Viva kreativa v mladinskih centrih!

Oddaja
27. 2. 2017 - 12.00

Združevanje mladih ni novost. Mladi so se na podlagi skupnih interesov združevali že v preteklosti v različne oblike mladinskih skupnosti. Danes veliko mladih deluje znotraj mladinskih centrov, saj na ta način lahko ustvarjalno preživljajo čas ter predvsem počnejo stvari, ki jih veselijo, hkrati pa drugim mladim omogočajo, da se družijo znotraj nekega prostora ter preizkušajo različne aktivnosti.

Mladinski center je namreč prostor, kjer mladi samoorganizirajo dejavnosti za mlade in jih s tem spodbujajo k osamosvajanju, socializaciji, krepitvi življenjskih kompetenc, neformalnemu izobraževanju, informiranosti ter dajejo tudi prostor za uresničitev idej. Mladinski centri so odprti za vse mlade in brezplačne so dejavnosti, ki se v njih odvijajo. V okolju, kjer je v bližini kakšen mladinski center je manj rizičnega vedenja, boljši je dialog med generacijami, večja je participacija mladih v lokalni skupnosti ter kakovost življenja se v bližini mladinskih centrov izboljšuje. Na nek način je mladinski center tudi mehka oblika nadzora nad mladino, saj če se mladi družijo v mladinskem centru, se ne zbirajo zunaj na ulici. Hkrati pa je prostor za neformalno učenje, mladim se ponudi program v skupnosti mladih ljudi, usmerja se jih v to, da sami ugotovijo, kaj jih zanima. Posebnost mladinskih centrov je v njihovi edinstveni strukturi, ki temelj najde v tem, da omogoči prostor, saj je ravno prostor tisti, ki največkrat umanjka pri druženju mladih. Ta prostor je nujen za to, da mladi lahko preživljajo čas še kje drugje kot po lokalih, parkih in ulicah. Je varen prostor, kjer se nahajajo podobno misleči mladi in se družijo na način, ki da neko dodano vrednost prostemu času. So pa mladinski centri vedno bolj usmerjeni, vedno več se jih ukvarja s specifičnimi dejavnostmi. Več je tudi takšnih, ki so namenjeni določeni populaciji, niso več le za otroke, ampak se usmerjajo v mlade (dijaki, študentje). Mladinski centri svoje dejavnosti velikokrat tudi razširijo; v sklopu mladinskega centra ponujajo hostel ali gostinski obrat, oddajo svoje prostore drugim društvom, da pri njih izvajajo svoj program ter si na ta način pomagajo pridobiti finance, ki jih potem namenijo izvedbi programov za mlade. Tudi Mestna občina Ljubljana deluje v smeri spodbujanja mladinskih centrov. Leta 2016 je izdala Strategijo za mlade 2016-2025, s katero želi vzpostaviti celovito in trajnostno naravnano lokalno politiko v mladinskem sektorju. Okrepiti želijo mladinsko delo v smislu izgradnje mreže Mladinskih centrov Ljubljana, vzpostaviti osrednji mladinski center, zagotoviti infrastrukturo za mlade, povečati participacijo mladih v aktivnostih mladinskih centrov, podeliti subvencije za zaposlitev mladih v mladinskih centrih ter organizirati usposabljanja za mladinske delavce. 

V studiu gostimo predstavnika dveh mladinskih centrov, ki sta se pred kratkim odprla v Ljubljani, Bora Kirna iz Mladinske postaje Moste in Blaža Kranjca iz Mladinskega centra Ulca, bolj natančno iz društva Gor.

Aktualne novice:

Ob 30. obletnici programa Erasmus+ ste vabljeni, da delite najlepše dogodke v vaši izmenjavi Erasmus+.  Sodelujete tako, da v 100 besedah opišete vašo izkušnjo Erasmus+ ter priložite fotografijo ali videofilm. Natečaj je namenjen vsem, ki so v preteklih 30 letih odšli na študij, delovno prakso, mladinsko izmenjavo, prostovoljsko delo oziroma se udeležili izobraževanja za učitelje, mladinske delavce, športne trenerje ali kake druge dejavnosti v okviru programa Erasmus+. Rok za oddajo prispevkov je 15. april.

The Institute for Art and Innovation razpisuje prvi natečaj Social Art Award 2017. Umetnike in kulturnike iz različnih kreativnih področij vabijo, da prijavijo svoja dela s področja družbene umetnosti. Dela 50 umetnikov, ki bodo izbrani v predizboru, bodo zbrana v publikaciji ter bodo deležna spletne promocije. Trije finalisti bodo v avgustu ali septembru 2017 predstavili svoja dela na razstavi v Berlinu. Zmagovalec bo prejel denarno nagrado v znesku 1000 EUR.Več informacij in prijavnico najdete tukaj. Rok za prijavo je 31. 3. 2017 do 23.59. 

World Nomads razpisuje štipendije za mlade, ki radi potujejo in pišejo. Za prijavo je potrebno napisati zgodbo z 2500 znaki o izkušnji iz potovanja. Izbrani bodo trije nagrajenci, ki bodo odšli na brezplačno 10 dnevno potovanje po Balkanu, na katerem bodo pisali o naravnih in kulturnih znamenitostih ter udeležbo na tečaju pisanja pod mentorstvom Tima Nevillea (New York Times in Outside magazine). Rok za prijavo je 21. 3. 2017.

Več novic na:

www.lmit.org

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.