Poziv Avtonomne Tovarne Rog: Proti nasilju MOLa - za odprt dialog

Oddaja
Anonymous
30. 5. 2019 - 17.30

Uporabniki in uporabnice Avtonomne Tovarne Rog z zaskrbljenostjo spremljajo izjave in poteze vodstva Mestne Občine Ljubljane. Ta z zavračanjem dialoga, nepriznavanjem delovanja uporabnikov, finančnimi sankcijami in neprikritimi grožnjami z deložacijo namreč nakazuje, da se obeta ponovitev konflikta iz leta 2016.

Spomnimo, takrat je MOL z zasebnimi varnostniki sredi noči poskušal izprazniti prostore tovarne in vzpostaviti gradbišče, a je pri tem naletel na veliko število uporabnikov, ki so hoteli zaščititi prostore, v katerih so od leta 2006 naprej razvijali alternativno kulturo, socialno in politično organiziranje, športni program in druge brezplačne dejavnosti. V nadaljevanju so se sklicevali na svojo posestno pravico in niso želeli zapustiti prostorov. Slednjo jim je kasneje priznalo tudi okrajno sodišče v Ljubljani. Od tistega trenutka so do zaključka lastninske tožbe gradbena dela morala obmirovati.

Jedro spora leži v projektu Center Rog, ki ga na območju načrtuje MOL in s konceptom katerega se Rogovci ne strinjajo. Po neuspelem poskusu nasilne deložacije so na pogajanjih poskušali najti kompromis, po katerem bi novi projekti vključevali vsebine in organizacijske principe, ki so se v Rogu vzpostavili v več kot desetletju delovanja, vendar je MOL zavrnil vsako takšno prilagajanje projekta in namesto tega po nejasnih kriterijih ponudil uporabnikom 500 kvadratnih metrov v novih prostorih. Ker bi ponudba iz Roga vrgla številne vitalne kolektive, so jo Rogovci zavrnili, od takrat pa MOL zavrača vsakršna nadaljna pogajanja in se poskuša rešiti uporabnikov z lastninskimi tožbami in visokimi sodnimi stroški - osem posameznikov in posameznic, ki so v Rogu opravljali prostovoljne dejavnosti je obremenil s 50.000 evri. Problematično je, da največja, pravno in denarno podprta občina nesorazmerno kaznuje občane, ki si prizadevajo delovati v javnem interesu.

Ne le, da je takšno sankcioniranje in izsiljevanje uporabnikov neetično, temveč je tudi neproduktivno, saj v ničemer ne razrešuje konflikta. Ob koncu sodnih postopkov, s katerimi bo prepovedano delovanje osmim posameznikom in posameznicam, bo v Rogu še vedno ostalo preko sto aktivistov, umetnikov, športnikov, skejterjev, beguncev ter mladih in socialno ogroženih posameznikov, ki jim aktivnosti in udejstvovanje na Trubarjevi 72 predstavljajo bistven del življenja, prostore in pripadajočo infrastrukuro pa so z lastnim delom doslej tudi vzdrževali. Prav tako bo tam ostalo na stotine umetniških del, inštalacij ter veliko glasbene in rekreativne opreme, ki je v lasti omenjenih kolektivov. Nemogoče si je zamisliti, da bi ti po vsem vloženem delu pristali na izgon brez kompenzacije, niti da bi lahko brez resne škode občina izpraznila prostore na silo. Prav tako jim tega mandata ne daje sodišče. Brez dialoga in kompromisa se lahko torej spor zgolj ponovno zaostri v fizični obračun – scenarij, ki ne bi koristil nikomur v Ljubljani in se mu obe strani zagotovo želita izogniti. Zato želimo uporabniki in uporabnice AT Rog ponovno poudariti nujnost dialoga med občino in Rogom. Tega pa občina žal že od leta 2016 naprej zavrača in se obnaša, kot da uporabnikov v Rogu več ni ali da bodo po končanih sodbah izpuhteli v zrak.

V izogib novim konfliktom pozivamo MOL, naj opusti sodno preganjanje posameznikov in privoli v odprto diskusijo o prihodnosti Roga in reševanju nastale situacije. Prepričani smo, da nasilje ne more in ne sme reševati političnega spora, in da je v najboljšem interesu prebivalcev in prebivalk Ljubljane mirno, transparentno in kolektivno iskanje rešitve.

Podpišite peticijo na atrog.org.

http://atrog.org/o-nas/ohranimo-tovarno-rog/peticije/337-poziv-avtonomne...

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.