Odprto pismo ministrici za zdravje

Mnenje, kolumna ali komentar
2. 12. 2017 - 14.00

Spoštovana gospa ministrica Milojka Kolar Celarc,

Novica o tem, da želi Ministrstvo za zdravje ukiniti Zdravstveni dom za študente v Ljubljani oziroma ga pripojiti Zdravstvenemu domu Ljubljana, je več kot samo zaskrbljujoča. Glede na način, kako MZ pelje postopke, pa je, milo rečeno, škandalozna.

Leta 1992, ko se je sprejemala nova zdravstvena zakonodaja, sem bil na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani minister za socialo in zdravstvo. Na pobudo takratne direktorice Zdravstvenega doma Aškerčeva gospe Božene Skalicky Kuhelj smo v takratni Skupščini RS vložili amandmaje, ki so zdravstveni dom na Aškerčevi izločili iz sistema Zdravstvenega doma Ljubljana in financiranje novonastalega zavoda v celoti prenesli na državno raven. Razlogov za to je bilo več, a poglavitna dva sta bila:

Zaradi vpetosti v sistem ZDLJ, ZDŠ ni mogel razviti vseh dejavnosti za potrebe celovite ambulantne oskrbe študentov (področno načelo), ki bi bila v celoti prilagojena takrat hitro rastoči študentski populaciji.

ZDLJ sredstev, ki jih je dobival za delovanje ZDŠ, nikoli ni v celoti prenakazal na ZDŠ, temveč jih je zadrževal z izgovorom, da vsi študentje niso iz Ljubljane.

Prav ta »argument« ZDLJ je botroval temu, da se ZDŠ izloči iz ZDLJ in v celoti preide na državno financiranje. Ta odločitev se je v zadnjih 25 letih izkazala za več kot upravičeno, še toliko bolj v sedanjosti, ko je v Ljubljani skoraj 10 % študentov iz tujine.

Več kot zaskrbljujoče je, da na MZ očitno niste preverili niti osnovnih zgodovinskih dejstev, zakaj je sedanja ureditev takšna, kot je. Posledica takega pristopa pa je lahko samo sprejemanje odločitev na pamet, kar pa zagotovo ne bo prineslo nič dobrega.

Pri vsem skupaj je najbolj škandalozen način, kako se je MZ lotil celotnega »podviga«. Najprej, v javnosti za zdaj nisem zasledil nobenih resnih argumentov za to odločitev. Še huje pa je to, da MZ do sedaj, ko to pišem, ni stopil v uradni kontakt z ZDŠ, čeprav odloča o njegovi usodi. MZ je imelo pogovore z ZDLJ in Mestno občino Ljubljana, medtem ko z zavodom, ki bo neposredno utrpel posledice, do sedaj niste uradno stopili v kontakt, kaj šele da bi jim razgrnili argumente za ukinitev zavoda.

Vse to kaže, da gre za skrite interese v ozadju, ceno katerih bodo plačali študentje.

Zaradi vsega naštetega od vas, spoštovana ga. ministrica, pričakujem, da boste nemudoma ustavili vse postopke za ukinitev Zdravstvenega doma za študente. V naslednji fazi pa, da boste stopili v kontakt z ZDŠ in tako zavodu kot tudi javnosti razgrnili argumente, na podlagi katerih ste prišli na to idejo. Pričakujem tudi, da boste prisluhnili argumentom ZDŠ, zakaj je pomembno, da ostanejo samostojni.

Če tega ne boste storili, bo to še en velik madež na vas kot visoki politični funkcionarki in na slovenski politiki, ki očitno več ne spoštuje minimalnih političnih standardov, kot sta transparentnost in dialog.

S spoštovanjem,

Igor Brlek

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.