To ni kinder bueno

Oddaja
20. 3. 2015 - 14.00

 

Nič ni sladkega v teh čudnih časih, ko še sonce mrkne od nemoči in nas begajoče prepusti neskončni vladavini somraka. Temnejši dnevi nam zakuhajo prihod nove ministrice, izbruh kadrovanja študentskih funkcionarjev, zaton ene zadnjih obrambnih linij kakovostne kritike ter ponoven vzpon vprašljive agencije.

Utrujeni in nezadovoljni od vsega dogajanja, smo se namesto na seje odpravili na študentsko razstavo. Pravijo ji Galerija FDV.

Tamkajšnja kustosa sta v sodelovanju s študentskim sociološkim društvom SocioKlub v svojem značilnem narativu predstavila umetniška dela, ki so preobražena ponujala razumevanje zimzelenih in povsod prisotnih socioloških konceptov preteklega stoletja.

Sprehajamo se po fakultetnih prostorih in se sprašujemo, kaj imajo kavni avtomati, čokoladice, vodna pipa in fotokopirni stroj skupnega s kabineti profesorjev, študenti na odmoru in Marxom, Webrom, Baumanom in drugimi zvenečimi imeni.

Dela so interaktivna, lahko smo se jih dotaknili, fotografirali in celo preizkusili njihov učinek na lastni koži. Kustosa sta nam povedala, da znanja ne moremo nikoli osvojiti, če samo razumemo, moramo ga namreč tudi čutiti in doživeti.

Navdih so organizatorji dobili pri lanskoletnem projektu skupine Kud Ljud, ki je s svojo Pocestnico spremenil obstoječe objekte javnega prostora v zgovorna umetniška dela.

No, sedaj je že čas, da se skupaj sprehodimo in zaenkrat samo zvočno skušamo razvozlati pomen razstavnih eksponatov v galeriji. Nina in Klemen sta nas povedla v pravo dogodivščino.

(izjave se nahajajo v posnetku)

Če si želite obiskati galerijo in si ogledati neokrnjen izbor vseh razstavnih eksponatov, se v naslednjih mesecih podajte na fakulteto za družbene vede in raziščite zgodbe njenih prostorov. Če vam tega slučajno ne bo uspelo storiti, nič hudega, saj si lahko kar sami preoblikujete kak del stanovanja, pohištva, morda sosednje ulice, v umetniško delo ob katerem se boste lahko prevpraševali, razmišljali in ga občudovali.
 

V galerijo se je podala Erika.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness