CBC

CBC

Oddaja
14. 5. 2015 - 8.15

Po uporabni vrednosti konoplje, ki smo jo na področju proizvodnje papirja ugotavljali pretekli teden, smo se po daljšem premoru vrnili h konopljinim učinkovinam oziroma kanabinoidom. Nekaj najbolj poznanih in raziskanih smo v preteklih mesecih že predstavili, tokrat pa smo se posvetili še enemu med njimi, kanabikromnu oziroma CBC-ju. Tako kot drugim kanabinoidom tudi CBC-ju, kot bomo slišali, pripisujejo številne terapevtske učinke.

Predhodna snov ali prekurzor kanabikromna oziroma v prvi fazi kanabikromne kisline je enako kot pri najbolj raziskanih kanabinoidih kanibigerolna kislina, kljub temu pa je CBC dolgo ostal v senci THC-ja, CBD-ja in drugih učinkovin. Posledica sorodnosti s THC-jem in CBD-jem je tudi enaka kemijska formula, učinkovine se razlikujejo zgolj v razporeditvi atomov. Kanabikromen so bolj sistematično začeli raziskovati dokaj pozno, prve ugotovitve pa so tudi pri CBC-ju potrdile številne terapevtske učinke, ki pridejo do izraza predvsem v sinergijskem delovanju z drugimi kanabinoidi.

Podobno kot THC in CBD tudi kanabikromen deluje kot analgetik in tudi protivnetno. Raziskava na tem področju, opravljena na miših, ki jo je leta 2012 objavil revija British Pharmacological Society, je pokazala, da CBC doseže protivnetne učinke neodvisno od tega, da bi tagiral kanabinoidne oziroma endokanabinoidne receptorje. To kaže na nekoliko drugačen način učinkovanja CBC-ja v primerjavi s kanabinoidi, ki se sicer vežejo na primerne kanabinoidne receptorje prvega ali drugega tipa.

Zanimivo delovanje CBC-ja je zaznala tudi ena prvih raziskav tega kanabinoida, ki je preverjala njegove antiproliferativne učinke. Študija, ki jo je leta 1998 objavila ameriška Narodna akademija znanosti, je pokazala, da kanabikromen upočasnjuje rast rakavih celic s tem, ko vpliva na delovanje endokanabinoida anandamida. Ta je znan kot zaviralec rasti rakavih celic, CBC pa s tem, ko upočasnjuje njegov privzem, podaljšuje obstoj anandamida v krvnem obtoku, s tem pa tudi trajanje njegovega učinkovanja.

Kanabikromnovi učinki sežejo tudi na področje nevrologije oziroma nevrogeneze. Raziskava, objavljena pred poldrugim letom v Neurochemistry International, je zaznala vplive CBC-ja na rast izvornih živčnih matičnih celic, ki imajo vitalno vlogo v delovanju možganov in živčevja. Nepravilnosti v njihovem razvoju lahko vodijo v denimo Alzheimerjevo bolezen ali depresijo, CBC pa, kot kaže raziskava, podaljšuje delovanje odraslih živčnih matičnih celic, s tem stimulira rast ostalih živčnih celic, posledično pa preprečuje bolezenska stanja.

Kanabinoidu CBC-ju pripisujejo tudi vplive na rast kosti in njihovo trdnost, prav tako mu ni tuje protiglivično in protibakterijsko delovanje. Tako naj bi, kot je pokazala ena od raziskav na živalih, skrbel za urejen metabolizem in med drugim odpravljal diarejo.

Kanabikromen, ki je svoj širok zdravstveni potencial, segajoč še na področje odpravljanja stresa, depresije in anksioznosti, skrival dolgo časa, sicer ne velja za psihoaktivno substanco.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness