Podpora Poljakinjam v njihovem boju za osnovne človekove pravice do nadzora nad lastnim telesom

Mnenje, kolumna ali komentar
3. 10. 2016 - 11.10

Danes po celotni Poljski poteka t.i. “črni ponedeljek”. Gre za vsesplošno stavko Poljakinj, ki se danes, namesto da bi odšle na delo, v šolo ali opravljale svoje vsakodnevne aktivnosti, oblečene v črno borijo za svoje osnovne človekove pravice s protesti in različnimi drugimi akcijami.

Stavka je odziv na odločitev poljskega parlamenta, ki je prejšnji teden v nadaljnjo obravnavo sprejel pobudo, da se splav kriminilizira do te mere, da se ga kazensko preganja ter prepove v vseh okoliščinah, kar pomeni, da bo pod sum kaznivega dejanja lahko prišel tudi spontani splav. Iniciativo, ki se bori za legalen in vsem dostopen splav, je parlament isti dan zavrnil.

Poljakinje se sicer že več kot 20 let spopadajo z izjemno restriktivno politiko nadzorovanja ženskih teles, ki je bila že vse od leta 1993 podvržena visoko stopnji kriminalizacije, razen v primerih, ko je bilo ogroženo zdravje ali življenje noseče ženske, ko je bil fetus težko poškodovan ali kadar je bila nosečnost posledica kaznivega dejanja (posilstva, incesta). Prav ta zakonodaja se je že izkazala za neučinkovito, predvsem na škodo žensk, ki so se primorane zateči k lastnim načinom spopadanja z dostopnostjo do primerne kontracepcije in načini opravljanja splava, ki variirajo od visokih cen splava na klinikah v tujini do nižjih na črnem trgu na Poljskem.

Uresničujejo se torej najhujše napovedi uveljavitve še strožjega in še bolj restriktivnega zakona, ki bo že tako slabo stanje pravic žensk na Poljskem še poslabšal in dodatno kriminaliziral.

O zakonskih pobudah ter dogajanju na Poljskem smo podrobneje poročali v majski ediciji Sektorja Ž.

Na Radiu Študent izrekamo podporo v znak solidarnosti vsem Poljakinjam, saj verjamemo, da morajo ženske imeti pravico do nadzora nad lastnim telesom v okolju, ki jim omogoča varen, hiter, učinkovit ter predvsem nediskriminatoren dostop do sredstev in zdravstvenih institucij, ki skrbijo za uresničevanje reproduktivnih pravic. Številne raziskave dokazujejo, da restriktivne reproduktivne politike kvečejmu poslabšujejo razmere: povečujejo število nezaželenih najstniških nosečnosti, ogrožajo zdravje žensk, onemogočajo dostop zdravstvene oskrbe ženskam z nižjim socialno-ekonomskim statusom, predvsem pa slabšajo splošni položaj žensk v družbi, saj s tem omejujejo njihov dostop do enakovrednega in neodvisnega položaja v družbi.

Radio Študent i audycja Sektor Ž z Lublany popierają czarny protest!
#czarnyprotest

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

na madžarskem referendum o zombijih, na poljskem pa brez referenduma o splavu. kdo hoče tako eu? razdeljeno, raztrgano, skorumpirano. zda, pomagata jim pa, verjetno vede, vatikan in tel aviv.

http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/14,87090,20780404.html - tukaj si lahko ogledate reportažo v slikovnem/video načinu.

Med podporniki smo tudi Slovenci v Varšavi!

"Jarosław, macicę zostaw!"

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.