Kako preseči prekernost

Kako preseči prekernost

Oddaja
4. 6. 2014 - 20.00

Zmagoslavni pohod neoliberalne ideologije v zadnjih desetletjih je izsilil vedno večjo fleksibilizacijo trga delovne sile, kar je široke množice prebivalstva pahnilo v negotova, prekerna delovna razmerja. Vendarle veliko ljudi ni sprejelo neoliberalne ideologije brezobzirne medsebojne tekmovalnosti, kar je mnoge pahnilo v hudo duševno stisko, kot smo že raziskali v eni izmed predhodnih oddaj, ampak so se odločili za povezovanje, da bi prerastli prekernost lastnega položaja.

O prekernosti, položaju prekercev in nekaterih oblikah povezovanja prekercev smo se pogovorili z Jadranko Vesel, raziskovalko na Inštitutu za socialno ekonomijo in dobitnco nagrade Živka Preglja za leto 2013, s Primožem Kraševcem, sociologom in sodelavcem Delavsko-pankerske univerze, z Markom Funklom, predsednikom Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Evo Perčič, psihologinjo in soustanoviteljico Slovenia Coworking ter Milanom Vasiljevićem, predsednikom Zadruge oblikovalcev in ustvarjakcev, ZOOFA.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

sej zato ker je prekarno pripravljeno ni lektorirano - mal dnarja mal muske - hec :P

iz SSKJ

prekáren -rna -o prid. (ȃ) zastar. težaven, mučen: spravil ga je v prekaren položaj ♪

Mišomašo, čisto ok je, da se opozarja tudi na jezikovne napake, ampak lektoriranje ni samo gledanje v SSKJ.

Gesla iz SSKJ prikazujejo stanje slovenskega jezika v 80. letih, s tem, da ima prekaren že takrat oznako zastarelo. V Slovenskem pravopisu besede sploh ni, kar pomeni, da raba očitno ni bila dovolj pogosta. V zadnjem času pa se uporabljata obe različici besede v istem pomenu in približno enako številčno: prekaren in prekeren, prekernost in prekarnost, kar lahko preveriš tudi v korpusu Gigafida: http://www.gigafida.net/

Katero rabo po 'uzakonil' novi pravopisni slovar, bomo še videli, glede na enakovredno rabo pa bi moral v bistvu dovoliti obe različici. Čivave oz. Slovarja novejšega slovenskega besedja trenutno nimam pri sebi, kolikor se spominjam, pa v njem ni ne ene ne druge variante. Seveda pa to lahko preveriš tudi sam. Saj znaš :)

Aja, pa tudi razlaga v SSKJ ni čisto enaka današnjemu pomenu: prekerna zaposlitev je sicer lahko mučna, prekerci so lahko tudi težavni ali težava za državo, predvsem pa smo v težavnem položaju, sicer pa prekeren/prekaren danes uporabljamo kot negotov, nestalen.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.