SubRosa

Oddaja
14. 1. 2023 - 20.00

V DJ grafitih je predstavljena upokojena zasedba SubRosa iz Salt Lake Cityja v zvezni državi Utah v ZDA. Petčlanski doom/sludge/stoner/eksperimentalni kvintet je deloval med letoma 2005 in 2019 in si v tem času pridobil kopico zvestih poslušalcev in poslušalk. V oddaji se potopimo v izseke iz njihove diskografije in predstavimo biografske poudarke iz časa njihovega delovanja.

---

SubRosa je na tem mestu na Radiu Študent obravnavana prvič, je pa bend – skupaj z nekaterimi drugimi izbranimi poglavji glasbe doomerskega rodovnika – že našel svoje mesto v domačem akademskem diskurzu. Leta 2020 Robert Setničar v svojem diplomskem delu From dawn till doom - Od zore do pogube: razvoj in značilnosti doom metala kot glasbenega pojava zapiše:

»Utaški kvintet iz Salt Lake Cityja prištevamo k propulzivnejšim imenom v novejši struji ameriške 'doominacije', h katerim se uvrščajo prav tako Pallbearer ali YOB […]. SubRosa […] je nastala leta 2005 in se poslovila lani, ustvarjalno so kulminirali s četrto studijsko ploščo More Constant Than the Gods […], ta je izšla pri kanadski podzemni 'postojanki' Profound Lore. Album prinaša težek zven obsežnih elegij, ki imajo naglašeno avantgardno noto […], s tem ko se bend poslužuje slogovno neobičajnih glasbil, kot so klavir, violina, viola in čelo […]. Orkestralen, impresiven nadžanrski melanž SubRose je zmes alternativnega metala, temačne folk liričnosti ter atmosferičnega dooma; na eni strani se približujejo modernizmu post-metala, na drugi pa mečkavo zgledujejo po 'zakonodaji' Sabbathov in romantičnih doomerjih My Dying Bride […].«

---

Skladba Troubled Cells, za katerega je bend posnel svoj edini videospot, izdatno podčrta kako zelo so bendu ob vseh domišljijskih ekskurzih hkrati pomembne resnične skupnosti, v katerih živijo in ustvarjajo. Skladba je namreč izraz podpore pevke Rebecce Vernon pravicam skupnosti LGBT+ v kontekstu mormonske vere oziroma njene kongregacije v Salt Lake Cityju. Ta je v času nastajanja albuma sprejela še posebej težavno in nevarno politiko, ki je močno vplivala na pripadnike skupnosti LGBT+ v tamkaj vplivni mormonski verski ločini.

 

SubRosa - Troubled Cells

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.