Zlati gol EXTRA: Muzika v letu 2018

Audio file

V dodatni nedeljski epizodi Zlatega gola bomo s kolegico iz glasbene redakcije Radia Študent Špelo Cvetko predebatirali, kaj smo letos poslušali, kaj nam je bilo najbolj všeč in kaj smo najbolj sovražili. 

 Možnost poplave rumenih in rdečih kartonov ni izključena.

 

Prilagamo zapisnik tega nadvse plodnega sestanka:

 

1. 

V podlagi vrtimo Strict Face - Cherryhugs, enega vrhuncev leta z založbe Local Action.

Na naših tleh sta opažena dobrodošel odmik od Berlina in hype nad britanskima založbama Timedance (Ploy)  in Whities.

Omembe vredno je delo portugalske založbe Principe Discos. Bravo!

Dosegli smo konsenz, da je klubska elektronika letos ostala nekoliko brez idej. S prstom pokažemo na nekaj svetlih izjem: Paradoxe Club (Le Dom), Fractal Fantasy (Xzavier Stone, Martyn Bootyspoon), Scratcha DVA (DRMTRK EP-ji), LSDXOXO (BODY MODS Mixtape).

Pohvalimo izjemno delo založbe Swing Ting in izpostavimo EP-ja Junction in Music for Clubs (Famous Eno).

Poslušamo Martyn Bootyspoon - The Grid in Famous Eno ft. Killa P - Longtime.

 2.

Težave imamo z izgovarjanjem imena izvajalca RTKal, katerega Rum & Buckfast Riddim vrtimo v podlagi.

Še enkrat pohvalimo založbo Swing Ting, omenimo sodelovanje Epic B-ja in DJ Laga, ki kaže na zanimivo stičišče 2 nišnih mikro žanrov, FDMa in gqoma. Poslušanje gqoma priporočimo vsem ljubiteljem elektronske glasbe.

Ugotovimo, da je uk afro scena postala prenasičena in posledično nekoliko generična. Izpostavimo albuma Kojo Fundsa (Golden Boy) in dua WSTRN (DOU3LE 3AK) ter posamezne komade Not3sa, Young T-ja & Bugseyja, Afro B-ja in Br3nye

Odločimo se, da je Zlati gol od zdaj naprej izobraževalna oddaja in spregovorimo nekaj besed o vlogi in navajanju producentov. Prvi imeni sta vsekakor Team Salut in Steel Banglez.

Edino smotrno je, da na tej točki poslušamo enega hitov leta (Afro B - Drogba) in absolutnega favorita Zlatega gola (D-Block Europe - nASSty).

 3. 

V podlagi vrtimo komad Girl Unit & Sweyn J - Slime Twins z 10. kompilacije založbe Night Slugs. Čeprav tega ne omenimo v oddaji, v naslednjem letu nestrpno pričakujemo album Girl Unita.

Ko Young Adz v komadu nASSty zapoje refren, nam gredo kocine pokonci. Hrepenimo po njegovem solo projektu.

Izpostavimo 3 izjemne albume: Fredo (Tables Turn), Mist (Diamond in the Dirt) in Nines (Crop Circle).

Poudarimo eksplozijo britanskega drilla in popularnost britanskih freestyle videov na youtubu (Mad About Bars, Fire in the Booth, Daily Duppy ... ), strinjamo se, da je najbolj zanimivo presečišče afrobeata in drilla. Pomembni izvajalci na tem področju so Headie One, M Huncho, Loski in Kenny Allstar.

V beefu med Giggsom in Kreptom & Konanom smo absolutno na strani Giggsa.

Vsi skupaj izrazimo navdušenje nad IAMDDB in na hitro navržemo še nekaj imen: Octavian, Suspect, Skengdo & AM.

Poslušamo enega izmed komadov, ki so najbolj zaznamovali letošnje leto: Unknown T - Homerton B.

 4. 

V podlagi vrtimo enega instrumentalov leta, Kodak Black, Travis Scott & Offset - ZeZe. Žal je celoten komad nekoliko razočaral. Bolj nam je všeč instrumental. 

Na hitro omenimo največje izdaje leta, mimo katerih ne moremo: Drake - Scorpion, Travis Scott - Astroworld, Sheck Wes - Mudboy, Cardi B - Invasion of Privacy in Metro Boomin - All Heroes Wear Capes.

Letos smo zabeležili nekaj zanimivih comebackov: Lil Wayne (Carter V), The Diplomats (Diplomatic Ties), Tyga (Taste, Dip ... ), Bruno Mars (Finesse, Wake Up in the Sky).

**** Rumeni del Zlatega gola: Do najmanjših podrobnosti razdelamo razmerje med Cardi B in Offsetom. *****

Debitantski album Cardi B nam je bil kar všeč. 

Pohvalimo izjemna nastopa Cardi B in Beyonce na festivalu Coachella. 

Projekt The Carters ni bil zanimiv - megalomanskemu videospotu, ki sta ga posnela v Louvru, navkljub.

Neekaj minut namenimo polemiki o tem, ali je Kodak Black novi Tupac in ali bi se RŠ strokovnjaki strinjali s to drzno izjavo. 

Young Thug je spočel svoja glasbena otroka, Gunna in Lil Baby. Oba sta letos za seboj pustila izjemno dediščino. Tudi Young Thug - Slime Language je zelo dobra izdaja.

Kljub vsem bolj izpostavljenim trendom se najbolj zanimiv rap skriva na zahodni obali (Shoreline Mafia, SOB x RBE, Show Banga, Blueface itd.).

Sprašujemo se, kaj omembe vrednega je letos naredil Kendrick Lamar. Dobil je Pulitzerjevo nagrado, njegovi grammyji pa se nanašajo na delo v letu 2017 (se posipamo s pepelom). Glasbe ni izdal veliko.

Obdobje G.O.O.D. Music izdaj nam je kar všeč. Izpostavimo zlasti Kanye West & Kid Cudi - Kids See Ghosts in Teyana Taylor - K.T.S.E.

Leto 2018 si bomo zapomnili tudi po tem, da je Kanye West dokončno znorel.

Ker se preveč osredotočimo na glasbo, nekoliko pozabimo na Drake in Pusha T beef, v katerem pa smo (logično) #TeamDRAKE.

Trend depresivnega soundcloud rapa nas ne zanima. 

Poslušamo enega najbolj divjih in originalnih hitov leta: Sheck Wes - Mo Bamba.

 5. 

Za nami je fantastično leto R&B-ja. Veseli nas, da se o tej čudoviti zvrsti spet govori. V podlagi vrtimo instrumental hita Ella Mai - Boo'd Up.

Jacquees je bil zaradi svoje izjemne priredbe komada Elle Mai najprej odgovoren za spor z založbo, nato je sprožil perečo debato. Kdo je kralj R&B-ja? 

Mariah Carey - Caution je eden nespornih vrhuncev leta. Čestitke za a neverjeten comeback, Mariah.

Izpostavimo še projekte Jeremih & Ty Dolla $ign - Mih-Ty, The-Dream - Sextape I, II, III in Lloyd - Tru. Na neodvisni ravni sta navdušili Fatima (And Yet It's All Love) in Thierra Whack (Whack World). Poslušanje slednjega priporočamo prav vsem.

Čakamo na nov projekt Kelele.

Justin Timberlake je izdal obupen album. Ne priporočamo. Justin, prosimo, pokliči Timbalanda in popravi vtis.

Poslušamo naslovni komad albuma suverene R&B kraljice letošnjega leta: Mariah Carey - Caution.

 6.

V podlagi vrtimo instrumental Ikonike za 45DiBossa, Inah Line.

V popu omenimo duo Dua Lipa & Calvin Harris in Charli XCX z albumom, ki ga je sproduciral A.G. Cook, mastermind založbe PC Music. Naša mnenja se o PC Music se močno razhajajo in krešejo.

Dotaknemo se viralnega hita Doja Cat - Mooo!. V videospotu je oblečena v kravo. Še en viral pop hit leta je Shark Song, ki je bil naknadno podpisan na Universal Music. Nad tem nismo preveč navdušeni.

Igramo se hudičevega advokata in sprašujemo, ali Ariana Grande profitira na smrti svojega preminulega bivšega fanta Maca Millerja. 

Mariah Carey baje vrtijo tudi na Radiu Antena. 

J Balvin in Bad Bunny suvereno obvladujeta latino market. Bad Bunny je letos poskrbel za enega najslabših in enega najboljših komadov leta. 

Grimes je po parjenju z Elonom Muskom tudi sama postala reptilian illuminati in začela snemati komade, ki poveličujejo moč umetne inteligence. Ko bo Elon Musk koloniziral Mars in postal diktator, bo ona bržkone postala njegova propagandna ministrica.

V reggaetonu sta navdušili Tomasa Del Real in La Favi. Sprašujemo se, zakaj ima reggaeton med ljudmi negativen predznak, saj je zelo zabavna glasba. Ob 9. uri zjutraj bi vsekakor raje poslušali Bad Bunnyja kot noise in techno.

Na hitro se dotaknemo Rosalie in njenega albuma El Mal Querer in pohvalimo Popcaanov album Forever. Želimo si več tako dobro zaokroženih dancehall albumov.

Poslušamo reggaeton izbor oddaje Tomasa del Real - Perra del Futuro.

 7.

Grime je obstal na mrtvi točki.

#MeToo moment se glasbene industrije ni dotaknil. Izrazimo prezir nad izrazi, kot sta Femcee in DJane.

J. Cole je izdal nov, pričakovano obupen album. Sprašujemo se, kdo so ljudje, ki so nerealno navdušeni nad tako slabo glasbo. Na tej točki vržemo par kosti za glodanje, stremo nekaj smehov orehov ter podelimo rumene in rdeče kartone.

Plesni videi so se popolnoma izrodili in postali promocijsko orodje velikih založb.

Rdeče kartone za najslabše trende podelimo trendu "slav squat", ruskemu in nemškemu rapu, besedi "idemo" in ljudem, zadetih od čistila za avtomobilska kolesa

Poveličevanje rave kulture se nam zdi absurdno in nepotrebno.

Odločimo se, da nikakor ne bomo poslušali izvajalca 6ix9ine

Vsi starši vseh članov ekipe PC Music imajo lastne podstrani na Wikipedii.

 

THANK U, NEXT

 

 

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.