“A MAŠ KAKŠNO RIZLO?” DRUGIČ

Oddaja
13. 2. 2020 - 7.30

Del jutranjega prebujanja z džointom je ponavadi povezano z zaspanim iskanjem tobaka, filtra in hlastanjem za papirčkom za zvijanje, če že ravno imamo pri roki gandžo. Od navedenih treh, za špinel nepogrešljivih stvari se bomo tokrat vnovič ustavili pri rizlah in preverili posebnosti in raznolikost papirčkov, namenjenih zvijanju trave. 

Papirčki za zvijanje in njih zgodovina
 / 21. 11. 2019

Uživalci kanabisa so skozi zgodovino, kot smo slišali v eni od novembrskih Vsemogočnih travic, delili usodo ljubiteljev tobaka in za motanje smotk uporabljali enake materiale. Podobno je bilo tudi po pojavu papirčkov za zvijanje, dolgo časa so za preproste jointe služili enaki kot za tobak, s popularizacijo konoplje in razmahnitvijo kulture skupnega kajenja pa so se na tržišču pojavili posebni papirčki. Slednji se od običajnih razlikujejo v gramaturi, to je masi papirja na kvadratni meter, in poroznosti, kar ključno prispeva h gorljivosti papirja in posledično  jointa. Tovrstni papirčki seveda niso primerni zgolj za jointe, danes jih uporablja tudi veliko kadilcev tobaka. Kakor tudi še vedno velja, da je v sili za mešanico tobaka in kanabisa primerna tudi navadna rizla. Sogovornik Rok iz podjetja Snailpapers.

izjava

K počasnejšemu gorenju papirčkov in jointov naj bi prispevala tudi kalcijev karbonat in klor, ki se uporabljata za beljenje papirčkov za zvijanje. A zaradi zdravstvene škodljivosti se po besedah našega sogovornika tovrstna praksa opušča oziroma je celo prepovedana. 

izjava

Ob tem, ko se za beljenje papričkov uporabljajo bolj prijazna sredstva, pa so med uživalci vse bolj prisotne tudi rjave rizle. Gre za neobarvane papirčke. 

izjava

Tradicionalno se papirčki za kajenje izdelujejo na podlagi iz lesa pridobljenih vlaken, ki so, kot smo slišali, lahko pobeljeni ali ne. Ob vlaknih z lesa se pojavljajo tudi drugi naravni materiali. Za naravno konsistentnost pri uživanju gandže so tukaj papirčki na osnovi konopljinih vlaken, nekateri prisegajo na prozorno celulozo, drugi na lan, v ponudbi pa lahko zasledimo tudi papirčke na osnovi riževih vlaken. S papirjem iz riževih vlaken se je že v 19. stoletju ponašal globalno najbolj znani prodajalec papričkov, podjetje Rizla, v primerjavi s konopljinimi papirčki pa naj bi riževi veljali za tanjše in manj primerne za zvijanje, še zlasti v vlažnih razmerah. Med znanimi ponudniki riževe papirčke oglašuje podjetje Elements, naš sogovornik Rok pa je pri tem skeptičen in meni, da gre predvsem za marketinško potezo. 

špinel, žbe, miki, top, pljuga, johan, bakla, kanon, frula, ...
 / 2. 3. 2017

izjava

Tako kot različni okusi in ponudba, s katero nas razvajajo, generirajo nove materiale za izdelavo papirčkov, tako tudi različne potrebe in priložnosti uživanja gandže vplivajo na pojav različnih dimenzij papirčkov, namenjenih zvijanju jointov. Pri tem pa se evropske navade kajenja in posledično velikost rizel nekoliko razlikujejo od ameriških.

izjava

Ob različnih dimenzijah papirčkov za zvijanje in materialih, iz katerih jih izdelujejo, pa se skušajo proizvajalci in prodajalci le-teh uživalcem kanabisa približati tudi na druge načine.

izjava

Vse večja popularnost konoplje in razširjeno uživanje gandže sta omogočila razmahnitev številnih nišnih podjetniških dejavnosti. Tako imamo tudi vse več ponudnikov papirčkov za zvijanje, ki med seboj na različne načine konkurirajo za odjemalce. Med njimi pa je le nekaj takšnih, ki tudi sami proizvajajo papirčke. V večini teh primerov gre za podjetja z dolgoletno tradicijo in razširjenim trgom, ki s papirčki oskrbujejo tudi drugi ponudnike. Razmere v dejavnosti proizvodnje in prodaje papirčkov za konec tokratne oddaje na kratko oriše Rok iz podjetja Snailpapers.

izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness