Na pogorišču Primorja

Oddaja
7. 7. 2012 - 12.00

S ponedeljkom se bodo na zavod za zaposlovanje začeli prijavljati še preostali delavci ajdovskega Primorja. Sicer so se vseh, ki so imeli urejeno le začasno delovno dovoljenje že znebili in sicer so to dokaj sistematično počeli vse od lanskega avgusta. V tem tednu smo obiskali ajdovski samski dom in se pogovorili s predstavnikom delavcev Primorja Edinom. Bivši delavci Primorja niso prejeli plače že tri mesece, socialnih prispevkov pa od meseca januarja. V domu sicer lahko ostanejo, a jim bodo posteljo od sedanjih 34 evrov najverjetneje zaračunavali po tržni ceni, ki znaša kar 171 evrov. S tem se njihov začaran krog v Sloveniji nadaljuje.

                                              

Dvoposteljna soba v ajdovskem delavskem domu Primorja. 171 evrov?      

Dotrajani leseni bungalovi v katerih med letošnjo zimo ni bilo ogrevanja, Ajdovščina. Brez klime.

                                                                                 

Med pogovorom z delavci. V ozadju izjemno energetsko potraten sedež družbe Primorje. S klimo.

Brez komentarja.

Odredba po kateri se je v vseh delavskih domovih Primorja, da se stroški bivanja ne bi povišali, uvedlo spremembo režima čiščenja.

Obiskali smo tudi Bojana Kramarja, sekretarja območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov za Primorsko in Notranjsko, ki nam je razmere na Zgorjnevipavskem opisoval ob spremljavi vipavskih škržatov. 

Na radiu nas je obiskala še dr. Karmen Medica iz Fakultete za humanistične študije in znanstveno-raziskovalnega središča Koper iz Univerze na Primorskem. Karmen je bila nosilka študije Delovne in življenjske razmere delavcev migrantov v Sloveniji, ki jo je sicer v sodelovanju z sindikalistom Goranom Lukićem in dr. Ano Kralj pripravljala več let.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness