21. 10. 2019 – 23.00

Sam svoj gostitelj

Audio file
Vir: Lastni vir

Oblaka ni, zgolj racunalniki drugih ljudiNačrt je, da zbereva kolektiv, ki bo postavil, vzdrževal, nudil pomoč uporabnikom, širil ideje in kar je povezanega dela z libre host instanco. Točen okvir še ni povsem jasen, morda bo to v okviru Radia, morda bo to samo zgolj delno, ampak če koga zanima, da bi se pridružil, naj nama svojo namero sporoči na email tehnoklistir@radiostudent.si ali najde kakšno drugačno pot, da vzpostavi komunikacijo z nama (recimo toot.si, skupna poznanstva, itd). Tukaj morava dodati disclaimer, da za kolektiv ne iščeva nujno zgolj samo sistemskih administratorjev z več kot deset letnimi izkušnjami s področja GNU/Linux sistemov in strežniške infrastrukture, čeprav seveda so dobrodošli, ampak tudi posameznike, ki so se pripravljeni ukvarjati s pripravo, prevajanjem in moderiranjem vsebin, komunicirati z javnostjo, se spustiti v pravno podlago nudenja spletnih storitev in tako naprej, oglaševalske kampanije. Tudi tiste, ki bi se radi kaj naučili o delovanju spleta in vzdrževanju ter razvoju prosto programskih spletnih storitev, spekter dobrodošlih vsebin je zelo širok. Skratka ne šparat tipkovnice in pasovne širine in nama pišite na tehnoklistir@radiostudent.si .

Pred enim mesecom so mediji poročali o veliki protimonopolni preiskavi na ravni posameznih držav v ZDA. V okviru te preiskave so se pojavile tudi govorice o razbitju velikih multinacionalk na manjša podjetja.

50 vrhovnih državnih tožilcev je sprožilo preiskavo o kršenju konkurenčne zakonodaje Googla in drugih IT velikanov. Skupino državnih tožilcev vodi predstavnik iz Texasa Ken Paxton, osredotočajo pa se na področje oglaševanja. Paxton meni, da Google dominira na vseh nivojih oglaševanja in brskanja na spletu. Skupina tožilcev bo preiskovala tudi Facebook, Apple in Amazon. Razlog, da preiskava poteka na nivoju držav, in ne na zvezni ravni, je, da so zvezne institucije preiskovanje zločinov belih ovratnikov in kršenja protimonopolne zakonodaje opustile že pred leti. Skupini tožilcev se nista pridružila tožilca Kalifornije in Alabame. Slednji se s preiskavo ne strinja, ker nasprotuje protimonopolni zakonodaji in verjame, da se bodo stvari uredile same prek tržnih mehanizmov. Kalifornijski tožilec pa je član demokratske stranke, ki je v Kaliforniji prejela zajetne donacije informacijsko-tehnoloških podjetij.

Vir: banksy grafit
Audio file
19. 11. 2018 – 23.00
Nadaljujemo z raziskovanjem alt3rnativnih socialnih omrežij

Očitno je tudi ameriškim regulatorjem postalo jasno, da na področju IT komunikacij nekaj ne štima. Aktivistom in hekerjem je to jasno že kar nekaj časa in tudi današnja oddaja je namenjena rezultatom tega spoznanja. Nekatere partikularne rešitve za probleme centralizacije interneta sva v prejšnjih oddajah že večkrat obravnavala. S tem mislim predvsem na dve oddaji o federiranih socialnih omrežjih in oddajo o digitalnem kolonializmu.

Danes bomo obravnavali rešitev, ki se problema centralizacije interneta rešuje bolj celostno. Prosto gostovanje, librehosting, je nastalo kot mreža solidarnosti in kooperacije, ki z rabo proste programske opreme spodbuja decentralizacijo s federiranimi in distribuiranih platformah. Z nami bosta Pouhiou Noénaute, predstavnik stika z javnostmi organizacije Framasoft, in Alex Aubin, eden izmed jedrnih razvijalcev YUNOHOST. Framasoft je francoska nevladna organizacija, ki je za librehosting gibanje pomembna, saj so s svojim delovanjem do sedaj pokazali, da lahko manjše neprofitne organizacije ponudijo alternativne storitve velikim IT multinacionalkam. Te storitve so spletna pošta, spletni klepet, oblačna shramba dokumentov, kolaborativno urejanje dokumentov, koledar in tako naprej. Yunohost na drugi strani je projekt, ki želi čim bolj olajšati sistemsko administracijo, torej poenostaviti proces konfiguracije internetnega strežnika. Ta lahko služi gostovanju spletne strani, spletnega poštnega predala, in tako naprej; torej, poenostavi gostovanje, da ga posamezniki ali organizacije veliko lažje oupravljajo.

Vir: Lastni vir
Audio file
15. 7. 2019 – 23.00
in lokalizacija podatkov s Parminderjem Jeetom Singhom

Vir: Lastni vir
Audio file
16. 9. 2019 – 23.00
Če začneš zastarel, ne moreš zastareti

Še ena motivacija za pripravo današnje oddaje je spogledovanje z idejo, da bi tudi sama začela z librehostanjem. Tako sva denimo na obeh dogodkih, ki sva se jih udeležila pred kratkim, - konferenci FOSDEM in Chaos communication campu obiskala dogodke oziroma predavanja, povezana s to temo.

Centralizacija je krovni izraz, ki ga v Tehnoklistirju uporabljamo za korporativno izvajanje moči oz. nadzora nad uporabniki. V zadnjih letih se pogosto namesto centralizicaije uporablja beseda oblak, ki je, kot je dobro izpostavil James Bridle v svoji knjigi New Dark Age, zelo zavajajoč izraz, saj implicira neko abstraktno vseprisotnost storitev, ki jih uporabljamo, in podatkov, ki se na njih obdelujejo.

Oblak pa je, če poenostavimo, zgolj skupek računalnikov, ki jih uporavljajo ljudje. Učinek rabe besede "oblak" je ta, da uporabniki storitev sploh ne razmišljajo o materialnosti podatkov; da pod pretvezo enostavnosti uporabe odtujuje uporabnike od nadzora nad njihovimi podatki.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj