Romska pesem - Romano horo

Oddaja
31. 3. 2017 - 9.20

Ando drom tvori 5 članski ansambel iz Budimpešte na Madžarskem. Ansambel je leta 1984 ustanovil multi-instrumentalist in pevec Jeno Zsigó. Jeno je bil sprva socialni delavec v romskih naseljih v Budimpešti. Z otroci iz naselij je ustanovil otroški pevski zbor in plesno skupino, s katero so redno nastopali po vsej Madžarski. Skupina je postajala vse bolj priljubljena in po izjemno uspešnem nastopu leta 1984, se je odločil, da jih poimenuje Ando Drom ansambel.

Poleg vokalov, violine, harmonike, kitare in mandoline, uporabljajo tradicionalna tolkala, ki so kante mleka in glineni lonci na katere udarjajo z žlicami. Bas dodajajo z ustmi, kar je značilnost udarne vokalne spremljave, ki se pogosto uporablja v plesnih pesmih. V svojih besedilih pojejo o hrepenenju po ljubezni, o bolečini ločitve, reševanju sporov in drugih podobnih temah. Pet glasbenikov, tvori jedro Andro Drom skupine, poleg tega pa jih spremljajo drugi nadarjeni glasbeniki, eden izmed njih je Madžarski cimbale virtuoz o katerem smo že govorili Kalman Balogh. Poleg glasbe je ples sestavni del Ando Drom, kar njihov nastop spremeni v pravo odrsko predstavo.

Poslušali bomo pesem, z naslovom Keren Chave... iz kompilacije različnih umetnikov z imenom -Tziganes & Gitans Du Monde izdane leta 1995.

 

Romska beseda ali uvod v romski jezik

ando/ano drom - na poti...

drom, drumo - pot

kaj dža? - kam greš?

džav ko drumo – grem na pot

 

* Rubriko podpira Ministrstvo za kulturno

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.