Maruša Planko & Skaš Kleh

Oddaja
5. 12. 2022 - 10.10

Maruša Planko in Skaš Kleh si še nedolgo nazaj nista predstavljala, da se bosta prekvalificirala v poklic kmeta, a splet naključij ju je iz mesta pripeljal na zapuščeno kmetijo ... Zemljišča so bila zaraščena s trnjem in grmovjem, zato sta se odločila, da za čiščenje terena preizkusita koze. Beti in Rudiju se je prav kmalu pridružilo še več koz, ki pa so seveda predvsem na začetku (ko se še niso najbolje poznali) Maruši in Skašu povzročile kar nekaj preglavic oz. poskrbele za precej norčij. Danes okoli 20 odraslih koz z mladiči skrbi za pridelavo mleka, saj trnja in grmovja že lep čas ni več. Za usmeritev v ekološko kmetovanje sta se Skaš in Maruša odločila pred desetimi leti, kmetija pa je takrat postala tudi njuna služba in poslanstvo. Pri paši in čuvanju črede jima pomagata dva pasja pomočnika. Na dobrih tristo metrih nadmorske višine pridelujeta tudi lešnike in orehe. Za samooskrbo imata zelenjavni vrt, gosi in kokoši. Njuna vizija zajema pot od ekološke kmetije do ekološke skupnosti: ustvarjanje preprostega modela trajnostnega bivanja, v katerem je poskrbljeno za socialno in ekonomsko varnost vsakega posameznika in ki ne sloni na cenenih proizvodih in želji po hitrem zaslužku ter izkoriščanju v smislu skupnostne ekonomije deljene odgovornosti in souporabe – skrb za okolje in dobrobit živali, okusna zdrava hrana, krepitev telesa in duha, s ščepcem umetnosti in zabave! Kakšna je njuna ekološka kmetija, na kakšen način se molzejo koze, kako se predeluje kozje mleko v odličen jogurt in sir ter še mnoge kozlarije izveste v ponedeljkovih Jutranjih pogovorih Radia Študent na frekvenci 89,3 MHz petnajst čez deseto!

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness