zmanjšanje števila vpisanih študentov in povečanje števila diplomantov. Nekateri senatorji so se na ta program že odzvali z zaskrbljenostjo, saj naj bi ta prinesel poslabšanje kvalitete diplomantov, premalo pa naj bi tudi izpostavil dejansko finančno krizo, s katero se spopadajo določene članice univerze. Senat se bo v prihodnje ukvarjal tudi s pripravo zakona o raziskovalni dejavnosti, preko katerega se bo poskušalo univerzi vrniti osnovno financiranje za raziskovalno dejavnost.

 

Konec decembra bo na Borštnikovem trgu v nekdanjih prostorih e-študentskega servisa zaživela Študentska čitalnica. Sredstva za investicijo, vredno 25.000 evrov, bo zagotovila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Več o projektu nam je povedal Luka Snoj, vodja projekta Študentska čitalnica:

/izjava se nahaja s posnetku/

 

Z ljubljanskega ŠOU se selimo na ŠOU Univerze na Primorskem. Po neuradnih podatkih se je ponedeljkovih volitev v študentski zbor udeležilo 179 študentov, kar znaša 3 odstotke volilnih upravičencev. Če se komu zdi ta številka odločno premajhna za legitimno demokratično potrditev izvoljenih kandidatov, naj ga potolažimo, da državljanski čut med študenti na Primorskem narašča, saj je letošnja udeležba na študentskih volitvah večja kot ponavadi. Vprašanje ali je s tem konec zapletov na ŠOUP pa še ostaja odprto.

 

Kot po naključju se selimo še na Univerzo v Mariboru. Rektor Univerze v Mariboru je prejšnji petek sporočil, da dekan mariborske filozofske fakultete Marko Jesenšek ostaja na položaju. Spomnimo, akademski zbor filozofske fakultete v Mariboru je maja predlagal razrešitev dekana zaradi domnevnega neustreznega vodenja fakultete, a dejstva, ki naj bi bila razlog za njegov odhod, ne ustrezajo razlogom, določenim v statutu univerze. Veliko pritožb s strani pedagoški delavcev na dekanovo delovanje je bilo moč slišati tudi v povezavi s sestavo komisije za ocenjevanja dela zaposlenih. Ta bo sedaj ponovno izveden, vmes pa so se pojavile že nove prijave glede dekanovega domnevnega ponarejanja uradnih dokumentov, vmešavanja v habilitacijske postopke in diskriminacije zaposlenih pri napredovanju. Ampak to so seveda samo podtikanja.

 

V torek se je na Gospodarskem razstavišču začela 14. Študentska arena, največja izobraževalna prireditev za mlade pri nas, ki se bo zaključila danes. Organizatorji so pripravili več kot 60 izobraževalnih dogodkov, posebno pozornost pa so letos posvetili novim projektom zaposlovanja in podjetništva. Cilj arene je združiti vse informacije o izobraževanju na enem mestu. Več o Študentski areni nam je zaupal vodja projekta Uroš Pohlin:

/izjava se nahaja s posnetku/

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tip, ki je govoril o študentski areni, je sedemkrat rekel "pač v bistvu" (ekstra pač pa še pač dvakrat trikrat. pač.)

Se pač ni dalo vseh pačev porezat. Pač, ne.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness