Svoboda za Huanita!

Oddaja
31. 1. 2019 - 8.15

Pravnomočna obsodilna sodba Huanita Luksetića, ki v tem dneh odmeva na Hrvaškem, je razkrila pomanjkljivosti tamkajšne ureditve medicinske uporabe kanabisa. Kljub temu, da je zdravljenje s konopljo na Hrvaškem že nekaj let formalno dovoljeno, v praksi deluje slabo, bolniki, kot Huanito, pa so se prisiljeni znajti po svoje. 

41-letni Huanito Luksetić iz bližine Matulja boleha za multiplo sklerozo, simptome bolezni pa si, kot mnogi drugi, lajša s pomočjo kanabisovega olja, ki si ga iz doma vzgojene konoplje pripravlja sam. Ker tovrstnega samozdravljenja hrvaška zakonodaja ne dovoljuje, je bil obsojen na zaporno kazen. Županijsko sodišče na Reki je minuli petek potrdilo kazen reškega občinskega sodišča iz novembra 2017, ki je Luksetića zaradi nedovoljene proizvodnje in posesti konoplje obsodilo na dve leti zapora, s čimer je sodba postala pravnomočna. Obtoženega je bremenilo 11 sadik konoplje, ki so mu jih policisti zasegli med hišno preiskavo, dejstvo, da jih je gojil izključno za potrebe lastnega zdravljenja, pa sodišča ni zanimalo.

V podporo Huanitu je že marca na Reki v organizaciji Društva multiple skleroze iz Primorsko-goranske županije potekal shod, po petkovi pravnomočni sodbi pa so se podporniki obsojenega ta ponedeljek spontano ponovno zbrali v središču tega hrvaškega mesta. Približno 200 udeležencev shoda je s prižigom jointov simbolično podporo Luksetiću in pozvalo k spremembam, ki bi bolnim omogočilee lažji dostop do tako imenovane medicinske konoplje.

S podobnimi težavami kot Huanito se namreč ukvarjajo tudi številni drugi bolniki na Hrvaškem. Vprašanje, kaj sili bolne v to, da se morajo mnogi med njimi kljub formalno dovoljenjemu zdravljenju s konopljo znajti po svoje, smo v intervjuju med drugim naslovili tudi na Sašo Bajila. S podpredsednikom društva Medicinska konoplja in članom strokovne komisije za uporabo konoplje v medicinske namene na hrvaškem Ministrstvu za zdravje smo ob primeru Huanito sicer spregovorili o pomanjkljivostih hrvaške ureditve zdravljenja s kanabisom.

pogovor

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness