Mobilnost mladih

Oddaja
24. 4. 2017 - 12.00

Članstvo Slovenije v Evropski uniji nam, njenim državljanom omogoča, da svobodno prehajamo čez meje sosednjih držav, da smo mobilni, kljub temu, da se nam zadnje čase, zaradi poostrenega nadzora na mejnih prehodih, ne zdi ravno tako. Obstaja več vrst mobilnosti, prostorska mobilnost pa nam omogoča, da zaradi različnih aktivnosti ljudje lahko prehajajmo med različnimi kraji v matični državi ali izven nje. Mladi, ki se odločijo za takšno mobilnost, se največkrat odločijo za to z namenom izpolnitve osebnih ciljev, zato da se osamosvojijo, odidejo na prostovoljsko delo, se želijo izobraževati, si v tujini poiskati zaposlitev ali pa so mobilni le zato, ker si želijo spoznati drugo državo in njeno kulturo. Vse izkušnje, ki jih mladi na ta način pridobijo z življenjem v drugi državi vplivajo na njihov osebni in profesionalni razvoj, povečujejo samostojnost in odgovornost, jim pomagajo izboljšati znanje jezikov in razviti druge socialne spretnosti ter sposobnosti. Na ta način se ob spoznavanju druge kulture krepi solidarnost mladih ter učenje o drugih in njihovih razmerah, sistemih in kulturah. Mladi se tako povezujejo z ljudmi iz tujih držav in skupaj z njimi sodelujejo ter na ta način posredno zmanjšujejo različne oblike nestrpnosti.

Program, ki deluje na tem področju je program Erasmus +, (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students), ki letos praznuje 30 obletnico svojega nastanka. O učinkih programa Erasmus+ bo govora tudi na Evropskem tednu mladih, ki bo letos potekal med 1.5. in 7.5. Evropski teden mladih je namenjen informiranju mladih o priložnostih, ki se jim ponujajo s programom Erasmus+ in daje mladim možnost, da sooblikujejo prihodnost evropske politike. V tem času se bo odvilo veliko dogodkov tako na evropski ravni kot tudi v Sloveniji, več o tem pa bo povedal Borut Cink iz Zavoda Movit.

Aktualne novice

Eurodesk, eden glavnih ponudnikov Evropskih mladinskih informacij je pripravil raziskavo, ki bo pomagala prepoznati potrebe mladih, ki iščejo informacije o priložnostih za mobilnost. Anketo najdeš tukaj.

Klub prijateljev mladine Marindolus išče prostovoljce in prostovoljke, vse vas, ki ste pripravljeni delati na taboru kot animatorji in/ali vodniki in ste stari 19 let in več. Zainteresirani pišite na: mojca@klub-marindolus.si. Rok prijave je 3.5.2017.

Encounters Short Film and Animation Festival, ki poteka v Bristolu, je najstarejši tekmovalni festival kratkega filma in animacije v Veliki Britaniji. Festival predstavlja eno od svetovno najbolj prepoznavnih platform in zbirnih mest vzhajajočih talentov in si prizadeva za promocijo pomembnosti kratkega filma kot sredstva za razvoj prihajajočih generacij filmskih ustvarjalcev in animatorjev.   Natečaj je odprt za filme ne glede na žanr ali proračun. Udeleži se ga lahko kdorkoli iz kateregakoli konca sveta. Rok za prijavo je 3. 5. 2017, do 17.00.

Več informacij najdete na www.lmit.org.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

no ja, ampak se ve, da imajo nekatere univerze Erazmovce za puhoglave premikajoče se nebodisigatreba celice, ki ga pač mal žurajo, mal se s pirom nalivajo, kaj več konretnega pa ni od tega Erazmus+ v izobraževalnem pomenu, ok sej kao sve se plati, pa nek i ja malo krenem u Evropu, kar je pač čist ok, ampak ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness