Na Dunaju nič novega

Oddaja
12. 3. 2020 - 7.30

 

 

V začetku marca na Dunaju tradicionalno poteka zasedanje Komisije Združenih narodov za droge (CND), letošnje 63. srečanje pa je podedovalo tudi nerešeno vprašanje priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), po drugačni mednarodni obravnavi konoplje in njenih učnikovin. A pričakovanja, da bodo države članice, ki imajo pravico glasovanja*, predlog WHO-ja, ki bi razrahljal ovire pri medicinski uporabi konopje, sprejele, so se vnovič izkazala za neupravičena. Podobno kot lani je bilo glasovanje preloženo, v kolikor bodo zbližale stališča, pa bodo države o spremembah najverjetneje odločale prihodnje leto.

WHO-jev predlog reklasifikacije kanabisa in njegovih učinkovin
 / 14. 2. 2019

Svetovna zdravstvena organizacije je, kot je znano in kot smo poročali že lani, po analizi zdravilnih potencialov konoplje in njenih učinkovin januarja 2019 predlagala spremembe v razvrstitvi kanabisa, njegovih izvlečkov, THC-ja in dronabinola znotraj seznama prepovedanih drog v okviru Enotne konvencije Združenih narodov o mamilih. Sledilo je marčevsko srečanje Komisije Združenih narodov za droge, na katerem pa do glasovanja ni prišlo, saj naj bi države članice potrebovale več časa za  preučitev WHO-jevih priporočil. Situacija se je letos ponovila, čeprav so nekateri mediji in portali, posvečeni konoplji, napovedovali drugače. Zaradi držav, ki so nasprotnice sprememb, so ponovno preložili odločanje, kar pa po mnenju mnogih, s katerimi je na Dunaju govoril naš sogovornik Tomas Sadilek s praškega Inštituta za kanabis in kanabinoide, niti ni najslabša možnost. V primeru glasovanja bi CND utegnil spremembe konvencije zavrniti, dodaten čas pa bo prav prišel tudi podpornikom WHO-jevih priporočil, da dorečejo odprta vprašanja. 

izjava

Da države potrebujejo več časa za oblikovanje stališč do WHO-jevega predloga, je bilo, kakor po lanskem, podobno slišati tudi iz uradnih pojasnil po letošnjem srečanju Komisije Združenih narodov za droge na Dunaju. Priporočila zdravstvene organizacije so sicer, kot rečeno, znana že od lanskega januarja in se v vmesnem obdobju kljub različnim pomislekom niso spreminjala. Med predlogi WHO-ja Sadilek izpostavlja prvega, ki predvideva umik kanabisa iz 4. skupine prepovedanih drog

izjava

Za države, znane po restriktivni politiki do drog, so tovrstne spremembe nesprejemljive. To pa ni edini razlog za nasprotovanje predlogu WHO-ja: nekatere države priporočila zavračajo tudi zaradi slabih odnosov s Svetovno zdravstveno organizacijo.

izjava

Rusija, ob Kitajski glavna nasprotnica pobud za drugačno obravnavo kanabisa znotraj Enotne konvencije o mamilih, svoje interese in strogo politiko do drog zagovarja na različne načine. Kako, ponazori aktivist na področju uživanja drog Janko Belin, ki se je prav tako kot predstavnik nevladnega sektorja udeležil zadnjega srečanja CND na Dunaju.

izjava

..in druge po travi dišeče novice.
 / 28. 3. 2019

Glasovati so bili pripravljene, čeprav so se nekatere za dosego kompromisa kasneje strinjale s preložitvijo, države Evropske unije, Združene države Amerike, Kanada in nekatere države Latinske Amerike, ki načeloma podpirajo WHO-jeva priporočila za reklasifikacijo kanabisa. Manj izdelano stališče imajo mnoge afriške države, v katerih ima WHO velik vpliv v javnem zdravstvu in se sicer ne strinjajo z njegovimi predlogi na področju konoplje. 

izjava

Neodločene niso samo nekatere afriške in azijske države. Med tiste, ki nimajo izdelanega stališča in dogajanje na Dunaju spremljajo pasivno, Janko Belin uvršča tudi Slovenijo

izjava

Za dosego dogovora glede predlagane drugačne obravnave kanabisa in njegovih učinkovin znotraj Enotne konvencije Združenih narodov o mamilih čaka Komisijo Združenih narodov za droge še precej usklajevanj med neodločenimi članicami ter podpornicami in nasprotnicami priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Predsedujoči CND-ju, Mansur Ahmad Khan iz Pakistana, je napovedal, da bodo stališča skušali zbližati in glasovanje izvesti že decembra na nadaljevanju 63. srečanja CND. A oba naša sogovornika se strinjata, da je to precej bolj verjetno na 64. srečanju marca prihodnje leto, ko je po mnenju Janka Belina za dosego dogovora zadnji čas. 

izjava

 

_________________
*dopolnjeno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.