Ruski pank

Oddaja
11. 11. 2023 - 20.00

По послушным головам, по законам и делам, по всему, что уже так заебало. Помню, будубщего нет - мама, дай мне пистолет... Панки, хой!

V oddaji DJ Grafiti spoznavamo posebnosti nastanka in razvoja ruskega panka. Kronološko in tematsko se bomo sprehodili od njegovih zastavkov in nastanka v krogu brezdelnih nekrorealistov v času Brežnjeva, do zaostritve in umika panksov v kleti pod Andropovom, do liberalizacije pod Gorbačovom in kasnejše komercializacije v devetdesetih, zmedenih časov po padcu Sovjetske zveze in povezav z nazbolom v času Jelcina ter za konec še razvoj in ponovna radikalizacija podtalne scene v devetdesetih in deloma v dvatisočih.

Seznam predvajanja:
1.
Автоматические удовлетворители - Я никому не нужен
2. Автоматические удовлетворители ft. Алексей Вишня - Ты говно, я говно, будущего нет
3. Автоматические удовлетворители - Буржуи
4. Автоматические удовлетворители - Надристать
5. Кино - Бездельник
6. Звуки Му - Консервный нож
7. ДК - Новый поворот
8. Объект Насмешек - Комсомольский билет
9. Народное ополчение - Мозги
10. Отдел самоискоренения - Военная монархия
11. Инструкция по выживанию - Афганский синдром
12. Ситуация - Общество дебилов и баранов
13. Адольф Гитлер - Мы сядем на танки
14. Гражданская Оборона - Всё идёт по плану
15. Distemper - Приступ эпилепсии
16. Сектор Газа - Колхозный панк
17. Сектор Газа - Дурак
18. Банда Четырёх - Резервация здесь
19. Оргазм Нострадамуса - Раздражение аморала
20. Восьмая марта - Дрянь!
21. Колесо Дхармы - Если родина прикажет есть говно
22. Колесо Дхармы - Чистилище
23. Красный Горизонт - Пролетариат вперёд!
24. Красный Горизонт - Коммунизм победить!
25. Адаптация - Убей буржуя
26. Адаптация - Не пойду на выбора
27. Адаптация - Панки, хой!

Skladbe v podlagah:
1. 
Посев - Панк и рок-н-ролл
2. Юго-Запад - Алкоголик
3. Гражданская Оборона - Поганая Молодёжь
4. Красная Плесень - Гимн панков
5. Последний Патрон - Москва октябрьская
6. Адаптация - Никто не придёт

-----------------------------------------------------------------------

Podlaga: Посев - Панк и рок-н-ролл
Pa začnimo pred začetki … pri sovjetskem rock'n'rollu, iz katerega se je kasneje porodil pank. Prvi val rock glasbe, razni Elvisi in Chuck Berryji v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v Sovjetski zvezi niso zares našli svojega ekvivalenta oziroma neke produktivne recepcije. Prvi valovi subkultur z Zahoda so bili v Sovjetski zvezi vidni zgolj v subkulturi tako imenovanih stilijagov, neke vrste hipsterjev, ki se je v glavnem pri mladih ljudeh primarno odražala zgolj v modi, stilu oblačenja, slengu, plesih in neki splošni ciničnosti ter apolitičnosti kot izrazih nezadovoljstva z oblastjo, glasbeno pa so večinoma samo konzumirali glasbo z zahoda, predvsem ameriške swing in jazz izvajalce, kot sta Glenn Miller in Benny Goodman.

Do prve prave ustvarjalne glasbene eksplozije je v Sovjetski zvezi prišlo šele v šestdesetih s pojavom Beatlov, ki so v ruskem prostoru dobili kar nekaj oboževalcev in imitatorjev. Sprva so se skupine trudile peti v angleščini, nato pa so nekje na sredini šestdesetih že presedlale na ruščino in začele so nastajati prve rock pesmi v ruskem jeziku. Začela se je zgodovina tako imenovanega sovrocka, sovjetska oblast pa burnemu valovanju na glasbeni sceni ni bila naklonjena. Pozicija Hruščovega vodstva je do glasbe zavzemala konservativno pozicijo, Hruščov sam pa naj ne bi maral ne rock glasbe niti jazza, predvsem pa je bil nenaklonjen zanj nespodobnim plesom, ki so spremljali vsiljivo glasbo z Zahoda. Hruščovemu mnenju se je v času, ko je še vodil oddelek za propagando, pridružil tudi Brežnjev, ki je zavračal tako imenovano kakofonično glasbo in nenavadno cviljenje tujih glasbenih zasedb, v katerih je sovjetska oblast prepoznala nezaželen tujek, ki naj bi bil produkt zahodne buržoazije, ustvarjen z namenom subverzije sovjetske družbe.

Toda ko je Brežnjev naposled stopil na oblast leta 1964 in prevzel nadzor nad Sovjetsko zvezo, je bil pripravljen sprejeti nekaj taktičnih kompromisov. Oblast se je zavedala, da rock glasbe ne morejo več zanemarjati, ker je vse bolj vplivala na mladino. In ker rocka nismo mogli več ignorirati, so se odločili, da ga bodo kontrolirali. S tem namenom so ustvarili glasbeno založbo Мелодия, na kateri sta vladala močan nadzor in cenzura, umetno pa so ustvarjali tudi glasbene skupine, kot je bila denimo Весёлые ребята oziroma Veseli fantje, ki so igrali po vzoru zahodnih zasedb, vendar s to razliko, da so bila njihova besedila očiščena in spolirana kakršnekoli kritičnosti, negativnosti, seksualnosti in podobnih izzivalnih elementov, ki naj bi kvarili mladino. Dovoljeni so bili le optimizem, mladostna energija, pozitivna čustva in puritanska ljubezen.

Sovjetska oblast je bila sodnik tega, katere glasbene skupine so dovoljene, katere lahko nastopajo, se predvajajo po radiih in katere ne. Vsaka zasedba, ki je želela javno nastopati v uradno priznanih, dovoljenih klubih, je morala zaprositi za dovoljenje, glasbeniki so morali na mesečni ravni lokalnim oblastem v pregled pošiljati svoje pesmi oziroma besedila, reguliran pa je bil tudi njihov zaslužek na koncertih. Onkraj, globoko pod površjem skupin, ki so igrale tako, kot je narekovala država, pa je deloval črni trg. Ta je kljub pogostim racijam rusko mladež zalagal s številnimi ploščami tujih alternativnih glasbenih skupin, zaradi praktičnosti pogosto natisnjenimi kar na material za rentgenske slike, te pa so nato predstavljale navdih bodočim panksom za glasbeni prevrat, ki so ga uspeli doseči proti koncu sedemdesetih oziroma začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Na Zahodu je pank v odgovor na kulturo starejše generacije vzniknil predvsem med mladimi, ki so se počutili zapostavljene. To kulturo sta v veliki meri predstavljala rock glasba šestdesetih in gibanje hipijev, ki sta do sredine in do konca sedemdesetih že izgubila vsakršen uporniški duh in postala komercialen zabavljaški produkt, primarno namenjen srednjemu razredu. Podobno se je dogajalo tudi v Rusiji, vendar s to razliko, da tam domača rock glasba uporniškega naboja nikoli ni zares imela, temveč ga je začela pridobivati šele takrat, ko je mladina poznih sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih začela iskati samosvoje svobodne načine izražanja. Znotraj iskanja te samostojnosti so se začela pojavljati umetniška gibanja, ki jih je zaznamovala nota antiesteticizma, zaradi nje pa jih lahko smatramo kot nekakšne zgodnje ideološke zametke pank gibanj. Kot eno takšnih umetniških gibanj je treba izpostaviti leningrajske nekrorealiste, del katerih je bil Andrej Panov – ustanovitelj, vokalist in vodja prve ruske pank zasedbe, poimenovane Автоматические удовлетворители oziroma Avtomatski zadovoljevalci.

Nekrorealisti so bili v oblačenju pravzaprav čisti panksi – raztrgana oblačila, vpadljivi vzorci, sponke, značke in nekonvencionalno druženje kosov oblačil, toda glasba ni bila medij, ki ga je to gibanje primarno zaznamovalo. Kot medij nekrorealistov danes pojmujemo predvsem film, glavnega režiserja in s tem predstavnika ter idejnega vodjo tega gibanja pa predstavlja Jevgenij Jufit, ki ga je tudi Panov imenoval kot glavni navdih za to, da je skupina ljudi znotraj gibanja nekrorealistov pričela eksperimentirati z glasbo.

Na skupino mladih nekrorealistov sta širša družba in oblast gledali precej zaničljivo, imeli so jih za delomrzneže, za družbene parazite, saj so navsezadnje tudi sami kot enega svojih sloganov in poslanstev priznavali tako imenovano дуракаваляние, nekakšno zajebavanje naokoli. Kot znak upora proti sovjetski oblasti, ki je na piedestal postavljala delavstvo, so tako prevzeli brezdelje. Tudi ko so naposled prijeli za inštrumente, niso prejeli nič kaj več spoštovanja, kajti navsezadnje niso imeli niti malo klasične glasbene izobrazbe – prav tu se je pokazal čar pank glasbe.

Pod principom naredi sam in z mentaliteto, da se lahko z glasbo ukvarja vsak, ki se želi izražati skozi ta medij, je leta 1979 v Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu, nastala prva ruska pank skupina Автоматические удовлетворители z Andrejem Panovim – z nadimkom Svinja – z mikrofonom, bas kitaro je igral Viktor Coj, kasneje vokalist kultne postpank zasedbe Кино in še danes verjetno najbolj znana ikona ruske alternativne glasbe in kulture. Zasedba AU je v svoji glasbi izražala določene elemente zahodnega panka, besedičila pa je, večinoma pod občutkom nihilizma, svoje specifične družbene situacije in se v sklopu tega ukvarjala s povsem vsakdanjimi temami, kot so zdolgočasenost, osamljenost in brezciljnost. Svoje glasbe niso označevali kot pank rock, temveč so govorili, da zgolj igrajo anarhičen rock in ob tem celo prezirali (vsaj v intervjujih) zahodne pank skupine, kot je bila angleška Sex Pistols.

Panov: "Когда мы начали идиотничать, ещё не было никаких панков… Тогда мы все находились под влиянием Юфы. Никакие панки здесь вообще ни при чём — никакие Роттены, никакие ПИСТОЛЗЫ. Все это Юфины телеги… Вообще, это очень заразительный человек. Он может своим психозом заразить кого угодно. Все эти некрореализмы и прочее… Все эти чепцы, очёчки, все эти параллельные кины..."

Kljub samozanikanju svojega pank duha so AU danes smatrani kot pionirska ruska pank zasedba, ker so porušili vse smernice dotedanjega sovjetskega rocka. Že leto po ustanovitvi zasedbe si je Panov recimo pridobil renome huligana in alkoholika, kar je povzročilo, da so zasedbo izključili iz Leningradskega Rock Kluba, s tem pa je skupina izgubila vsa dovoljenja za koncertna nastopanja. Zaradi tega so bili prisiljeni nastopati ilegalno, večinoma doma, v stanovanjih, v katerih so snemali tudi prve plate, ki so danes praktično popolnoma izgubljene. Viktor Coj je zaradi kontroverznosti po dveh letih skupino zapustil in osnoval svoj projekt, ki se je kasneje prelevil v zasedbo Кино, s katero je lahko koncertiral po Rusiji, ker zasedba ni bila tako izzivalna v svojem zvenu in besedi kot njihovi pankerski tovariši.

Zven pank glasbe v Rusiji je bil tisti čas precej drugače pojmovan kot na Zahodu. Pod pojmom pank so razumeli predvsem preprosto, pogosto kar primitivno, brezidejno glasbo, igrano lahko tudi ob akustični kitari in minimalnih bobnih, zato je bil pank žanrsko tudi precej eklektičen, pogosto je vseboval elemente jazza, skaja oziroma regija, nojza, se prelival v postpank, toda v duhu je bil pank. Zato je zgodnja himna pankerske mladine leta 1982 postala tudi pesem Бездельник oziroma Brezdelnež ali Lenuh skupine Кино, ki je v svoji vsebini obujala prav tematike nekrorealistov, deležnih kritik parazitiranja in brezdelja. Coj je s svojimi glasbenimi projekti tako lahko že v zgodnjih osemdesetih nastopal po sovjetskih klubih, čeprav mu je to oblast dovolila z rahlim odporom. V prvem glasbenem sklopu poslušamo nekaj komadov skupine AU, ki so svoj prvi uradni studijski album lahko izdali šele leta 1988, in zgodnjo, v narekovajih »pankersko« himno skupine Кино.

1. Автоматические удовлетворители - Я никому не нужен (Jaz nisem nikomur potreben)
2. Автоматические удовлетворители ft. Алексей Вишня - Ты говно, я говно, будущего нет (Ti si govno, jaz sem govno, ni prihodnosti)
3. Автоматические удовлетворители - Буржуи (Buržuji)
4. Автоматические удовлетворители - Надристать (“Nasrati/Napiti se ga")
5. Кино - Бездельник (Brezdelnež/Lenuh)

Podlaga: Юго-Запад - Алкоголик
V istem času kot v Leningradu se je tudi v Moskvi razvijala glasbena scena, prežeta z duhom panka, vendar je bila mnogo bolj eksperimentalno in avantgardno obarvana. Dva takšna benda sta izredno vplivni skupini Звуки Му in ДК, katere ekvivalente bi v zahodni pank oziroma postpank sceni našli v skupinah, kot sta denimo Talking Heads in Pere Ubu.

Zaradi eksperimentalnosti, glasbenega minimalizma, energičnih nastopov, ki so včasih mejili že na umetniški performans, in pesmi, ki so se pogosto ukvarjale s tako imenovanimi nizkimi temami, ter zaradi dekadentnega življenja, zaznamovanega z alkoholom in drogami, so Звуки Му in ДК vseeno bili sprejeti v pankersko sceno in nanjo močno vplivali. Takšno dekadentno življenje, predvsem ob spremljavi velikih količin alkohola, po katerih je bil znan predvsem vokalist skupine Звуки Му Peter Mamonov je bilo zelo značilno za prve valove ruskega panka.  V tem času se znotraj scene ni razvila struja, ki bi prav temu nasprotovala, kot se je to denimo zgodilo na zahodu z gibanjem straight edge in pank skupinami, kot sta Minor Threat ali Black Flag. Takšni bendi so alkohol in droge na prvem mestu videli zgolj kot sredstvo pasivizacije in zatiranja kritičnega mišljenja s strani oblasti in družbe, ki sta dekadentno, brezskrbno in uživaško življenje v žurerskih osemdesetih v nekaterih aspektih vedno bolj propagirala.

Alkoholizem, ki je kasneje pokopal večino velikih ruskih pank figur, je znotraj prvega vala ruskega panka postal skorajda imperativ; kot se je izrazil tudi Andrej Panov, sta glavni dve besedi, ki sta to obdobje zaznamovali, »petje in pitje«. Družbenokritični in politični aspekti, ki so sicer značilni za pank, so bili na začetku v veliki meri skorajda neprisotni. Tako imenovani panksi »brezdelneži«, izhajajoči še iz nekrorealistov, niso želeli zrušiti sistema niti se mu niso zares želeli aktivno upirati ali ga kritizirati, temveč zgolj živeti zunaj njega in uživati svobodno življenje v svoji marginalnosti.

V nadaljevanju oddaje DJ grafiti na Radiu Študent poslušamo komada bolj eksperimentalnih, recimo jim artpank moskovskih skupin Звуки Му in ДК.

6. Звуки Му - Консервный нож (Odpirač za konzerve)
7. ДК - Новый поворот (Nov preobrat)

Podlaga: Гражданская Оборона - Поганая Молодёжь
Pank scena se je v Rusiji v aktivno kritični smeri močneje začela radikalizirati šele po letu 1982, ko je na čelo Sovjetske zveze stopil Jurij Andropov in znova zategnil vajeti ter pričel izvajati večji nadzor in represijo nad svobodnjaškimi glasbenimi brezdelneži, mnoge od katerih so celo zakonsko preganjali, jih zapirali bodisi v zapore bodisi v umobolnice. V tem času se je na eni strani mnogo pank skupin že začelo prevračati v postpank, torej k večji introspektivi, temačnejšim besedilom, bolj umirjeni glasbi in večjemu žanrskemu eklekticizmu, kot so to počeli Kino z romantizacijo tihega nekonformizma z Viktorjem Cojem kot obrazom tega gibanja. Na drugi strani pa so začele nastajati sprva bolj pravoverne kritične pank zasedbe, kot so Объект Насмешек ali Predmet posmeha, Народное ополчение ali Državljanska vstaja oziroma historično milicija ali garda, prvi anarhopanksi Отдел самоискоренения ali Oddelek za samoizkorenitev, Инструкция по выживанию oziroma Navodila za preživetje ter pionirska ženska pank skupina Ситуавия in drugi, ki so morda šele proti koncu osemdesetih ali v devetdesetih letih s prvimi studijskimi albumi prešli v bolj klasičen in zvočno dostopnejši postpank.

Ata ruskega panka, хой!
 / 29. 1. 2022
Pank je tako postajal vedno bolj agresiven, vedno bolj kritičen, vedno bolj nebrzdan, zavoljo tega pa se je tudi center pankovskega vrenja iz mestnih središč, kot sta bila na prvem mestu Leningrad in nato Moskva, kjer je deloval večji nadzor, bil primoran preseliti v Sibirijo. Tam je s svojimi številnimi projekti, kot so Посев ali Setev, Адольф Гитлер, Коммунизм in najpomembnejši bend Гражданская Оборона ali Civilna zaščita, delovala tudi največja figura ruskega panka Igor Letov, ki pa se mu v tej oddaji ne bomo posvečali obširneje, saj smo mu lansko leto že namenili oddajo DJ grafiti. Z Letovo prezenco se je ruski pank odmaknil od nekakšne karnevalske estetike Panova ali Mamonova in je namesto tega kot svoje glavne karakteristike posvojil jezo, izrazito čustveno ekspresivnost, ironijo, sarkazem ter prezir do ubogljive večine in pohlevnih glasbenih skupin. V tem novem revolucionarnem duhu so, predvsem v Sibiriji, nastali številni bendi, ki so zdaj zares predstavljali opozicijo družbi in državi, ki je po Letovih besedah predvsem s pojavom perestrojke lezla v grozne in zmedene čase, ta občutek pa je upesnil tudi v svojem najbolj znanem komadu Всё идёт по плану ali Vse gre po planu. V naslednjem glasbenem segmentu tako poslušamo podtalne ruske zasedbe sredine osemdesetih, ki jih je oblast preganjala zaradi njihovih kritičnih besedil in pankerskega zvena, videza ter odnosa.

8. Объект Насмешек - Комсомольский билет (Komsomolska kartica/izkaznica)
9. Народное ополчение - Мозги (Možgani)
10. Отдел самоискоренения - Военная монархия (Vojaška monarhija)
11. Инструкция по выживанию - Афганский синдром (Afganskij sindrom oz. PTSD - posttravmatska stresna motnja)
12. Ситуация - Общество дебилов и баранов (Družba debilov in ovc)
13. Адольф Гитлер - Мы сядем на танки (Mi sedimo na tanku)
14. Гражданская Оборона - Всё идёт по плану (Vse gre po planu)

Podlaga: Красная Плесень - Гимн панков
Perestrojka in politika glasnosti Gorbačova sta za glasbeno dogajanje vendarle prinesli številne pozitivne spremembe. Od leta 1986 naprej se je namreč pritisk na pankse močno zmanjšal, številni bendi so lahko prvič posneli in izdali studijske albume, skupinam se ni bilo več treba skrivati po kleteh in spalnicah, večinoma so jih začeli sprejemati v klubih in končno so lahko legalno prvič koncertirale tudi pred večjo publiko. Pank je s tem začel prvič zares konkretno vstopati tudi v širšo publiko in celo v popularno kulturo. Mnogi starejši pank bendi so se ob hitrih radikalnih spremembah znašli v neke vrste ustvarjalni krizi, težko so namreč znova vzpostavili neko novo indentiteto, primerno novemu času nenadnega razvoja.

Z vse večjo liberalizacijo trga so se začele pojavljati mnoge nove skupine, ki so tradicijo ruskega panka popolnoma zavrgle in so raje, zavoljo večje popularnosti, samo še kopirale zvok in imidž popularnih skupin z Zahoda. Takšni zasedbi sta bili denimo moskovska Наив pa tudi denimo leningrajska Король и Шут oziroma Kralj in klovn, ena najbolj popularnih ruskih pank skupin. Nastajati so začeli tudi bendi, ki so se osredotočali na podžanre znotraj panka, denimo hardkor, crust, ska pank ali druge, in ki so bili vedno pogosteje poimenovani tudi z angleškimi ali tuje zvenečimi imeni. Primer takšne skupine so recimo prav tako moskovski Distemper, ki so sprva preigravali hardkor, a hitro presedlali na z regi ritmi zaznamovan ska pank, ker je bil ta v zgodnjih devetdesetih letih precej bolj dobičkonosen. 

Pogosta je bila tudi satira bendov na samo sceno. Takšna je bila skupina Сектор Газа, ki je vendarle uspela hoditi na meji med precejšnjo popularnostjo in še vedno občasno dobršno mero provokativnosti in katere vodja ter vokalist je bil Jurij Hoj, ena najpopularnejših figur ruskega panka. Svoj debitantski album iz leta 1992 so glasbeniki parodično poimenovali Колхозный панк, torej Kmečki pank, ker se je v tem času nekaterih mestnih ruskih panksov še vedno držal neke vrste antagonizem, morda občutek vzvišenosti naproti delavskemu razredu in provinci.

V nadaljevanju oddaje poslušamo komade omenjenih skupin Distemper in Sektor Gaza iz vala novih pank bandov, ki se še niso popolnoma skomercializirali, kot je to bilo kasneje značilno za številne pank skupine po razpadu Sovjetske zveze v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

15. Distemper - Приступ эпилепсии (Epileptični napad)
16. Сектор Газа - Колхозный панк (“Kmečki pank”)
17. Сектор Газа - Дурак (Norec/Idiot)

Podlaga: Последний Патрон - Москва октябрьская
V devetdesetih letih je ob komercializaciji panka, ki je tako kot na Zahodu tudi v Rusiji postajal bolj ali manj samo še stil in izgubljal svoj revolucionaren zanos, na drugi strani v podtalju prišlo še do enega zanimivega fenomena. Ob pisatelju Edvardu Limonovu, članu rock zasedbe Аквариум, Sergeju Kurjohinu, in filozofu Aleksandru Duginu je bil Igor Letov – glavna figura ruskega panka namreč eden od soustanoviteljev v samem sržu precej protislovne politične stranke, ruskega Nazbola, torej nacionalistično-boljševistične partije. Fenomen povezave med nazbolom in delom pank scene je bil precej močan v devetdesetih letih, nekateri podtalni pank bendi pa so pogosto tudi nastopali pod nazbolovo zastavo. 

Razloge za takšno neobičajno politično udejstvovanje lahko najverjetneje iščemo v zmedi, obupu in razočaranju, ki so zajeli Rusijo po padcu Sovjetske zveze, ko so se pojavili vsesplošen padec življenjskih standardov, razmah kriminala, otroške prostitucije, Jelcinova krvava ustavna kriza leta 1993 in še številne druge hude posledice novega kapitalističnega sistema, ki ga je zaznamoval vdor prostega trga v državo s 70-letno zgodovino socializma oziroma komunizma. Igor Letov je zaradi nesoglasij in splošnega umika iz politike stranko razmeroma kmalu, po približno šestih letih, zapustil, stranka pa je bila dokončno ukinjena leta 2007, ker je delovala proti Putinu. Kot kurioziteto bomo poslušali samo en komad skupine Банда Четырёх, ki je nastala v krogu gibanja nazbol in se je tako kot angleški Gang of Four seveda poimenovala po kitajski maoistični politični frakciji – Tolpi štirih.

18. Банда Четырёх - Резервация здесь (Rezervat je tu)

Podlaga: Адаптация - Никто не придёт
Velik del panka je zaradi komercializacije v devetdesetih letih prenehal biti boj s sistemom, panksi pa so vedno pogosteje raje padali v spore in spopade s pripadniki drugih subkultur, na primer z gopniki in drugimi skupinami, ki so prav tako množično začele nastajati v drugi polovici osemdesetih in začetku devetdesetih let. V podtalni, underground sceni pa je pank še vedno ohranjal alternativno in družbeno-politično držo, med drugim tudi že omenjene skupine okrog nacionalistično-boljševistične stranke. Nekatere pank skupine stare garde so se pod vplivom idej okrog nazbola in zatekanja drugih skupin k idealizaciji Zahoda tako v imidžu kot ideologiji pričele umikati celo v vero. Tretjo strujo pank scene pa so v devetdesetih predstavljali predvsem provincialni pank bendi, ki jih spremembe niso zajele tako hitro kot v urbanih centrih in so pod starim naredi sam principom vodili nekakšno opozicijo vsem preostalim pank zasedbam. Nekatere skupine so poudarjale ekstremne ekscese, destruktivnost in antisocialno vedenje, kot denimo skupina Оргазм Нострадамуса. Drugi bendi so pod vse večjim pritiskom novega kapitalističnega sistema objeli delavske in kmečke tovariše ter v svoji glasbi in načinu delovanja zavzeli strogo levo ideološko pozicijo, zaznamovano z idejami antifašizma, antikonzumerizma, antimperializma, antikapitalizma, ekologije in feminizma, kot recimo ženska pank skupina Восьмая марта oziroma Osmi marec. Prav tako so nekateri zagovarjali tudi abstinenco od drog in alkohola ter vegetarijanske ali veganske življenjske nazore, torej straight edge način življenja. Ta leva ideološka hardkor scena se je razvila predvsem v Volgogradu in Kirovu. Poslušali bomo volgograške hardkorovce Колесо Дхармы oziroma Kolo Dharme, vokalist katerih je bil za lokalno volgograško sceno pomemben Aleksej »Panč« Antropov, iz Kirova pa proletarske pankse Красный Горизонт ali Rdeče obzorje oziroma horizont, ki so sicer nastali v dvatisočih.

Obdobji devetdesetih in deloma dvatisočih predstavljata zadnje večje spremembe znotraj ruskega panka, preden je pank v Rusiji, tako kot tudi drugod po svetu v veliki meri začel izgubljati svoj revolucionarni naboj, se iz lokalnih scen preselil večinoma v digitalne sfere, njegov uporniški in svobodnjaški duh pa se je razpršil med številne druge glasbene žanre in se naselil v nove generacije kritično misleče mladine, ki je prevzela nekatere njegove ideološke nazore in principe. Ta pankerski duh je v Rusiji tako danes prisoten v mnogih skupinah, za katere niti ni nujno, da igrajo pank ali postpank, temveč jih najdemo tudi v žanrih, kot so elektronika, hiphop, witch house, nojz, industrial in tako naprej, če jih naštejemo samo par. 

Za konec oddaje poslušamo nekaj omenjenih skupin iz devetdesetih in dvatisočih, med drugim tudi bend Адаптация, ki je s svojo plato Колесо Истории oziroma Kolo zgodovine sproduciral eno najboljših in najbolj melodičnih pank plat devetdesetih let. Oddajo bo zaključila pesem s te plošče, poimenovana Панки, хой!, kar pa je standarden ruski pankerski pozdrav, ki ga je skoval in populariziral ata ruskega panka Igor Letov.

19. Оргазм Нострадамуса - Раздражение аморала (“Razdraženost nemoralneža”)
20. Восьмая марта - Дрянь! (“Smet/Sranje!”)
21. Колесо Дхармы - Если родина прикажет есть говно (Če domovina ukaže jesti govno)
22. Колесо Дхармы - Чистилище (Vice)
23. Красный Горизонт - Пролетариат вперёд! (Naprej proletariat!)
24. Красный Горизонт - Коммунизм победить! (Komunizem bo zmagal!)
25. Адаптация - Убей буржуя (Ubij buržuja)
26. Адаптация - Не пойду на выбора (Ne grem na volitve)
27. Адаптация - Панки, хой! (Panki, hoj!)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

super tema, večkrat to muziko tudi v glasbeni program prosim!!

Noro fajn

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.