Voda – tako v Brkinih kot na Savi

Oddaja
27. 11. 2020 - 10.10

Uvodoma se pogovarjamo z novoustanovljeno skupino Za Savo, ki trenutno problematizira namero o gradnji jezov oziroma hidroelektrarn na srednji Savi.

O vodi tudi v osrednjem delu – v oddajo se javlja civilna iniciativa Ohranimo Brkine, ki je trenutno okupirana z namero osnovanja novega vodnega zajetja, zaradi česar bi investitorji radi zajezili Padež in Suhorco. (Več o civilni iniciativi in načinu kako jih lahko podprete p najdete na spletni "Peticiji za ohranitev Brkinov in za rešitev, ki bo dobra za vse!" na naslednji povezavi: bit.ly/OhranimoBrkine.)

Tudi tokrat čaramo – s slamo, za konec oddaje pa še kuharski recept mojstra jadrana.

 

***************************************************************************************

Kilave čire čare

Slama

Za začetek prazničnega obdobja pa ena preprosta čira-čara za drobiž. Čaranje s slamo je stara praksa, slamnate moči pa so vezane predvsem na splošno srečo in čaranje s podobami.

Slama pomeni srečo, zato jo pogosto nosimo v vrečkah. Za talisman, ki prinaša srečo domu, pa vzamemo uporabljeno podkev in nekaj slame, ju zašijemo v žakeljc in namestimo nad posteljo ali pod njo.

Iz slame pa je mogoče narediti majhne čarovne podobe, ki jih nato uporabljamo kot lutke. Slama privlači vilinska bitja, v nekaterih kulturah pa naj bi vilinska bitja živela prav v slami.

Torej, slamo v žep in hop v srečne čase!

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.