Zbledele kanatjere

Oddaja
13. 3. 2023 - 8.40

... " V blodenju skozi težke prosojne meglice oglaševalstva in vsega vizualnega, povezanega z njim, nas je zdaj, s koncem zime, čudovito presenetila neka čudna slepa pega – predmet, redko viden, a še kako pomenljiv. Doma smo mu rekli »spodnja majica«, amerikanci tej nepogrešljivi zimski opremi rečejo »tanktop«, Nemci »muskelshirt«, Ukrajinci in Rusi ji rečejo isto in sicer »majka«, mi pa bomo za potrebe našega jutranjega umnjenja uporabili kar primorsko varianto: kanatjera.  "

Foto: avtor

>>> TAM-TAM marec <<<

 

 

Konsekvence - fragmenti možnega ekosistema, Cukrarna
Oblikovanje: Anja Delbello in Aljaž Vesel / AA

Prvi nam je v oko padel plakat za serijo dogodkov (v sklopu razstave) Konsekvence. Plakat izstopa, ker namesto tipične igre med podobo in tekstom prvo zanemari, celostno podobo pa vzpostavi zgolj igra tipografij z enakomerno razporeditvijo po površini. Močni barvni kontrasti med nosilno besedo in ostalimi informacijami pa nas, kljub vratolomni postavitvi, zadržijo dovolj dolgo, da dojamemo, da gre za različne dogodke (in različne avtorje), ki bi jih sicer težko zajela enotna (slikovna, grafična) podoba.

 

Illyricvm (film), Forum Ljubljana
Oblikovanje: Andro Giunio

Barbari na Balkanu? Res? Kdaj? Odgovor se skriva v filmu Ilyricvm, ki nas postavi v predzgodovinski Balkan, kjer so bili nasilje, psihedelične droge in smrt le pol metra stran – plakat za film pa nas z mixom mitoloških motivov, predslovanskega šamana in dvojno igro rdeče – ki lahko simbolizira rimski imperij ali zgolj kri oz. nasilje – učinkovito zvleče v meglico sanjarij o nedvomni nevarnosti svobode, ki je še ni srečalo breme civilizacije.

Festival dokumentarnega filma, Cankarjev dom
Oblikovanje: Edin Alibešter

»Veter meče plastične vrečke po cest« so nekoč rjoveli Lublanski psi, ki še niso vedeli, da bo vrečka postala ultimativen simbol potrošništva, plastične revolucije in ekološkega »zagađivanja« sveta. To pa vedo v Cankarjevem domu, kjer so motiv vrečke izbrali za nosilko plakata za festivala dokumentarnega filma. Izpostavljena in bela vrečka na beli površini deluje tudi transcedentalno, kot nekakšen duh časa, v katerem smo se znašli – o čemer pa bodo brez dvoma več povedali dokumentarni filmi.

Fabula, literarni festival
Oblikovanje: Matija Medved

Posebno omembo pa si zasluži tudi literarni festival Fabula, ki letos poteka že 20-ič., zato so se modre vodje Beletrine odločila za serijo res odličnih grafik, ki so sprva očesu prijazne, na povedni ravni pa se nekatere subverzivno in morda za koga celo moteče poigrajo z aktualnimi družbenimi problemi, ki pa vsi po vrsti govorijo o težavnem odnosu med nami in predvsem do določenih družbenih skupin.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness