SPORAZUMNIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
16. 5. 2013 - 15.30

Dragi poslušalci in poslušalke, lepo pozdravljeni v Akademskih 15, novičarski oddaji univerzitetne redakcije, v kateri lahko prisluhnete nekaterim novostim s področja visokošolske politike, univerze, študentske politike ter izobraževanja nasploh. Danes začenjamo globalno.

Mreža 24 raziskovalno-intenzivnih univerz Universitas 21 je objavila lestvico najboljših državnih sistemov visokega izobraževanja za leto 2013. Na vrhu nič novega. Vodijo ZDA, Kanada, skandinavski četverček, Švica in Avstralija, Slovenija pa zaseda 23. mesto. Universitas 21 želi s tem projektom poudariti pomen oblikovanja spodbudnega okolja, v katerem bi visokošolske institucije lahko prispevale k gospodarskemu in kulturnemu razvoju, dobile pomoč v boju za nove vlagatelje, študentom pa zagotavljale visoko kakovost študija in izkušnje.

A ni vse zlato, kar se sveti. Čeprav so ZDA prve na lestvici omenjene raziskave, tudi v Ameriki potekajo študentski boji. Tako so študenti in profesorji združeni v Colorado Student Power Alliance v tem tednu izvedli protestni pohod proti privatizacijski reformi šolstva. V Denverju so na Ministrstvo za šolstvo države Kolorado predali svoje protestne zahteve.

Na Univerzi v New Delhiju potekajo protesti zaradi reforme, ki triletni dodiplomski študij podaljšuje na štiriletnega. To je po tem, ko jo je sprejela vladajoča politika, potrdilo še vodstvo univerze, ki je tesno povezano z vladajočo politiko. Nasprotniki te odločitve opozarjajo, da ob podaljšanju študijskega časa ni zagotovljene dodatne infrastrukture. Ob tem se bojijo, da je New Delhi zgolj poskusni zajček za vseindijsko reformo.

V Egiptu se je na Suez Canal University pred disciplinsko komisijo znašla profesorica angleške književnosti dr. Mona el-Prince. Vodstvo univerze je disciplinski postopek sprožilo po tem, ko se je 40 študentov z dekanom fakultete pritožilo, da naj bi dr. Mona pokazala prezir do vere in muslimanskih šejkov, je povedal predsednik univerze Maher Musbah. Višek absurdnosti je dosegel argument, da naj bi profesorica na seminarjih govorila celo o vprašanjih, ki niso bila povezana z učnim načrtom.

Z učnim načrtom pa vsekakor ni bilo povezano dogajanje v Demokratični republiki Kongo. Policija je uporabila solzivec, da bi prekinila nasilne spopade med študenti Univerze v Kinšasi in lokalno tolpo, imenovano »kuluna«. Spopadi so se začeli, ko so se študenti maščevali za napade, ki jih je tolpa storila na nekatere študente. Kuluna je izvedla več oboroženih ropov in napadov na ljudi. Nazadnje so napadli in poškodovali dva študenta, zato so se ti organizirali in se odločili za povračilne ukrepe proti tolpi.

V Grčiji še vedno vsak dan potekajo stavke proti varčevalnim ukrepom. Tako so se visokošolski učitelji in njihovi podporniki v Atenah zbrali pred parlamentom na shodu proti sklepu vlade o prepovedi stavke javnega sektorja.

Iz Grčije se selimo nekoliko proti severu. Zaradi suma zlorabe položaja je bil prijet dekan Strojne fakultete v Kragujevcu.  Po besedah policije ga sumijo pridobitve večje premoženjske koristi. Ob tem pa se pred kragujevškim sodiščem že vodi postopek proti direktorici finančne službe Strojne fakultete.

Ostajamo na Balkanu. Ministri, pristojni za visoko izobraževanje balkanskih držav, so se sestali z Evropsko komisijo, natančneje z generalnim sekretarjem za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mladino Janom Truszczynskim. Ker stopnja brezposelnosti narašča še posebej med mladimi, so se zavzeli za reformo visokega šolstva. Poleg ustanovitve regionalne akreditacijske agencije so se strinjali, da morajo univerze bolje poskrbeti za zaposljivost svojih diplomantov. Recept je predvidljiv: univerze naj se tesneje povežejo z gospodarstvom.

Ker so vodstva nekaterih fakultet na Hrvaškem iniciativi »V imenu družine« dovolila postaviti stojnice, na katerih zbira podpise za referendum, da bi v ustavo RH zapisali definicijo poroke kot skupnosti moškega in ženske, so se odzvali študentje teh fakultet. Postavili so svoje stojnice, na katerih zahtevajo od vodstev fakultet, da ne dovolijo politično motiviranih stojnic v prostorih fakultet, češ da politika nima mesta na univerzi.

Selimo se na pregled dogajanja na slovenskem področju. Da se študentski funkcionarji niso prenehali zavzemati za študentske interese niti v maju, mesecu zabave in športa, so pokazali na ŠOS. Ta je v petek, 10. maja, na Javno agencijo RS za razvoj kadrov in štipendije ter na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovila javni poziv Zakaj študenti še vedno čakajo na štipendije in kdo bo za to odgovarjal? Na ministrstvu in na skladu odgovora na zastavljeno vprašanje najbrž nimajo. Se je pa na obisku ŠOS-a oglasil novi minister Pikalo. Na sestanku so sprejeli sklep, naj se v najkrajšem času ponovno konstituira Svet RS za študentska vprašanja

Sindikalna konferenca visokega šolstva in znanosti Slovenije pri SVIZ je v torek, 14. maja, na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko pripravila protestni zbor proti uničevanju znanosti in visokega šolstva. Predsednik Konference Matjaž Gams je povedal, da je v letu 2012 visoko šolstvo in znanost doletelo največje "zmanjševanje vseh časov" v smislu plač, statusa in pomena v družbi.

Ljubljanska univerza je objavila programa kandidatov za rektorja UL, Ivana Svetlika in Jožeta Duhovnika, ki se bosta na volitvah pomerila 18. junija. Javna predstavitev programov bo potekala 22. maja na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Na ŠOU Ljubljana pa nimajo miru. Na Policijski postaji Ljubljana so potrdili, da vodijo predkazenski postopek v zvezi s sumom ponarejanja glasovnic na študentskih volitvah oktobra lani. Na ŠOU v Ljubljani so seznanjeni z informacijo o poteku policijske preiskave in pravijo, da bodo ustrezno ukrepali, če bo preiskava pokazala, da je do ponarejanja prišlo.

Veliki met pa je zopet uspel ministru za pogajanja Virantu. S sindikati javnega sektorja je v torek, 14. maja, parafiral Dogovor o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju v obdobju od 1. junija 2013 do 31. decembra 2014, s katerim se bo znižala masa plač za javne uslužbence. Žoga je zdaj na strani sindikatov, ki morajo dogovor potrditi. Tako na SVIZ-u ta teden poteka glasovanje o dogovoru, na katerem članstvo sindikata odloča, ali bodo sporazum podpisali, ali ne. Po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja so se izpogajali za najmanj slabo od slabih možnosti.

Novice je zbiral in jih sporazumno akademiziral Blaž.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.