Ljudska kuhinja: od ljudi za ljudi
Humanitarno društvo Hrana za življenje zbira donacije in išče pomožno človeško silo pri projektu Sr(e)čna Kuhinja. Cilj projekta je ustanoviti ljudsko kuhinjo za najbolj obubožane in deprivilegerane in jih nahraniti z zdravimi, z ljubeznijo pripravljenimi obroki.
Društvo je podružnica iniciative Food for Life Global, ki se v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, šolami, gostinci, kmeti in pridelovalci zavzema za dostopno hrano. Globalna organizacija je danes prisotna v več kot 64 državah. Iniciativa na naših tleh deluje vse od leta 1992 in se usmerja v pomoč socialno ogroženim: od brezdomcev do materinskih domov. Govorili smo z Urošem Coljo, koordinatorjem in vodjo humanitarnih aktivnosti društva, ki nam je predstavil zgodovino iniciative in njenega ustanovitelja, indijskega svamija in ustanovitelja gibanja Hare Krišna, Šrilo Prabhupado:
Colja pove, kako je pred leti prišel v stik z iniciativo, oriše pa tudi njeno idejno plat. Poslanstvo iniciative je namreč močno zavezano altruizmu:
Na hrano pogosto gledamo kot na samostojen cilj. Uživamo jo zaradi ugodja, po drugi strani pa imamo do nje izrazito brezbrižen odnos. Človeštvo zavrže tretjino popolnoma užitne hrane. Zaradi kapitalističnega izkoriščanja, ki poraja revščino, vojno, podnebne spremembe in ekonomske krize, nastaja tudi prehranska neenakost. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, UNICEFA in številnih humanitarnih organizacij za zmerno do hudo prehransko negotovostjo trpi okoli 2,4 milijarde ljudi. 735 milijonov jih dnevno doživlja kronično lakoto. Na leto zaradi lakote umre okoli devet milijonov ljudi. Kljub temu da Slovenija spada med države z visokim dohodkom in poseduje relativno celovite programe socialnega varstva, je okoli sedem odstotkov prebivalstva na pragu in pod pragom prehranske negotovosti. To je kar 150.000 ljudi! Colja opiše, kako uživanje takšne ali drugačne hrane vpliva tudi na našo duhovnost in splošno počutje.
Svetovna organizacija Food for Life je aktivna v okviru številnih projektov. Kuhinje postavlja širom sveta, sploh na območjih, ki so jih prizadele naravne katastrofe ali pa raznorazni človeški faktorji, kot so denimo vojne v Ukrajini, Bosni ali pa na Haitiju. Slovenska podružnica Hrana za življenje od leta 2008 redno izvaja prevzem in deljenje presežne hrane socialno ogroženim. Poleg tega v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Centrom za socialno delo Šiška in projektom Erasmus organizira delavnice in kuhinje. Mladim na primer društvo daje možnost, da se izobrazijo o raznovrstnih tipih zelenjav in sadja, prav tako pa jim omogoča, da svojo kreativno žilico preizkusijo pri kuhi. Društvo je pred leti v času žleda pripravljalo tople obroke za Krizni center Logatec. Coljev najljubši projekt pa je Kucha časti:
Od leta 2008 pa vse do leta 2020 je društvo skupaj z gostinskim obratom Radha Govinda razdeljevalo presežke hrane. Od koronskega oziroma postkoronskega obdobja projekt nadaljuje v sodelovanju z nakupovalnima centroma Aleja in Mercator center Šiška. Presežke štirikrat na teden deli socialno ogroženim na Koseški tržnici. Colja si želi, da bi društvo v prihodnosti dobilo dostop do lastne kuhinje:
Zatakne se pri financiranju. Društvo je trenutno v materialno zelo negotovem položaju.
Colja zato poziva vse dobrodušne, da obiščejo njihovo spletno stran in prispevajo karkoli od denarja, hrane pa do osebnih izkušenj. Vabljeni, da se služenju ljudem pridružite vsi kuharski gurmani, prostovoljci in delavci!
Ljudsko kuhinjo je za proletariat pomagal odpirati tovariš Matej.
Komentarji
super!
tovariš trontelj nazaj na lib radiu soroš?? revolucija spet izdana......
🙏🙏🙏🙏
pu ubjavi tjega prjispeuka njisn vječ
taku so duločili CIA, Mossad in Sjova
Komentiraj