Vsemogočna travica na majici

Oddaja
17. 6. 2021 - 7.30

Cenjeno poslušalstvo, spoštovano kadilstvo, prikadili smo se do zadnjega dima sedme sezone Vsemogočne travice. A kjer je dim, je tudi ogenj - pogasili ga bomo s svežimi novicami iz sveta gandže.

Volitve v ZDA, predsednikovanje kanabisa
 / 19. 11. 2020
Začenjamo v Združenih državah Amerike, kjer so kongresniki predstavili predlog spremembe zakonodaje glede konoplje, ki so ga poimenovali Priložnosti, reinvesticije in izbris kazenskih dejanj, povezanih z marihuano. Če odmislimo uporabo zatiralske besede marihuana, predlog predstavlja konec zvezne prepovedi uporabe in vzgajanja konoplje, zvezna zakonodaja pa bi se s tem približala nekaterim mestom in zveznim državam, ki so gandžo že dekriminalizirali in legalizirali. Poleg tega, da predlog zakona predvideva odstranitev konoplje s seznama kontroliranih substanc, sta v predlogu zapisana tudi izbris prekrškov in kazenskih postopkov v preteklosti in ustanovitev odškodninskega sklada za žrtve večdesetletne vojne proti drogam, ki bi se polnil z davkom na prodajo konopljinih izdelkov. 

Da pa ne bi ostalo zgolj pri gandži, so demokratski kongresniki tik pred današnjo Vsemogočno travico predstavili predlog zakona, ki bi na zvezni ravni dekriminaliziral vse opojne substance, ki jim v vsakdanjem govoru rečemo droge. Z njim želijo kongresniki premakniti moč odločanja o drogah z generalnega tožilstva na sekretariat za zdravje in človeške vire. Predlagano zakonodajo, ki predvideva oprostitev nekaterih prekrškov in kaznivih dejanj, povezanih z uporabo in razpečevanjem drog, ter ponovno družbeno vključevanje kaznovanih oseb, so demokratski kongresniki pripravili v čast petdesete obletnice deklaracije o začetku vojne z drogami, ki jo je nekdanji predsednik Richard Nixon razglasil na današnji dan leta 1971.

Rezultati raziskave Samozdravljenje s kanabinoidi v Sloveniji, prvi del
 / 11. 3. 2021
Ko smo ravno pri zadnjih izdihljajih ameriške vojne proti drogam, se osredotočimo še na znanstveni vidik konopljinih vršičkov in njihove uporabe. Ameriška nacionalna nogometna zveza, krajše NFL, se je v sodelovanju z nekaterimi igralci odločila ustanoviti sklad, ki bo raziskovalcem terapevtskega učinka gandže priskrbel do 830 tisoč evrov razpisnih sredstev za posamezno raziskavo. S takšno dobrotljivostjo, ki bo zagotovo vplivala tudi na popularizacijo lige, poskuša NFL premostiti negativen prizvok gandže, ki se je vzpostavil prav zaradi Nixonovih neumnosti in vojne proti abstraktnim nasprotnikom v obliki opojnih snovi. 

Ostajamo v nekdanjih Združenih državah prohibicije, a se selimo na epidemiološko polje. Medtem ko v številnih zveznih državah zaradi upada interesa za cepljenje proti covidu ponujajo ugodnosti ob prejeti dozi, kot so loterijske nagrade, brezplačni krofi, zastonjski striptizi ali večerje z guvernerji, so v New Yorku in Washingtonu zadeli v hašišarsko srce. V akciji, poimenovani Džointi za igle, ob prejetem odmerku cepiva ponujajo nam tako ljubi zvitek s posušenimi delci konoplje. Po cepljenju se lahko v teh dveh zveznih državah vsak polnoletni državljan oglasi v najljubši prodajalni džointov in ostalih izdelkov iz konoplje in si izbere en vnaprej zvit džoint. Tostran velike luže v deželici med Alpami in Kolpo strategijo za precepljenje še oblikujemo, a ugodnosti za hašišarje ni na vidiku. 

Policijska preiskava in poziv k spremebam na področju konopljarstva
 / 5. 11. 2020
Medtem ko v New Yorku in Washingtonu cepljencem delijo džointe, pa so se zakonodajalci v zvezni državi Louisiani odločili, da prenehajo z nesmiselnim zapiranjem lastnikov majhnih količin konoplje za zapahe. Od prvega avgusta dalje bodo hašišarji za posedovanje do 14 gramov zaenkrat še nedovoljene droge konoplje plačali slabih 100 evrov denarne kazni in se s tem izognili zaporu. Kot kaže, je bila Louisiana gandžofobna predvsem na papirju, saj je veliko občin znotraj zvezne države že začelo uporabljati blažjo različico kaznovanja, poleg tega pa že nekaj let razvijajo program medicinske uporabe konoplje.

Končno se odmikamo od Združenih držav Amerike, in sicer v našo bližnjo soseščino. Na sam predvečer dneva mladosti je sodišče v Varaždinu objavilo nepravnomočno sodbo z nadvse zanimivo vsebino. Citiramo: ˝Obtoženec je kriv, ker je dne 22. 12. 2019 ob 10 minut čez polnoč na parkirišču v mestu Podevčevo na sebi nosil majico, na kateri je odtisnjena slika lista droge ˝marihuane˝, in s tem izvajal promocijo ali oglaševanje droge ˝marihuane.˝ S tem naj bi obsojeni prekršil četrti člen zakona o zatiranju zlorabe drog in si prislužil 40 evrov kazni, na katere bo dodal še 13 evrov sodnih stroškov. Veliko slabše jo bo odnesla ˝majica s kapuco velikosti S, na kateri se nahajajo slikovni odtisi marihuane˝, saj jo je varaždinsko sodišče obsodilo na uničenje.

Novice v Sloveniji:

Medtem ko se varaždinsko sodišče ukvarja z uničevanjem majic, pa so v zadnji epizodi interesi gandže na slovenskih sodiščih doživeli zmago. Janko Pirc, ki je bil obsojen, ker je leta 2012 doma brez dovoljenja ministrstva za kmetijstvo gojil osem sadik prepovedane konoplje, je od države iztožil odškodnino 10 tisoč evrov za neupravičen kazenski postopek. Vrhovno sodišče je sodbo razveljavilo, ker očitki tožilstva niso izpolnjevali vseh znakov kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi. Pirc je od države sicer zahteval 10 milijonov evrov, a mu ni uspelo dokazati, da je zaradi obsodbe poleg duševnih posledic utrpel tudi poslovno škodo. Denar je Pirc že prejel, a bo o odškodnini odločalo še vrhovno sodišče. Sodišče za vrhe, hehe. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.