GLOBALUNA NA LJUBLJANSKEM JAZZU

Oddaja
Yazz Ahmed: La Saboteuse
25. 6. 2017 - 20.30

V današnji oddaji predstavljamo nekaj nastopajočih na letošnjem Ljubljanskem jazz festivalu (28. 6.–2. 7. 2017), ki s svojo poetiko spadajo v okvir Globalune. Večinoma gre za avtorje, ki združujejo jazz in tradicionalne muzike, kot je denimo naš znanec iz bendov The Comet is Coming in Sons of Kemet. Govorimo seveda o britanskem saksofonistu z barbadoškimi koreninami, Shabaki Hutchinsu, ki je svoj zadnji album posnel z južnoafriškimi jazzerji ter v godbo vpletel tako tradicionalne motive kot prvine spiritualnega jazza. Hutchinsa, ki bo z bendom Shabaka and The Ancestors 2. julija sklenil letošnji festival, bomo na basovskem klarinetu slišali tudi v bendu trobentačice Yazz Ahmed, ki sicer na festivalu ne nastopa. Yazz Ahmed, ki se je rodila v Bahrajnu, živi pa v Veliki Britaniji, v svoji glasbi povezuje principe arabske glasbe in jazza. Podobno počneta bend Karkhana ter trobentač Amir ElSaffar; oboje bomo slišali na festivalu, le da ElSaffar ne pride s svojo zasedbo, temveč bo igral v bendu Archieja Sheppa, ki se bo poklonil Johnu Coltranu.

O Coltraneu so v spremljevalnem programu Ljubljanskega jazz festivala predvajali dokumentarec, v istem programu pa nas že pojutrišnjem (27. 7. 2017) v Kinodvoru čaka še dokumentarec Jima Jarmuscha o The Stooges. Zato vrtimo Iggyja Popa v temačnem jazzy šansonu, kakor ga je zapel kot gost pianističnega tria Jamie Saft / Steve Swallow / Bobby Previte. Z vokalnim jazzom se bo v današnji Globaluni in na Ljubljanskem jazz festivalu predstavila Lucia Cadotsch, švicarska pevka, ki smo jo pri nas že videli kot eno od dveh pevk v bendu Schneeweiss + Rosenrot.

Cadotscheva ob asketski, a hipnotični spremljavi kontrabasista in saksofonista interpretira jazz standarde, znane večinoma iz repertoarja Billie Holiday in Nine Simone. Slišali bomo naslovno pesem z albuma Speak Low, ki sta jo leta 1943 napisala skladatelj Kurt Weill in pesnik Ogden Nash, ter razvpito samomorilsko temo Gloomy Sunday, ki je kljub preštevilnim različicam še vedno najbolj znana v izvedbi Billie Holiday.

Oddajo bomo sklenili z eno tako rekoč domačo pevko, Tamaro Obrovac, ki pa ne bo nastopila na Ljubljanskem jazz festivalu, temveč na festivalu Sanje v Medani, kjer bo med drugim pela pesmi italijanskega kantavtorja Sergia Endriga. V Medani se bo Tamari pridružil istrski pesnik Milan Rakovac; vrtimo Tamarin komad Črno zlo, za katerega je besedilo napisal prav Rakovac. Ob Obrovčevi in Rakovcu bodo na festivalu Sanje v Medani (29. 6. do 2. 7. 2017) nastopili številni drugi pesniki in pesnice ter glasbeniki, kot so Tomaž Mihelič in Janja Majzelj (projekt Pozdrav od Svetlane), Jani Kovačič in Ana Pupedan, Rudi Bučar, Glorjana Veber, Ensemble Ankaran in Anja Golob.

 

SEZNAM SKLADB ZA ODDAJO GLOBALUNA 25. 06. 2017

Yazz Ahmed: La Saboteuse (Naim, 2017)/ 5. La Saboteuse (4'32'')

 

Yazz Ahmed: La Saboteuse (Naim, 2017)/ 2. Jamil Jamal (8'12'')

Amir ElSaffar: Crisis (2015)/ 3. Crisis Suite_ Taqsim Saba (3'17'')

Karkhana – Nafas (4'00'')

Shabaka and The Ancestors: Wisdom of Elders (Brownswood Recordings, 2016)/ 9. Nguni (9'29'')

Shabaka and The Ancestors: Wisdom of Elders (Brownswood Recordings, 2016)/ 2. Joyous (6'38'')

Lucia Cadotsch: Speak Low (Yellowbird/ENJA, 2016)/ 2. Speak Low (5'18'')

Lucia Cadotsch: Speak Low (Yellowbird/ENJA, 2016)/ 9. Gloomy Sunday (4'49'')

Jamie Saft, Steve Swallow, Bobby Previte feat. Iggy Pop: Loneliness Road (RareNoise Records, 2017)/ 4. Don't Lose Yourself (4'44'')

Tamara Obrovac: Neću više jazz kantati (Aquarius, 2009)/ 10. Črno zlo, Black Evil (8'28'')

LUCIA CADOTSCH - Gloomy Sunday

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.