SPOMLADANSKIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
22. 4. 2015 - 14.00

Čile je država v kateri je izobraževanje v veliki meri nekakovostno in privatizirano, zategadelj so študentski protesti v državi dokaj pogosti. Tako so tudi minuli četrtek v glavnem čileanskem mestu Santiago, potekale demonstracije študentov in dijakov, ki zahtevajo temeljito reformo izobraževalnega sistema in konec koruptivnih praks v državi. Protesta se je udeležilo 150.000. oseb, ki  predsednico države Michelle Bachelet pozivajo naj uresniči svoje predvolilne obljube o financiranju državnega šolstva. Študentje so zgroženi tudi nad koruptivnimi škandali gospodarstvenikov in politikov, ki vključujejo sumljiva bančna posojila sinu predsednice države in afere podjetij, ki so vladnim in opozicijskim politikom za nikoli izvedena svetovanja izplačevala visoke zneske. Četrtkove demonstracije je obiskala tudi policija s svojimi starimi znanci - vodnimi topovi. Študentje so na vodne curke odgovorili z molotovkami in kamenjem, protest pa se je tekom dneva zaključil z aretacijo 134 udeležencev.

 

Včeraj pa so zapirali tudi v kanadskem Qubecu. Sodnik je za nedoločen čas in brez možnosti varščine odredil pripor za kanadskega študentskega aktivista Hamzo Baboza. Glavna obtožba naj bi se nanašala na oborožen napad v študentskih protestih 15.ga aprila – Baboz je namreč univerzitetnega varnostnika po obrazu pošprical s takoimenovano party peno. Ta sicer ni prijavil nikakršnih poškodb, bo pa Baboz vseeno na razsodbo oboroženega napada z orožjem čakal še vsaj do konca meseca. Njegov odvetnik zato pravi, da gre za politični proces, saj želi sodni sistem iz njega narediti vzor vsem ostalim protestnikom in aktivistom.
 

Po več kot sedemdesetih iranskih mestih pa so prejšnji teden protestirali učitelji. Ti se že vse od leta 2014 organizirajo za boljše plače in boljše materialne pogoje v šolstvu. Prejšnji teden so se tako zbrali pred ministrstvom za izobraževanje, nekaj pa se jih je zbrali tudi pred iranskih parlamentom, kjer so zahtevali odstop ministra za izobraževanje in povišanje plač. V Iranu sicer minimalna plača znaša slabih 170 eurov.

 

V sirskem Kurdistanu v okolici Kobaneja je Inštitut za kurdski jezik odprl pet novih šol. Le te bo lahko odslej obiskovalo 90 učencev. V kantonu Rojava /Rožava/ se prav tako pripravljajo na konferenco sindikata učiteljev, ki bo potekala konec tega tedna. Jutri ob 20.00 pa se lahko v Infoshopu na metelkovi pridružite pogovoru z aktivistom iz solidarnostnega gibanja za Rojavo o življenju in nadaljnjem grajenju te avtonomne regije.
 

Pred študentskim obvestilnikom še par skopih novic iz domačih logov. Prejšnji petek se je končala drama povezana s plačilom vrednotenja preizkusov nacionalnega preverjanja znanja oziroma NPZ. Sindikat Sviz in Ministrstvo za izobraževanje sta podpisala dogovor, kjer je predvideno vrednotenje ura ocenjevanja preizkusov znanja v višini 11,58 evra bruto. Ministrstvo je prav tako obljubilo, da se bo sklenjeni dogovor poskusilo tekom poletja vnesti v ustrezne pravilnike, ki urejajo normative in standarde, povezane z izvajanjem NPZ. Obeta pa se tudi sama analiza izvajanja omenjenih preizkusov, ki bo ocenila stanje in nadaljnji razvoj le-teh.

 

Po kar dveh odstopih v enem mesecu z mesta ministrice za izobraževanje in po rekordno kratkem mandatu Klavdije Merkež, ki je zadnja zasedla to mesto, se iskanje za primernega kandidata oziroma kandidatko nadaljuje. Po zadnjih informacijah naj bi to mesto zasedla Maja Makovec Brenčič, prorektorica Univerze v Ljubljani za prenos znanja in profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti. Ostali kandidati niso znani, prav tako je samo ime kandidatke trenutno edina informacija, ki jo je na to temo pripravljena posredovati stranka SMC.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

 

Ste že zakajeni? Ne skrbite, danes ste lahko. Od 17h naprej se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani odvijal marihuana marš, ali z besedami organizatorjev manifestacija svobode in resnice. Predtsavile se bodo nevladne organizacije in partnerji, več o dogajanju pa nam pove Klemen Balanč iz Študentske organizacije univerze v Ljubljani:

 

/// klik na izjavo

 

Če se vam ne kadi ali ravno abstinirate pa vas prav tako danes, ob 18h Slovensko sociološko društvo vabi v Trubarjevo hišo literature na razpravo ob izidu knjige Zahtevna razmerja: spol, strukturne ovire in priložnosti.  Z avtoricami in avtorji Milico Antić Gaber, Slavkom Gabrom, Živo Humer, Jasno Podreka, Saro Rožman in Veroniko Tašner se bo o knjigi pogovarjal Roman Kuhar.

 

Jutri ob 19h se ima v kudu France Prešeren zgoditi okrogla miza o zgodovini študentskega organiziranja. Ob 46. rojstnem dnevu radia študent in 25. obletnici študentske organizacije univerze v Ljubljani bomo preizpraševali vlogo, pomen in domet študentskega organiziranja po osamosvojitvi ter ga primerjali s stanjem v Jugoslaviji. Gosti s katerimi bomo razpravljali bodo Ciril Baškovič, Jožef Školč, Tone Bricman, Darko Kranjc ter Žiga Schmidt. Za fešto bo poskrbel v jugoslaviji rojen DJ Tito!

 

V soboto pa bo v Ljubljani, natančneje na malonogometnih igriščih Športno Rekreacijskega Centra Poljane v Ljubljani odvil samoorganiziran antifašistični nogometni turnir Brcnimo rasizem! Namen pobude je kolektivno zavrniti sovraštvo in izključevanja ter zgraditi solidarnost med ljudmi in skupnost radikalne enakosti. Gre za odprt prostor, ki zavrača rasizem, seksizem, homofobijo, nacionalizme in vse druge oblike diskriminacije.

 

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness