Democracy 3

Recenzija izdelka
23. 1. 2015 - 9.45

Bentenje čez dnevno politiko je šport, katerega izza šanka, domačega kavča ali TV studia prakticira nešteto ljudi po vsem svetu. Seveda ni presenetljivo, da so se igre polotile tudi tega področja; osupljivo je kvečjemu dejstvo, da ob vseh možnih simulatorjih najdemo malo primerov dobre politične strategije. Že res, da vas je recimo Civilization ali pa SimCity velikokrat postavil v vlogo političnega odločevalca, a to so bile v prvi vrsti simulacije menedžmenta in izgrajevanja, ne pa simulacije vodenja vlade.

               Na tej točki vstopi špil s preprostim naslovom Democracy. Če smo natančni, je zunaj že tretji del, potem ko je prvi debitiral pred slabim desetletjem. Vsaj na površini se v tem času niti ni kaj prida spremenilo. Izberete eno od držav, nato se prebijete mimo uvodnega zaslona z osnovnimi informacijami in končno dospete do orjaške mreže medsebojno povezanih ikon. Dobrodošli v demokraciji! Kot novoizvoljeni šef izvršne oblasti imate v svojem mandatu priložnost, da s svojim vodenjem prepričate volivce, da vam na naslednjih volitvah namenijo več glasov kot opoziciji.

               Naj vas preprosta zasnova in grafični dizajn nikar ne zavedeta; šele ko boste pogledali pod pokrov motorja Democracy 3, boste videli pravo razsežnost igre. Prav vsaka od malih ikon na vašem zaslonu predstavlja ukrep, zakonsko ureditev ali finančno podporo določenemu področju. Nekatere so odločilnega pomena – recimo davek na dohodek, financiranje javnih bolnišnic, investiranje v tehnološki razvoj. Spet druge so lahko malenkostne, a ne brez pomena, kot recimo brezplačni javni prevoz za starejše in prispevek za recikliranje. Še tako majhna sprememba bo naletela na odziv v 21ih interesnih skupinah, ki tvorijo javno mnenje in s tem tudi krojijo rezultat naslednjih volitev.

               Čeprav je Democracy nadvse pregleden in transparenten, pa ni težko ugotoviti, da se že zaradi same obsežnosti igra na moč zakomplicira. Kar niti slučajno ni slabo. Poglejmo samo, na koliko različnih načinov se da rešiti problem nasilnega kriminala. Najočitnejši ukrep bi bil seveda namenitev večjih sredstev policiji, kar bo konkretno obtežilo že tako deficitaren proračun. Po drugi strani lahko s trdo roko uvedete smrtno kazen in video nadzor in si tako nakopljete večno zamero s strani svobodomiselnih državljanov. Če pa ste bolj liberalne narave, boste več vlagali v mladinske centre in delovanja lokalnih skupnosti in na ta način odvrnili mlade od ulic, kar bo seveda obrodilo sadove šele čez nekaj časa. Lahko pa tudi zasnujete širok nabor socialnih ukrepov, ki bodo izkopali vaše najšibkejše državljane iz revščine in tako odpravili večino vzrokov za kriminal. Socialisti vam bodo hvaležni, gospodarstveniki pa bodo hitro nabrusili nože.

               Ne glede na to, kako se boste odločili pristopiti k vladanju, vam Democracy pušča prosto pot. Če je vaš vzornik Luka Mesec, boste pač ustvarili socialistični raj z visokimi davki in razkošno financiranim javnim šolstvom in zdravstvom. Če radi berete Finance in protestirate pred sodišči , si lahko izgradite varno zatočišče za bogate vlagatelje z visokim BDPjem in velikimi družbenimi razlikami. V kolikor pa ste obotavljive narave in vselej želite ustreči vsem, boste pač po cerarjevsko grizli po sredini in sprejemali kompromise. Če vas bodo volilci pripravljeni trpeti več kot en ali dva mandata, lahko sčasoma ustvarite deželo miroljubnih travo-kadečih hipijev ali pa oboroženih verskih fanatikov. Možnosti je resnično veliko, vse pa zahtevajo dobršno mero spretnosti; na najvišji težavnosti vas lahko že ena sama slaba poteza spravi v hude težave.

               Četudi na prvi pogled ne bo prepričala vsakogar, pa je Democracy 3 vreden vloženega truda in pozornosti. Nič čudnega ni, če se bo vaša prva igra končala z razbitim proračunom, nizkimi bonitetnimi ocenami, ljudskimi vstajami in morda celo atentatom. A Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in tudi vaše vodenje bo terjalo precej spretnosti in pretkanosti, preden boste lahko začeli sanjati o izgraditvi države po lastni viziji. Četudi gre le za svet grafov in ikon, je to nadvse prepričljiva reprezentacija dejanske politike in najboljši simulator vladanja, ki ga trenutno najdemo v svetu iger. Democracy 3 vam je na voljo za 23€, po želji pa lahko naložite tudi nekaj modifikacij in dokupite 3 dodatke, ki vnesejo še več možnih politik in situacij k že tako obsežni igri.

 

Skrbnega gospodarja je igral Rasto.

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness