Tukaj smo!

Oddaja
23. 3. 2023 - 12.00

Novice:

Italija: napadi države na anarhistične arhive

Še naprej spremljamo dogajanje v sosednji Italiji. Skrb vzbujajoče so novice, da se je država odločila še naprej preganjati anarhistično gibanje na vseh področjih – celo na tistih, ki so v zadnjih desetletjih veljala za nekoliko bolj odmaknjena od radarja uradnih politik – z ukrepi, ki se jih anarhistično gibanje spomni še iz fašističnih časov. V Italiji namreč obstaja dolga tradicija beleženja in hranjenja anarhistične literature ter dokumentov. Tako obstaja več samoorganiziranih arhivov, ki hranijo pomembno gradivo za zgodovino gibanja, kot je arhiv Anarhistične federacije v Imoli ter arhiv Pinelli v Milanu. Poleg tega se kar nekaj gradiva nahaja tudi v uradnih, lokalnih arhivih.

Iz krogov desnice, ki je trenutno na oblasti, prihajajo ideje o kriminalizaciji organizacij in prostorov, ki hranijo literaturo, namenjeno tako imenovanemu spodbujanju terorizma – gre za še eno od mnogih taktik države, da bi anarhistično gibanje v celoti enačili s terorističnimi organizacijami. Zadeva je seveda povezana tudi s primerom Alfreda Cospita. Ideja je, da se samoorganizirane anarhistične arhive kriminalizira; v primeru uradnih arhivov ali muzejev, ki prejemajo finančno podporo države, pa želijo ukiniti financiranja za ohranitev delov zbirk, ki hranijo gradivo povezano z antiavtoritarnimi gibanji. Tudi v primeru, da gre pri tem samo za taktiko ustrahovanja, ne smemo pozabiti, da je ohranjanje zgodovine uporniških gibanj pomembna točka boja.

Da pa je to zgolj ena od točk najnovejših represivnih prijemov nad anarhističnim gibanjem, lahko vidimo tudi na primeru, ki se je pripetil kolektivu Burjana iz Trsta. Člane kolektiva je ob prihodu v Torino na protest 4. marca kar na ulici prestregla policija, ter jih odpeljala v pripor še pred začetkom protesta, na katerega so se odpravljali. Tako imenovani preventivni ukrepi so pomenili, da je 20 ljudi iz kolektiva preživelo dan v zelo utesnjenih prostorih, brez možnosti klica odvetnika, od koder so bili izpuščeni šele po izročitvi uradne enoletne prepovedi vstopa v Torino pod pretvezo, da so »nevarni za družbo«. Več o primeru si lahko preberete na spletni strani kolektiva Burjana.

Grčija: Mundo Nuevo, Viome in vojna države proti ljudem

Širom Grčije v zadnjih tednih potekajo množične demonstracije in delavske stavke kot odgovor na katastrofalno železniško nesrečo v dolini Tempe 28. februarja, v kateri je življenje izgubilo 57 oseb. Seveda ne gre za nedolžno nesrečo ali spodrsljaj, temveč za brutalen umor s strani kapitalističnega sistema, usmerjenega zgolj v pridobivanje dobička s privatizacijo, navidezno avtomatizacijo železniškega prometa in odpuščanjem delavcev, pa čeprav za ceno življenj.

V okviru širše mobilizacije in upora proti terorizmu grške države se je 16. marca ponovno zasedlo legendarni skvot Mundo Nuevo v Solunu, ki je bil eviktiran 28. novembra lani. Mundo Nuevo je v svojih sedmih letih delovanja predstavljal pomemben socialni prostor in oporišče anarhističnega in antiavtoritarnega gibanja, ponoven poskus zasedbe pa je v ospredje postavil prav pomen takšnih prostorov kot oporišč različnih uporniških gibanj. Policija je skvot kmalu po razglasitvi zasedbe ponovno nasilno eviktirala, pri čemer je bilo aretiranih 15 oseb, ki so bile znotraj stavbe, napadena pa je bila tudi množica podpornikov, ki se je zbrala okoli zasedene stavbe.

Napadi na samoorganizirano in antiavtoritarno gibanje v tej vojni države in kapitalističnih mogotcev proti ljudem ne obsegajo zgolj brutalne policijske represije. Po desetih letih delovanja je ogrožena tudi samoorganizirana tovarna ekoloških čistil Viome v Solunu, pomembno oporišče boja proti kapitalističnemu izkoriščanju, tako na lokalni kot tudi svetovni ravni. Delavci, ki tovarno samoorganizirano upravljajo, so v preteklih letih vložili številne zahteve, da se tovarno in pripadajoče zemljišče odcepi od celotnega zemljišča v lasti matičnega podjedja Filkeram, ki po razglašenem bankrotu svojim bivšim delavcem še vedno dolguje milijone evrov v plačah in nadomestilih. Njihovi poskusi so pri oblasteh kakopak naleteli na gluha ušesa, v začetku februarja pa je delavce v tovarni Viome in širšo antiavtoritarno skupnost zadela novica o popolnoma netransparentni prodaji zemljišča špekulativnim agentom iz Južne Afrike. V odgovor je bil prejšnji teden razglašen teden solidarnostnih akcij; tisoči podpornikov na ulicah in razglas delavcev, da se nikakor ne nameravajo odreči tovarni Viome, kažejo, da kapitalističnim špekulantom ne bo uspelo tako zlahka.

V teh dneh se poleg poskusa ponovne zasedbe skvota Mundo Nuevo v Solunu vrstijo tudi številne druge zasedbe po večjih grških mestih, predvsem v Atenah, ne pojenja pa niti bes prisotnih na ulicah. Vse kaže, da si oblasti zmage v vojni proti ljudem ne bodo tako zlahka izbojevale.

***

Pogovor o prihajajočem torkovem protestu proti nasilju Trdnjave Evropa in lokalnim azilnim politikam.

***

Pogovor o AT Rog v okviru prihajajoče obletnice. 

***

Napovedi:

- 17. obletnica AT Rog : sobota 25.3. in nedelja 26.3. v PLAC-u

- Protest TUKAJ SMO! - protest proti deportacijam in razdruževanju družin : torek 28.3. ob 17h na Prešernovem trgu

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness