Cerkev in država marš iz naših maternic!

Oddaja
7. 10. 2021 - 12.00

Ljubljana – Cerkev in država marš iz naših maternic!

Napadi na svobodo in življenje se v vse bolj fašistoidni družbi razraščajo na vseh frontah. Če je torek zaznamovalo nasilje policije nad torkovimi protestniki, protestnicami in širšim prebivalstvom prestolnice, so se soboto prej po ljubljanskih ulicah korakati namenili tudi klerofašistični nasprotniki splava.

Vendar jim ni povsem uspelo. Na kontraprotestu za svobodno odločanje o lastnem telesu se je zbralo skoraj 100 protestnic in protestnikov, ki so jasno in glasno izrazile svoj NE patriarhalnemu poseganju v naša telesa ter precej uspešno zmotile program klerofašistične propagande.

V nadaljevanju delimo odlomek iz poziva na protest, ki je prejšnji konec tedna zaokrožil po družbenih omrežjih:

 

Organizatorji “Pohoda za življenje” z izprijeno retoriko “reševanja najšibkejših, nedolžnih in najmlajših članov naše družbe” pozivajo na shod, ki promovira ukinitev pravice žensk do odločanja o lastnem telesu in pravice do splava. Cerkev, utemeljiteljica patriarhalnih vzvodov za zatiranje ljudi na podlagi spola ponovno išče čarovnice. Nasilje njihove propagande je prisotno v javnih občilih, v soboto pa ga bodo manifestirali tudi na ulici s “Pohodom za življenje”.

Ne smemo dopustiti, da nam vzamejo pravico do svobode odločanja o lastnih telesih, ki so ga izborile naše babice, mame in sestre v prejšnjem stoletju. Ne smemo pustiti, da se sovražna propaganda iz cerkev razlije na naše ulice. Ne le ženske, kot družba v celoti se moramo zoperstaviti tem poskusom repatriarhalizacije.

Upremo se lahko le tako, da zastavimo točno to, kar napadajo, točno to, kar želijo s ponovnim vzponom konzervativizma nadzirati, to, o čemer želijo ti “od Boga poslani beli moški” odločati – zastaviti moramo svoja telesa, ob boku mnogoterih teles, ki se zavzemajo za svobodno družbo.

Le skupaj bomo lahko izborile_i svobodo vseh!

Tako v Ljubljani, kot na Poljskem – smrt patriarhatu, stop nasilju!

***

Osrednji del:

Poslušali smo intervju s tovarišicama iz grške Anarhistične politične organizacije o državni represiji v času pandemije ter odgovorom gibanja nanj.

***

Živa sila

***

Kratko poročilo o srečanju z zapatistično delegacijo na teritoriju v Sloveniji ter na širši Balkanski turi. Podrobnejša poročila na zapatista.kompot.si ter v naslednjih oddajah.

Slon v sobi: 4 točke v razmislek o zadnjih protestih in policijski represiji

***

Najave:

torek, 12. oktobra 2021, ob 19. uri v Dvorani Gustaf v Pekarni, Maribor: Predstavitev knjige Potovanje za življenje: Šest zapisov o pripravah na zapatistično invazijo na Evropo

Predstavili bomo knjigo Potovanje za življenje: Šest zapisov o pripravah na zapatistično invazijo na Evropo. Knjigo je v slovenščino prevedla delovna skupina v okviru Koordinacije za pripravo in izvedbo zapatističnega srečanja na teritoriju Slovenije, izdala pa založba Acerbic distribution. V šestih zapisih zapatisti in zapatistke artikulirajo svoje razloge za invazijo, ki jih je kakor vemo pripeljala tudi v Slovenijo, svoje videnje aktualne družbene realnosti in nekaj predlogov za gradnjo bojev v času vse globje krize globalnega kapitalističnega sistema.

Več informacij: FB dogodek; www.gustaf.si; zapatista.kompot.si

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness