Pick'n'Roll Turizma in Športa

Oddaja
26. 1. 2020 - 12.00

Domača športna pozornost je v teh ponovoletnih tednih zavoljo presenetljivega uspeha moške reprezentance usmerjena predvsem na rokomet, z dobrimi igrami, ki jih niza v ligi NBA, pa si je ne pusti vzeti niti Luka Dončić. Ta je s klubom Dallas Mavericks, za katerega nastopa, pretekli teden sklenil sodelovanje, v okviru katerega bo s skupaj svojo blagovno znamko tudi formalno promoviral Slovenijo, uradni slogan “I feel Slovenia” pa bo viden na nekaterih domačih tekmah Dallasa.

Suspendirane novice

Vsi ljubitelji basketa, ki ste v minulih dneh spremljali domače tekme moštva iz Teksasa, za katerega igra slovenski reprezentant, ste na reklamnih panojih ob igrišču verjetno opazili slogan “I feel Slovenia”. To, da je Slovenija promovirana s svojim uradnim sloganom je posledica nedavno sklenjenega dogovora med moštvom Dallas Mavericks in Uradom vlade za komuniciranje, kot skrbnikom slogana “I feel Slovenia”. O tem, kaj vse vsebuje dogovor, ki naj ne bi presegel 100.000 evrov, pa Tomaž Ambrožič, direktor Sport Media Focus, vodja projekta, in poznavalec področja trženja športa.

izjava

Omenjeni tekmi med Dallasom in Denverjem, kjer bo Slovenija v skladu z dogovorom, kot smo slišali, deležna večje promocije, bo sledila posebna poslovna konferenca. Zato bo v Združene države Amerike odpotovala skupina slovenskih gospodarstvenikov, ki si obeta nove poslovne povezave. Dallas z okolico velja za eno močnejših gospodarskih območij, zato po Ambrožičevem mnenju nudi številne priložnosti tudi slovenskemu gospodarstvu. 

izjava

Pobudo za sodelovanje z državo, iz katere prihaja njihov trenutno prvi zvezdnik Dončić, je dalo moštvo Dallas Mavericksov, ki se je najprej dogovarjalo z enim od slovenskih podjetij.

izjava

Ločeno od dogovora med Dallas Mavericksi in skrbniki slogana “I Feel Slovenia” je Slovenska turistična organizacija (STO), formalizirala sodelovanje z Lukom Dončićem, ki bo v skladu z dogovorom, vrednim 100.000 evrov, skrbel za izdatno promocijo Slovenije. Kako, nam pojasni Maša Puklavec iz STO.

izjava

Sodelovanje Slovenske turistične organizacije z Dončićem pozdravlja tudi Miha Lesjak s Fakultete za turistične študije Turistica, ki se ukvarja s področjem športnega turizma. Poleg začetnih promocijskih aktivnosti sčasoma pričakuje tudi konkretnejše turistično sodelovanje med Slovenijo in Dallasom.

izjava

Ob tem izpostavlja prednosti dvojnega sodelovanja: na eni strani med vladnim Uradom za komuniciranje in moštvom Dallas Mavericksov in na drugi med Dončićem in STO.

izjava

Slovenska turistična organizacija sodeluje ne le z Dončićem ampak tudi z drugimi aktualnimi in nekdanjimi športniki. Maša Puklavec izpostavlja Primoža Rogliča in Tino Maze, sodelovanje z njimi pa je po njenih besedah prineslo vidne rezultate.

izjava

Ob omenjenih aktivnih in nekdanjih športnikih, s katerimi sodeluje turistična organizacija pri promociji Slovenije, Tomaž Ambrožič spomni še na Jana Oblaka. Slednji že nekaj let velja za enega boljših svetovnih nogometnih vratarjev, ki z dobrimi nastopi v dresu madridskega Atletica žanje globalno slavo. 

izjava

Nogomet ima kot najpopularnejši med moštvenimi športi posledično tudi pri promociji največji domet. Tudi sicer se zdi, da imajo pri tem kolektivni športi prednost pred individualnimi. A kot opozarja naš sogovornik, so tudi med njimi razlike in nekateri, kot denimo kolesarstvo ali tenis, so deležni globalne prepoznavnosti. 

izjava

S promocijo prek športa se skuša STO doseči večjo turistično prepoznavnost Slovenije. Poleg nagovarjanja najširšega kroga turistov, ki jih skuša na sončno stran Podalpja privabiti na počitnice, se Slovenija skuša vzpostaviti tudi kot turistično-športna destinacija, namenjena tako rekreativnim kot profesionalnim športnikom

izjava

Cilj nagovarjanja različnih profilov turistov pri promociji s pomočjo športnikov si je zadala tudi STO. 

izjava

Slovenija se zadnje desetletje uveljavlja tudi kot športna destinacija, namenjena pripravam športnikov. Številna moštva v poletnih mesecih formo pred začetkom sezone pilijo v Prekmurju, na Pohorju in tudi na Gorenjskem. V tem času je bila zgrajena primerna športna infrastruktura, ki izpolnjuje pogoje najzahtevnejših moštev, še vedno pa v Sloveniji, kot izpostavlja Ambrožič, šepajo nastanitvene zmožnosti.

izjava

Pomembno vlogo za turistično promocijo države imajo tudi športne prireditve. Gostitev športnih tekmovanj ob obisku tujih navijačev oziroma turistov ponavadi prinese tudi dobro promocijo države, hkrati pa je to zahteva velike stroške. A kot je pokazal primer evropskega prvenstva v košarki, ki ga je Slovenija gostila leta 2013, so ob dobrem načrtovanju in organizaciji tudi največja tekmovanja lahko za državo dobičkonosna

izjava

Globalno moč nogometa, ki so jo v preteklosti izkoriščali predvsem različni poslovni subjekti, od manjših zasebnih podjetij do globalnih korporacij, spoznavajo tudi različna mesta, regije in države, ki skušajo širiti svojo prepoznavnost  s pomočjo največjih nogometnih klubov. Nam najbližji takšen primer je v hrvaški Istri, kjer je Turistična skupnost Istarske županije junija 2018 sklenila partnerstvo z nemškim nogometnim klubom Bayern München

V skladu s triletnim dogovorom Istra promovira svoje turistične vsebine prek uradnih Bayernovih komunikacijskih kanalov in treh nogometašev, ki brcajo za nemškega prvaka. Ob tem se je v puljski areni odvila priložnostna revialna tekma med Bayernovimi legendami in zasedbo tako imenovanih “vatrenih”, ki je za Hrvaško na svetovnem prvenstvu leta 1998 osvojila bronasto medaljo, v Istri pa se v zimskih mesecih pripravlja tudi Bayernov nogometni podmladek. S sodelovanjem in promocijo v Istri želijo okrepiti delež nemških turistov, sicer tradicionalno zaželenih na hrvaškem Jadranu. Pri tem pa je do jeseni posebno vez predstavljal hrvaški trener na Bayernovi klopi, Niko Kovač, še vedno pa za bavarski klub nastopa reprezentant Ivan Perišić. 

Nekdanji nogometaš je ključno vlogo odigral v sodelovanju francoskega nogometnega kluba Metz in Čada. Christian Lagnide, ki sicer prihaja iz Benina, je v času aktivne kariere nastopal za omenjeni klub, danes pa je podjetnik, ki trži prenose afriških nogometnih tekem. Z močnimi povezavami tako v Franciji kot v Čadu je leta 2016 pripomogel k promociji slednjega prek kluba Metz. Na njegovih dresih se je pojavil napis “Čad - oaza Sahela” in mediji so sprva poročali, da je čadska vlada za reklamo francoskemu klubu plačala 12 milijonov evrov, kar pa je čadski minister za šport Betel Miarom zanikal in dejal, da je promocijo omogočilo Lagnidovo podjetje LC2 International. Da je denar za nevsakdanjo reklamo v klub prišel iz privatnih virov, je potrdil tudi predsednik nogometnega kluba Metz Bernard Serin, ki pa ga ob tem očitno ni motilo, da je Čad z razširjeno korupcijo, kršenjem človekovih pravic in globoko finančno krizo daleč od oaze. Turistom pa so kljub številnim naravnim danostim, ki jih premore Čad, ob podpisu sporazuma obisk slednjega celo odsvetovali.

Precej večje pozornosti kot čadski primer je bil deležen primer Ruande, ki je sodelovanje za turistično promocijo sklenila z angleškim prvoligašem Arsenalom. Tomaž Ambrožič, direktor agencije Sport Media Focus in poznavalec športnega trženja. 

izjava

Ruanda v nasprotju z drugimi omenjenimi primeri nima povezovalnega člena, ki bi ga predstavljal denimo ruandski nogometaš v dresu Arsenala. Poleg tega, da je angleška Premier League izjemno priljubljena tudi med ruandskimi ljubitelji nogometa, pa stavijo na njeno globalno prepoznavnost

izjava

Vsi pa niso navdušeni nad tako promocijo države. Ruandsko-kanadski profesor mednarodnih odnosov na torontskem Centennial Collegeu David Himbara vidi sponzoriranje Arsenala z namenom turistične promocije kot moralno sporno, saj se Ruanda nahaja v nezavidljivem finančnem položaju in je sama deležna tuje pomoči. Ta se sicer ne namenja za sponzorstvo, a bi bilo tudi sredstva, namenjena za promocijo, smotrneje porabiti doma. Ruandska vlada očitno meni drugače in je lani podoben sporazum kot z Arsenalom sklenila še s francoskim nogometnim velikanom Paris Saint Germainom (PSG). Vrednost sodelovanja znaša 10 milijonov evrov, zajema pa promocijo Ruande na stadionu PSG-ja in na dresih njegovega ženskega moštva. Miha Lesjak s portoroške Turistice ob tem dodaja, da je smisel tovrstne promocije širitev prepoznavnosti države, o njeni učinkovitosti pa za konec navrže še primer Ekvadorja.

izjava

Za nami je, kot rečeno, še zadnji nedeljski Suspenzor. S februarjem in novo programsko shemo se oddaja seli na nov termin. Poslej bomo z vami vsako drugo soboto v mesecu ob 18. uri. Na slišanje torej 8. februarja. 

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness