Tennis Elbow

Recenzija izdelka
10. 4. 2015 - 9.45

Včasih na kakšni stari, zaprašeni računalniški kišti naletimo na že davno pozabljen špil, iz katerega zadiši po nostalgiji. V prepričanju, da si bomo privoščili nekaj minut za osvežitev spomina, si zadevščino poženemo. In čez nekaj ur osuplo ugotovimo, da smo spet zasvojeni. Vam je občutek morda poznan? No, Tennis Elbow je ena tistih nevarnih iger, ki bo ene pustila hladne, drugim pa ne bo pustila spati cele tedne.

 

Zgodba o eni prvih teniških simulacij se je začela že pred dobrimi dvajsetimi leti in se z občasnimi prenovami nadaljuje vse do danes. Čeprav zadnja edicija nosi letnico 2013, pa osrednja grafična podoba ni kaj bistveno napredovala od zrnastih devetdesetih let. Tudi smešno zasnovani vmesnik in preproste kontrole ne zbujajo veliko upanja. A naj vas retro videz nikar ne zavede; pod zarjavelim pokrovom se skriva kompleksna simulacija, ki zlepa ne neha presenečati. Če se marsikje posmehnemo ob promocijski nalepki, da so igro pomagali ustvarjati profesionalni tenisači, pa ob pričujočem špilu takšni opombi ne moremo ugovarjati.

 

V resnici je skrivnost uspeha igre ravno v njeni navidezni preprostosti – za kompetentno partijo tenisa namreč potrebujete zgolj smerne tipke za gibanje in še dve, s katerima boste oblikovali udarce. Verjeli ali ne, ampak navedeno povsem zadošča za vse, kar bi si na teniškem igrišču želeli storiti. Lahko pošljete prefinjen lob čez nasprotnika na mreži, lahko ga presenetite s silovito diagonalo ali pa ga ujamete nepripravljenega z zavrtinčeno žogo. Na višjih težavnostih boste tudi v resnici morali uporabiti vse možnosti, saj vas bo računalnik nemudoma stisnil v kot po vsakem napačnem koraku ali mlahavem udarcu.

 

Partije delujejo izredno realistično, saj igra upošteva vse običajne teniške sloge. Tako se najde prostor za raznolike igralce, od obrambnih tenisačev, ki vračajo žogico izza črte in potrpežljivo čakajo na vaše napake, pa vse do razbijačev, ki ob prvi priložnosti odletijo proti mreži in vam zagrenijo življenje z voleji. Enostavnega recepta za zmago pač ni, saj je igra v tem pogledu odlično uravnotežena. Obstaja toliko različnih nasprotnikov, toliko različnih teniških podlag, da bo za zmago potrebnega precej sprotnega prilagajanja in popravkov. Četudi boste z močnim servisom brez težav zmagovali na betonskih igriščih, pa vam bo ta prednost kaj malo pomagala na počasnejših podlagah. Ključ do turnirskega uspeha je tako vedno raznovrstnost in vsestranskost, včasih pa pomaga tudi nekaj sreče pri žrebu.

 

Še najbolj se Tennis Elbow izkaže pri kariernem načinu, kjer nekam presenetljivo nastopa s polno licenco. Z drugimi besedami, v igri najdemo več tisoč znanih imen, ki so igrala na svetovnih teniških lestvicah v zadnjih 20 letih. Čeprav očiten poudarek ostaja na moških tenisačih, pa v igri ne boste pogrešili Martine Navratilove ali Steffi Graff; tekom kratkega brskanja smo na repih lestvic našli tudi nekaj Slovenk in Slovencev. Karierno igranje vam omogoča, da svoj lik tekom sezon izpopolnjujete in se povzdigujete po turnirskih uspehih do igranja na Grand Slamih. Opozoriti velja, da je proces počasen in da igranje celotne sezone včasih traja tudi po deset ur, odvisno pač od števila turnirjev, ki se jih boste udeležili. Za družabnejše razgibavanje prstov je mogoč tudi večigralski način, a je nerazumno omejen le na uporabnike Windowsov. Pogrešali smo tudi možnost igranja štirih človeških igralcev v dvojicah, a vsega pač ne moremo imeti.

 

Tennis Elbow ni najlepši, je pa gotovo najboljši, ko govorimo o teniških simulacijah. Spričo obsežne konkurence ji špartanska podoba v marketinškem smislu najbrž ne dela usluge; po drugi strani pa jo majhna in predana publika ceni ravno zaradi odsotnosti kiča. Govorimo o simulaciji v najbolj izčiščenem pomenu besede, ki vas ne namerava razvajati z osupljivimi vizualijami ali razkošno zvočno podlago. V ospredju je pač tenis. Kogar dotični šport ne zanima, bo Tennis Elbow odložil po nekaj minutah. Kdor pa si želi preizkusiti karseda realističen simulator nabijanja žogic z loparji, bo težko našel kaj boljšega.

 

Če se tudi vam gnusijo odvratni piratski zastonjkarji, boste za Tennis Elbow odšteli približno 20€ na Steamu. Ali pa si tako kot v starih časih naložite dokaj obsežen demo izdelek popolnoma brezplačno.

 

Virtualne loparje je vrtel Rasto.

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.