Uniformiranih akademskih 15

Oddaja
19. 9. 2013 - 15.30

Protesti v glavnem mestu Mehike se bodo najverjetneje nadaljevali. Po večtedenskem vztrajanju v parku Zocalo so v petek policisti s silo odstranili učiteljice in učitelje, ki so že dlje časa protestirali proti šolskim reformam, ki jih je uvedel predsednik Enrique Peña Nieto. Pri posredovanju so uporabili solzivec in vodni top, najmanj 29 ljudi naj bi bilo ranjenih. Učiteljice in učitelji naj bi park Zocalo v glavnem mestu Mehike ponovno zasedli to soboto.

Prav tako je policija s silo posredovala proti protestnikom v Atenah. Profesorice in profesorji atenske univerze, ki so stavko proti novim varčevalnim ukrepom v šolstvu pričeli prejšnji teden, nasprotujejo zlasti novim načrtovanim odpuščanjem v javnem sektorju. Da bi policija preprečila proteste, je proti profesoricam in profesorjem uporabila solzivec.

Selimo se v podalpski selam. Na mariborski univerzi so začasno opustili idejo o izgradnji umetniške akademije. Kakopak je temu botrovalo pomanjkanje finančnih sredstev. Na akademijo za umetnost, na kateri naj bi bilo mogoče študirati tudi lutkarstvo v okviru študija uprizoritvene umetnosti, bo tako treba počakati, ker menda denarja ni, kar pa je po drugi strani velika škoda, saj ima lutkarstvo bogato tradicijo prav v Mariboru.

Da pa ne bomo preveč pesimistični ... Maribor je od včeraj bogatejši za novo stavbo tamkajšnje medicinske fakultete. Študentke in študenti medicine so tako po desetih letih končno dobili svoje prostore, v katerih bo študijski in raziskovalni proces odslej nedvomno potekal bolje in lažje kot do sedaj.

Včeraj je v Državnem zboru potekala javna razprava o Nacionalnem programu za mladino. V razpravo se je vključila tudi študentska stanovska organizacija, ki ima kar nekaj pripomb na vsebino programa. Pri pisanju programa so sicer sodelovali, ampak pravijo, da vsi predlogi niso bili upoštevani in da programu manjkajo predvsem konkretni ukrepi in cilji ter finančne projekcije. Predsednika Študentske organizacije Slovenije Mitja Urbanca smo zato vprašali, kateri so bili konkretni predlogi, ki v program na koncu niso bili vključeni:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Duhove laične in strokovne javnosti pa bodo v prihodnjih tednih zagotovo razburile šolske uniforme in njihova možna vpeljava v slovenski izobraževalni sistem. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo namreč vendarle izvedlo javnomnenjsko raziskavo o smotrnosti uvedbe šolskih uniform.

Kot so pojasnili včeraj, so že imenovali delovno skupino, ki bo poleg izvedbe raziskave preučila tudi finančne vidike morebitne uvedbe uniform. Na ministrstvu pravijo, da še nikoli niso bili v javnosti predstavljeni strokovni argumenti in rezultati merjenja podpore javnosti tovrstnemu predlogu, zato so se odločili, da izvedejo raziskavo, ki bo v prihodnosti služila za sprejem ustreznih odločitev.

Študentski obvestilnik:

Jutri se bo v Ljubljani odvijal prvi Elektrofest. Gre za dogodek, ki ga pripravljajo tri različne institucije in ki si je zadal širiti energetsko pismenost med mladimi oziroma predvsem med dijakinjami in dijaki. Elektrofest bo potekal na različnih lokacijah, kjer se bodo odvijale zanimive delavnice ter predavanja na temo energetike. Več o dogodku nam je povedala Katja Krasko Štebljaj, vodja službe za odnose z javnostmi pri državnem podjetju Eles, ki je tudi eden izmed organizatorjev dogodka:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

V prihodnjem tednu bodo v knjigarni Filozofske fakultete vsak dan sprejemali v komisijsko prodajo rabljeno strokovno literaturo. Študentke in študente vabijo, da prinesejo slovnice, slovarje, obštudijsko literaturo in razprodane učbenike ter druge strokovne knjige, ki jih ne potrebujejo več. Knjigarna bo nato objavila seznam rabljene literature, ki jo bodo lahko študentke in študenti kupili med sedmim in devetim oktobrom, ko bo v avli Filozofske fakultete potekala prodaja rabljenih knjig. Za več informacij se obrnite na knjigarno Filozofske fakultete.

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.