Kdo ali kaj je profesor?

Oddaja

 

Kdo ali kaj je profesor? Kdor poučuje, predava na srednji, višji, visoki šoli in je za to posebej usposobljen. Glede na navedeno slovarsko definicijo je profesor torej za poučevanje usposobljen delavec. Pa vendar, se njegova naloga tu konča?

Ali ni profesor tudi nekdo, ki raziskuje? Ki s svojimi idejami prispeva k nadaljnjem razvoju obstoječega znanja? Ki kritično premišlja? Ki to spodbuja tudi pri svojih učencih?

Seveda definicije, ki bi nam postregla s poglobljenim odgovorom, v slovarju ne gre iskati. Pravzaprav je ne iščemo tudi sicer. Pristanek na njen obstoj vodi v napačno smer, ki nujno omejuje in homogenizira tisto, kar je sicer heterogeno. Kaj se zgodi, če slednjemu pustimo prosto pot? Je ta v resnici bolj problematična od varnega zavetja mej, kjer so se študentje nedavno ob vprašanju istega tipa počutili udobneje? Kje se bolje počutijo profesorji in kako se znajdejo v formalno in vsebinsko odprtem prostoru za razmislek, ko jih omejuje le zastavljeno vprašanje? Kdo ali kaj je torej profesor?

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.