Konkurenčni podjetniki

Oddaja
17. 1. 2023 - 18.00

Primeri (ne)zakonitega opeharjenja delavk in delavcev
 / 5. 12. 2022
Nadaljujemo s temo kraje plač, ki smo jo sprva predstavili kot pravno kategorijo in ponazorili s konkretnimi primeri, s katerimi se soočajo sindikati tako v javnem kot zasebnem sektorju. Tokrat s sogovorci prehajamo na bolj temeljno ekonomsko raven: kakšen je ekonomski model, ki tlačenje plač in krčenje socialnih prispevkov zahteva kot konkurenčno strategijo? Stališča o minimalni plači in obdavčenju plač v intervjuju predstavi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, Marjan Trobiš, s katerim smo govorili o tem, kako daleč seže razvojna vizija podjetnikov v Sloveniji. Ker Trobiš govori v dvojni vlogi, saj je obenem direktor slovenske izpostave podjetja Boxmark, smo se oglasili tudi pri predsedniku Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije, Tonetu Rozmanu. V studiu sta se nam pridružila ekonomist Franček Drenovec in Julij Borštnik iz društva Stvarnost.

Oddajo pripravljava Hana Radilovič in Julij Borštnik v posvetovanju s člani Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo.

Odprto delovišče je oddaja, v kateri odpiramo vprašanja o socialnem položaju delavk in delavcev ter pogojih dela v Sloveniji. Z Radiem Študent združujemo moči člani Društva Stvarnost, Delavske svetovalnice in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo. Nudimo brezplačno svetovanje s področij delovnega prava in prava socialne varnosti na odprtodelovisce@radiostudent.si.

Oddaja nastaja v sklopu projekta Sedanjost in prihodnost dela. Projekt financira Program Active Citizens Fund Slovenija 2014–2021.

 

Foto: Hana Radilovič, Julij Borštnik

V studiu

 

Pogovor z Marjanom Trobišem

 

Ogled proizvodnih prostorov Boxmark (Kidričevo, Slovenija)

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

si zasluži napotitev v zaprt gulag za ta nabijanja o bosni

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.