Vegafest 2017

Vegafest 2017

Oddaja
Vegafest 2017
10. 5. 2017 - 18.00

Mesec maj je čas ekstremnih vremenskih presenečenj. Lahko sneži, dežuje, lahko pa je čudovit sončen dan ali kar vse od naštetega hkrati. Pretekla sobota, 6. maja, se je začela kot prelep sončen dan. Takrat je Slovensko vegansko društvo organiziralo 5. Vegafest na Pogačarjevem trgu.

Vremenske razmere so ustvarile idealne pogoje za uspešen Vegafest, ki bi potencialno privabil veliko število obiskovalcev. V zgodnjem delu dneva se je večina prihajajočih porazgubila med stojnicami. Mnogi so se udeležili predavanja Patrika Baboumiana, svetovnega Guinnesovega rekorderja v dvigovanju uteži in »strongmana«, druge je privlačil pester izbor hrane za pokušino, ponudba »cruelty free« oblačil, obutve in kozmetike, nekateri pa so se zgolj informirali o dejavnostih različnih društev ali uživali na soncu ob svojem veganskem obroku. Vendar se je kmalu čez Pogačarjev trg začela pomikati oblačnost z nekaj dežnimi kapljicami, ki so morda zadržale doma dodatne obiskovalce.

Prišli smo dovolj zgodaj, da smo lahko nekaj časa preživeli s prijaznimi člani Slovenskega veganskega društva, ki so pretekle mesece svoj prosti čas prostovoljno posvetili organizaciji festivala Vegafest. Ta si prizadeva k čim večjemu informiranju ljudi v zvezi s pravicami živali in veganstvom na spošno. Več informacij o festivalu in njihovih dejavnostih lahko najdete na internetni strani www.vegafest.si.

Govorili smo z Majo Horvat, predsednico Slovenskega veganskega društva, ki je takoj razjasnila, da je njen naziv bolj formalnost in da Slovensko vegansko društvo združuje veliko število prostovoljcev, ki so vsi zaslužni za njegov razvoj.

Najprej nam je podala informacije o Vegafestu, Slovenskemu veganskemu društvu in razširjenosti veganstva v Sloveniji.

             izjava

Vegafest se odvija že peto leto, od tega zadnji dve na Pogačarajevem trgu, medtem ko je prva leta potekal v Mostecu. Maja nam pojasni, da je bila sprememba lokacije neizogibna, predvsem zaradi lažje dostopnosti.

             izjava

Sprememba lokacije naj bi Vegafest približala neveganom, turistom in mimoidočim. Maja o tem pravi:

             izjava

Pogačarjev trg zadnja leta postaja center različnih sezonskih dogodkov povezanih s hrano in pijačo. Tako je svoje mesto tu dobil tudi Vegafest, čeprav ta ni le še en festival hrane, ampak dogodek, usmerjen predvsem k ozaveščanju o enakovrednih pravicah tako za živali kot za človeka. Posledično se veliko obiskovalcem na festivalu pridružijo njihovi štirinožni prijatelji. Seveda pa se na tem mestu pojavi vprašanje, če je trg v centru mesta, kjer so se prejšnji dan prodale velike količine mesa, primernejši prostor za dogodek, ki izpostavlja drugačne vrednote od gozda v Mostecu. Odgovor seveda ni tako enostaven, glede na to, da si Vegafest prizadeva za večjo prepoznavnost. Če so nameni pravi, lahko marsikaj spregledamo.

Nameni so pravi, vsaj kar se tiče Slovenskega veganskega društva, kar je razvidno že, ko obiščete njihovo internetno stran, www.vegan.si. Tam najdete veliko informacij v zvezi z veganstvom in vedno posodobljene informacije o veganskih restavracijah in trgovinah v Sloveniji, novice o aktivnostih društva in veganske recepte. Kar pritegne veliko pozornosti, je » 30-dnevni Enostaven veganski izziv«. Maja razloži:

             izjava

Letos je glavni sponzor festivala Spar. To Nizozemsko podjetje letos kaže pot ostalim multinacionalkam v prehrambeni industriji, vsaj kar se tiče specifično veganskih izdelkov. Majo smo povprašali, kaj si misli o prodaji veganske hrane v tovrstnih supermarketih. Opozorila nas je tudi na številna mala slovenska podjetja, ki proizvajajo veganske izdelke. Mnoga od njih so na Vegafestu predstavila in prodajala svoje produkte.

             izjava

Kakšna je prihodnost Slovenskega veganskega društva?

             izjava

Na glavnem odru festivala se je zgodilo veliko zanimivih reči, na primer tekmovanje v jedenju banan, posnetek katerega lahko najdete na facebook skupini »Vegetarijanci-vegani-presnojedci«. Zabavno za gledati, verjetno pa je bilo še bolj zabavno sodelovati! Izstopal je tudi napet trenutek, ko je Patrik Baboumian poskušal dvigniti toliko kilogramov uteži, kolikor je le zmogel. Seveda na programu ni manjkala niti glasba, denimo IFEEL, hrvaški aktivistični raper, ki v svojih besedilih neposredno pove, kaj se dogaja z živalmi na farmah in v zavetiščih, Trkaj, Jasmina Lozar in The Rusks.

Na glavnem odru je potekal tudi izbor naj jedi Vegafesta, ki jo je izbrala komisija, sestavljena iz dveh oseb, Tereze Poljanič iz kuharskega bloga Teresamisu in Jadranke Juras, ene najbolj prepoznavnih slovenskih aktivistk za pravice živali. Nagrado za najboljšo jed letošnjega Vegafesta je dobila restavracija s hitro hrano Abi Falafel, ena od dveh ne izključno vegansko-vegetarianskih restavracij, ki sta se predstavili na letošnjem Vegafestu. Kontroverzno, kajne?

 

Spoznali smo tudi glavno atrakcijo letošnjega Vegafesta, Patrika Baboumiana, nemškega »strongman« tekmovalca iranskega rodu in nekdanjega bodybuilderja. Patrik je pričel z dvigovanjem uteži pri devetih letih in je lastnik naziva “Najmočnejši človek Nemčije” leta 2011 ter svetovnega rekorda v dvigovanju hlodov. Vegetarijanec je iz etičnih razlogov postal pred dvanajstimi leti. Vegan je že šest let in, kot pravi sam, je bila to ena boljših odločitev v njegovem življenju. Patrik je od leta 2011 tudi eden izmed obrazov PETE (People for the Ethical Treatment of Animals), dobro poznane in kontroverzne neprofitne korporacije za pravice živali.

Kot pravi sam, je prvič obiskal Ljubljano pred šestimi ali sedmimi leti, ko je med drugim tekmoval s Slovenskim »strongmanom« Gregorjem Stegnarjem.

Patrik nam je razložil, kaj točno pomeni »strongman«:

             izjava

Povprašali smo ga, zakaj je postal vegetarijanec in pozneje vegan:

             izjava

Zanimalo nas je tudi, kaj si misli o vplivu veganske prehrane na fizično moč?

             izjava

S čim se profesionalni »strongman« prehranjuje?

             izjava

Patrik je tudi študiral psihologijo, kar je bilo zanj, kot pravi sam, zelo dobrodejno:

             izjava

Patrik Baboumian je, kot svetovno znan »strongman« in atletski šampion zelo izpostavljen medijem, kar uporablja za to, da s svojim sporočilom doseže ljudi, ki jih drugače ne bi mogel:

             izjava

Kakšno je njegovo mnenje o Vegafestu in hrani, ki je dostopna na festivalu?

             izjava

Patrik je moral nato počakati na svoj zadnji nastop, na dvigovanje več kot 200 kilogramov uteži, zato si je obisk stojnic s hrano lahko privoščil šele pozneje. Jaz pa po drugi strani nisem mogel več čakati, zato sem se odpravil na kratek sprehod po trgu, se naučil, kako pripraviti presno torto, se informiral glede pravic živali in aktivizma Društva za osvoboditev živali (http://www.osvoboditev-zivali.org). Poskusil sem tudi tofu slovenskega proizvajalca »I Like Tofu« in fermentiran tempeh proizvajalca »Kis in kvas« ter si na koncu privoščil slavni veganski burger z odlično žemljico iz »Organic gardena«. Pojedino sem zaključil s čokoladno torto iz »Borbone«. Recept za to torto prihaja direktno iz Dubaja, kot mi je razložil direktor Borbone, Aleksander. Okus je prav gotovo bil eksotičen. Kot dodaten bonus je Aleksander na moj krožnik vrgel še najboljšo bajadero, ki sem jo kadarkoli poskusil. 100 % vegansko!

 

Vegafest z vsakim letom postaja bolšji, večji in močnejši. Vendar potrebuje pomoč vseh nas, ki razmišljamo drugače, vseh tistih, ki nam ni vseeno za vremenske spremembe in ki težko toleriramo trpljenje živali, ki so zaprte na farmah in v laboratorijih. Vedno je lepo biti med ljudmi, ki se na takšen ali drugačen način borijo za pravice drugih bitij, živali ali ljudi. Zakaj bi sploh uporabljali to razlikovanje?

Povabljeni ste, da obiščite vegan.si, izberite 30-dnevni Enostaven veganski izziv in s tem boste že na dobri poti, da izboljšate svoj življenjski slog. Vendar ne samo svojega ...

Tisti, ki ste zamudili Vegafest ali bi radi poskusili vegansko hrano, ste v petek, 12. maja, po 17.uri lepo vabljeni na Metelkovo, kjer se bo odvijala tradicionalna zabava ob rojstnem dnevu Radia Študent. Imeli bomo košarkaški turnir, ping pong turnir, z nami bodo spet tudi Vegan P(a)nks (posnetek prve kuharske oddaje je dostopen na RTVŠ YouTube kanalu, https://goo.gl/s9rdGm), ki bodo kuhali vegansko hrano na letnem vrtu Gala Hale. Če pa ne morete biti fizično prisotni, se lahko priklopite na naš videostream. Več informacij o tem najdete na spletni strani in Facebook profilu Radia Študent.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Spar je nizozemski? Aaaaa ni avstrijski? Hm, to pa je višek zanimivosti! Opaaaaa bato.
Dvomim tudi, da bi bile Nizozemske mutli-nacionalne prehrambene verige tako zelo vegansko-etično v resnici ozaveščene. Pač prodajajo in tržijo, to kar prinese denar. Je pa res, da verjetno zaradi razvejanosti na trgu 42 držav lahko ponudijo globoko nižje cene v primerjavi z Mercatorjom, ki mu ni uspel niti en mrežni podvig na borem Balkanu samostojno gledano. Hja, kdor zna pač zna. Nizozemci pač znajo, imajo know how in hitre možgančke, pa še lepo jim keš diši. Recept za uspeh in prevzem lokalnega prehrambena slovenskega trga v prihodnosti morda a ne? Pa še naše pivovarne imajo zakupljene in dostop do ene najboljše pitne slovenske vode za v pivo a ne? Mislim res so majka.
Da pa pokličeš Patrika z utežmi na promoviranje veganstva na Slovenskem se mi pa osebno zdi res kruta šala. Oprostite prosim, ampak res dokaz slabega okusa. Kao ne smem slanince pojest, moram pa gledat život mesenega bodi-bilderja. Hja, zanimiv koncept, ni kaj. Mislim problemi zadaj za mesno prehrambeno industrijo so dokaj resni. Jebemti sej imamo ljudje tud previce vedet s čim nas futrajo v mestih, raj naj se osredotočijo na kako raziskavo ali report, s čim vse futrajo meso, ki ga jemo, ne pa da moram to Jurasovo gledat s tistim životinjami povsog okrog sebe. Mislim tako bolj strokovno gledano, ne pa osladno čustveno. Pa bi bilo top.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness