Predčasna zastarelost

Oddaja
Pravica do popravila

Duh časa
»Vaši računalniki so preslabi za slovenske učence, ker imajo nameščen Linux namesto Oken.«
 / 21. 4. 2020
V marcu je evropska komisija objavila predloge treh novih direktiv, ki naslavljajo zeleni prehod, trajno potrošnjo, krožno ekonomijo in podobne EU-birokratske floskule. Največ pozornosti bomo danes namenili Direktivi o skupnih pravilih za spodbujanje popravila blaga. Ta direktiva je dobila ljubkovalno ime Right2RepairEU oziroma, če poslovenimo, Pravica do popravila EU. Drugi dve direktivi, ki ju na tem mestu zgolj omenjamo, sta še Direktiva o okoljsko primerni zasnovi (ecodesign) in Direktiva o krepitvi vloge potrošnikov za zeleni prehod.

 

nokia 3310 never breaks down
Elektronski odpadki in pravica do popravila
 / 16. 7. 2018
O tegobah, ki jih potrošnikom prinaša praksa načrtovane zastarelosti, sva v tehno klistirju že razglabljala pred 5 leti z Gay Gordon-Byrne, takratno predsednico The repair Association iz Združenih držav Amerike. Danes pa v Tehno klistirju gostiva Cristino Ganapini iz organizacije (zveze) Right to Repair Europe.

Pred petimi leti nama je Gay Gordon-Byrne dejala, da velikov upov polagajo v Evropsko unijo, ki naj bi imela več posluha za potrebe potrošnikov. Danes v tehno-klistirju gostiva Cristino Ganapini iz organizacije (zveze) Right to Repair Europe, ki nam bo osvetlila, kako utemeljeni so bili upi Gay Gordon-Byrne.

 

** image borrowed from repair.eu

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.