Požar ni pogasil ognja upora

Oddaja
30. 12. 2021 - 12.00

Pogovor s tovarišem iz mreže CrimethInc. o požaru

https://crimethinc.com/2021/12/17/help-us-recover-from-a-catastrophic-fire-burnt-down-but-not-out

-----

Grčija: odpor delavcev

V torek 21. decembra so policijske enote vdrle v tovarno Kavala Oil v Kavali v severni Grčiji, ki so jo zaradi opozarjanja na delo v nevarnih okoliščinah pred tem zasedli delavci in delavke. Že dan prej so jo obkrožile številne policijske sile, ki so preprečevale menjave izmen ter nasploh dostop do tovarne. Policija je aretirala 17 delavcev in članov sindikata. Obtoženi so bili motenja miru, nezakonitega nasilja, odstranitve varnostnih objektov, ter nasilja nad uradnimi in pravosodnimi osebami.

Med policijsko racijo in spopadi, ki so sledili, je tovarna ostala brez elektrike, saj je bil uničen transformator. Ko elektrarna nima energije, obstaja nevarnost uhajanja vodikovega sulfida, ki ogroža okolje in življenja ljudi v njej. Podjetje in uprava Energeana sta že odpustila štiri delavce, tožila zaposlene in znižala plače, medtem ko so bili vsi ostali zaposleni suspendirani. Hkrati so bili tarča šikaniranja s strani uprave tudi vsi delavci, ki so organizirani v sindikatu.

Medtem ko se v Grčiji brezposelnost povečuje, vlada Nove demokracije krepi svoje napade na tiste od spodaj, saj je sprejela proti-delavski zakon, ki ukinja 8-urni delovni čas in institucionalizira sistem neplačanih nadur. Hkrati se trudi usmerjati in omejevati stavke in radikalne zahteve delavskega gibanja.

 

Država in njeni plačanci sredi pandemije štejejo že na tisoče smrtnih žrtev, s takimi akcijami pa le še potrjujejo, da v njihovih očeh življenje, če si revni delavec, begunec ali pripadnik manjšine, nima nobene vrednosti. Na oltarju dobičkonosnosti kapitalizma, ki potrebuje državni teror, da nemoteno izkorišča še naprej, se dnevno žrtvuje življenja zatiranih. Zato mora boj proti zločinom delodajalcev biti prepleten z bojem proti revščini, brezposelnosti in izkoriščanju.

Dunaj: razpustitev AUTONOME ANTIFA WIEN

Po 12h letih tovariši in tovarišice iz Dunaja sporočajo, da zaključujejo s skupnim delovanjem. Ob tem poudarjajo, da to nikakor ne pomeni tudi konca radikalne politike na Dunaju. Še vedno namreč obstajajo številne skupine, prostori in družbene sile, ki zavračajo ideologije sovraštva, rasizma in zatiranja.

Autonome Antifa Wien so nastali iz potrebe nudenja alternative zaprtosti radikalne leve scene in potrebe po širšem političnem delovanju na različnih področjih. Med drugim so vzpostavili kavarno Antifa, ki se je skozi leta vzpostavil kot pomembno vozlišče široke antifašistične politike v mestu. Kavarna Antifa je stremela k odpiranju tem v družbi iz antifašističnega zornega kota, ki bi imela širšo perspektivo od zgolj boja proti novim oblikam fašizma. Od vsega začetka so si namreč v Antifa Wien prizadevali, da bi antifašizem eksplicitno razumeli kot del antikapitalističnega boja.

Leta 2010 se je Autonome Antifa Wien pridružila mreži umsGanze! Kot del nje je dolgo aktivno sodelovala pri mobilizacijah za proteste proti rednemu letnemu plesu fašistov znanim pod imenom WKR. Mobilizacije so bile uspešne, saj je zaradi njih dotedanji gostitelj plesa odpovedal gostoljublje fašistom in ostalim skrajnim desničarjem.

Iz Dunaja ob koncu svojega delovanja še poročajo, da je zadnje obdobje tudi pri njih zaznamovala korona-kriza in z njo povezan vzpon antisemitizma, zanikovalcev in zanikovalk virusa, krščanskih fundamentalistov in ezoteričnih fašistov. V svojem sklepnem poročilu pravijo, da se je potrebno boriti na dveh frontah – proti desničarskim mobilizacijam na ulici in za alternativne perspektive skupnosti.

To, da se organizacija razpušča, ne pomeni da se tisti, kki so bili del avanture Autonome Antifa Wien, odrekajo svoji dosedanji politiki, le da bodo na polje delovanja prispevali na drugačne načine, kot so do sedaj. Rečeno z njihovimi besedami: Kot radikalni levičarji moramo gledati dlje od obstoječih okoliščin in pripraviti konkretne predloge, kako lahko skupaj in solidarno organiziramo družbeno opozicijo. Proti neoliberalnemu projektu kapitalizma, proti teorijam zarote in lažni "svobodi"! Za močno in radikalno socialno levico! Organizirajmo se! Želimo dobro življenje za vse! Za svetovno brezrazredno družbo!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.