23. 4. 2024 – 10.10

Mladi raziskovalci VII.: Gaj Bostič – Mrk

Audio file

V oddajo Afterparty prihaja mladi raziskovalec Inštituta .abeceda, Gaj Bostič s svojo fusion zasedbo MRK. Rezultati raziskave bodo dostopni v etru v torek nekaj minut čez deseto, hkrati pa bodo v živo dostopni tudi na vseh vaših najljubših pretočnih platformah. Ne zamudite! 

 

O projektu zapiše:

»Projekt Mrk je srečanje raznolikih glasbenih elementov, kjer vsak žanr prispeva svoj edinstven odtenek v celotno paleto zvoka. Rezultat je dinamična fuzija, ki se ne ujema s tradicionalnimi kategorizacijami. Vsaka skladba je odsev želje po raziskovanju meja in neznanih območij. Pojem 'mrk' označuje trenutek, ko svetloba in tema plešeta v vesoljnem plesu. Na eni strani imamo svetlobo, ki odraža svetlost in energijo, ter na drugi temo, ki nosi globino in skrivnost. V tem projektu se želim poigravati z omenjenimi nasprotji, podobno kot planeti, ki prečkajo svoje orbite in se za trenutek prekrijejo. Prisotnost svetlobe se izrazi v zvenu trobente in saksofona, njune melodije razsvetljujejo močno ritem sekcijo, ki se giblje v temni kulisi, medtem ko klaviature in efekti dodajo globino prostoru in ustvarijo kontrastno vzdušje.«

Mladi Raziskovalci je program Inštituta .abeceda, ki se izvaja s podporo Ministrstva za kulturo RS. Program je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v različna raziskovalna in infrastrukturna okolja. Ustvarjalca v rezidenci za leto 2024 sta Gaj Bostič in Manica Slapšak.

Gaj Bostič (2001) je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih, ko se je bobne začel učiti pri Davidu Morganu in se kmalu zatem vpisal na oddelek tolkal na Glasbeno šolo Piran. Leta 2016 je začel šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na oddelku za jazz bobne pri prof. Janezu Gabriču. Oktobra 2020 je začel študij jazza na zasebni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju – MUK, pri prof. Mariu Gonziju. Večkrat se je udeležil državnega tekmovanja Temsig in dosegel eno srebrno in dve zlati priznanji v kategoriji klasičnih tolkal in pa zlato priznanje v kategoriji Jazz Band. Svoje znanje je v srednješolskih in študijskih letih dodatno izpopolnjeval pri Gregoryju Hutchinsonu, Krunoslavu Levačiču, Domu Famularu, Jonasu Burgwinklu, Johnu Hollenbacku in tako naprej. Pri enajstih letih je začel redno koncertirati z različnimi rock in jazz zasedbami, leta 2018 pa je postal stalni član zasedbe Pi Jammies (danes P’Jays), s katero je posnel dva albuma. Leta 2019 in 2020 je bil član Big Banda Akademije za glasbo Ljubljana. Prav tako je član zasedbe Spiral Mind, ki je zelo aktivna tako na domačih kot tudi na tujih tleh. Lani so izdali svoj drugi album in nastopili na slovenskem festivalu Ment, na dunajskem festivalu Waves, na madžarskem festivalu Made in Pecs, na Radiu Popolari v Milanu in pa v Zagrebu na festivalu Substrat v sklopu Enlarge Europe. Bostič je tudi stalni član zasedbe Hei’an, novega slovenskega metal benda, s katerim so lani izdali svoj prvenec in uspešno koncertirajo po Evropi in širše. Poleg tega veliko nastopa z drugimi slovenskimi jazz glasbeniki, kot so Jure Pukl, Jošt Lampret, Teo Collori, Tomaž Gajšt in tako naprej. Leta 2023 je prvič nastopil na Ljubljana Jazz Festivalu s svojo dunajsko zasedbo Fishsticks.

Zasedba:

Gaj Bostič - bobni

Jošt Lampret - bas

Mark Žakelj - kitara

Maximilian Gerstbach - klaviature

Grega Skaza - saksofon

Tomaž Gajšt - trobenta

 

Instagram

Youtube

 

Fotografija: Cankarjev dom

 

Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj