Ne se hecat' z javno RTV

Oddaja
Tiskovna konferenca v avli TV Slovenija 3. septembra (fotografija: MMC RTV SLO)

V tokratni oddaji Javno pismo bomo pisali vodstvu RTV Slovenija; generalnemu direktorju RTV Marku Filiju, direktorici Televizije Slovenija Ljerki Bizilj ter urednici informativnega programa Jadranki Rebernik. Problematike javnega medijskega servisa sežejo od od "zmanjševanja obsega sodelovanja" s kritičnimi novinarji preko prikritih delavnih razmerij do spornega diskurza okrog beguncev.

Kako je z javninimi mediji in kako bi moralo biti? Javno pismo je pogovorna oddaja, od katere ne ostane le zapravljen čas. Vaša mnenja med 12. in 13. uro sproti oblikujemo v skupno pisano besedo in jih posredujemo odgovornim. Sodelujte na 01 242 88 00, 01 242 88 01, v komentarjih spodaj, na Facebooku ali na Twitterju z značko #pismo.

Čistopis 3. Javnega pisma: 

Spoštovano vodstvo javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija, 

v imenu poslušalcev in poslušalk Radia Študent na vas naslavljamo naslednje javno pismo.

Menimo, da javnega medija v takšni obliki ne potrebujemo. Potrebujemo korenito reorganizacijo zavoda RTV, ta pa naj pridobi novo obliko, predvsem, za začetek, neodvisno od aktualnih političnih vrhov. Kot primer zdajšnje slabe prakse lahko navedemo nekaj poročanj o begunski problematiki v zadnjih mesecih. Ne sprejemamo namreč novinarjev, ki ne postavljajo pravih vprašanj, in ki so venomer držani pod nadzorom vodstva.

Treba je zmanjšati število vodstvenih pozicije ter služb in organizacijskih enot, torej množico ljudi, ki brani svoje plačilne razrede. Namesto ohranjanja delovnih mest se je potrebno izraziteje posvetiti izvedbi in programu samemu. Problem programa pa je tudi pomanjkanje konkurenčnosti v naslavljani medijski hiši sami.

Pasica za 3. oddajo Javno pismo

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

1. nikakor: "namesto ohranjanja delovnih mest" - to je liberalna pozicija, ki na kritičnem radiu, kot je RŠ, nima mesta; temveč nekaj v tem slogu: " boju za ohranitev delovnih mest kritičnih novinarjev in ostalih sodelavcev RTVja dodajamo še boj za kvalitetnejši javni program, ki trenutno sledi desnopopulističnim smernicam, v "zabavnem" programu pa tekmuje z nizkokvalitetnimi zasebnimi medijskimi hišami itd." Problem programa je pač neločljivo povezan z "likvidacijo" kritičnih novinarjev ... Neartikulirana zahteva po zmanjšanju delovnih, magari vodstvenih, mest je prav tako del desničarske agende, medtem ko bi se bilo treba osredotočati na zamenjavo janševe vojske (torej ne na odpuščanja na sploh)
2. "Problem programa pa je tudi pomanjkanje k o n k u r e č n o s t i v naslavljani medijski hiši sami." - ?! Zanemarimo zatipk, a vendar: taki izrazi - ponovno - v izjavah, za katerimi stoji "kritičen" medij RŠ, ne bi smeli zasedati nobenega prostora. Je del neoliberalne ideologije in propagand političnih elit, ne pa humanistično ozaveščenega "kadra" "odličnosti"
3. "treba je"; ne "potrebno je".
4. RTV dosledno ignorira vse javne proteste in peticije: peticije niso dovolj. Mogoče bi lahko začeli s kako iniciativo "izsiljevanja" v smislu, da bi se množica "racionalnih potrošnikov" začela upirati plačilu naročnine, pri čemer bi seveda navedla razlog: "skrajno desno politično kadrovanje nima prostora na j a v n i medijski hiši, česar ne podpiramo ..." Pa še to ne bi ničesar spremenilo; mogoče, če bi bila res množica takih "upornikov", predvsem pa smo trenutno politično razdrobljeni posamezniki brez politične moči, v takem fašistoidnem kapitalizmu (in kapitalistični državi) ne moremo ukrepati na tisoč frontah in tako trošiti parcialnih moči za boj brez možnosti uspeha.
5. ergo: ni upora, kot je Revolucija in noben drug "protest" ne bo uspešen, dokler bo trenutni sistem (pre)vladal; združitev vseh bojev v enega je nujna. Liberalni ideologiji "vsaka krava ima drugačno veselje, vrednote, onkrajideologijo" mora končno odklenkati. Sta samo dve ideologiji: reakcionarna in emancipatorična. Liberalna ideologija, ki zavaja ljudstvo v mišljenje, da "anything goes", je del - reakcionarne.

Skratka, državljanke in državljani rs, ukinite že enkrat vašo RTVSLO, tistih 12+ eur pa raje namenite v sklad za povrnitev materialne škode izbrisanim..ta zločin je bil itak storjen v vašem imenu, z vašo tiho ali glasno privolitvijo. A.., vi bi raje rtvslo "preoblikovali" v nekaj drugega?? Ja dajte, v karkoli čemur ne bo več potrebno plačevati niti centa..ker pa je domala VSE premoženje RTVSLO itak vaša last, to premoženje zaplenite in prodajte, denar pa prav tako namenite v že omenjeni sklad. A da bi jo pa vseeno obdrzali (tudi) zato, ker je njeno ukinitev že "zahteval" nek samooklicani zgodovinar? Dajte, no..škode, ki jo je ta "javni servis" zlasti njegov tv del, povzročil prebivalkam in prebivalcem rs ne neizmerljiva, se je ne da več povrniti. Zato, UKINIMO RTVSLO!!

Oba vabim h komentarju o primeru Avdić, o katerem bomo razpravljali v jutrišnjem Javnem pismu - najlažje na licu mesta, v živo, po telefonu. Hvala pa vendar za doprinos! Jezikovne popravke smo preverili in vnesli, post festum vsebinski so (ko je pismo po koncu oddaje napisano in odposlano) prepozni. 

@Anonymous: 
Liberalist svojega delovnega mesta ne ohranja z bistveno razliko od konzervativca - klicatelj je pripovedoval o apatičnosti zaposlenih do (kakovostnega) dela, kar se da ponarodelo nasloviti kot ‘gretje stolčkov’. Odmeval je in obveljal poziv, naj se javni medij na vsak način loči s politiko (in ne spet njihovih, naših, Janševih, tistih po desnih in levih smernicah), ker je ob likvidaciji kritičnih novinarjev težaven način dela (sprejemanja odločitev) na politični in ne medijski, kreativni ravni (kjer je vodstvenih kadrov več kot izvedbenih in kjer imajo prvi zadnjo besedo).
Ah, v drugi točki spet o ideologijah … Uporabljeno izrazje je povzeto po prispevkih klicateljev in tviterašov v času oddaje, ne nujno uredništva radia. Oddaja je zasnovana tako, da odpira izrazni prostor poslušalcem, kamor posegamo le izjemoma.

lon

priskledniki se ne bodo dali

priskledniki se ne bodo dali

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness