old 97's

old 97's

Oddaja
old 97s
11. 5. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (oni) LONGER THAN YOU'VE BEEN ALIVE  Old 97’s  5.52

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Longer Than You've Been Alive, Dalj časa, kot si ti živ, uvodna pesem na albumu Most Messed Up zasedbe Old 97’s, objavljenem pred dvema letoma. To počnemo dalj časa, kot si ti živ, pravijo, torej igrajo, objavljajo plošče, pijejo in podobno. Kakega četrt stoletja.

Naslednja je Give It Time.

2. CD, 2 (oni) GIVE IT TIME Old 97’s  3.23

Zasedba Old 97’s je označevalna zasedba za našo oddajo. Mlajši naraščaj glasbenikov iz osemdesetih, ki je imel izkušnjo s punkom in drugimi oblikami izraza, ob tem pa se je navezal na izročilo ameriške glasbe, torej t. i. countryja in sorodnih oblik in vse skupaj prepletel v novo izrazno obliko, ki ji nekateri rečejo tudi alt country. Skupino smo v devetdesetih, tja do 2005, ko je objavila album Drag It Up, sproti spremljali, nato pa jo – seveda zaradi obilice drugih ustvarjalcev – zanemarili. Gonilna sila skupine, Rhett Miller, je ob tem objavljal samostojne plošče, ki smo jih prav tako pozabili sproti predstavljati v tej oddaji, zato smo jih povzeli šele pred dvema tednoma. Takrat mi je bilo jasno, da se moram spet nekoliko posvetiti tudi tej zasedbi. Zato bomo nocoj pogledali, kaj so počeli v zadnjih letih.

Najprej omenimo ponatis njihovega klasičnega albuma Too Far To Care, ki je izvirno izšel 1997. leta in smo ga takrat sicer tudi poslušali v oddaji Izven zakona. Vendar je leta 2012, ob petnajstletnici, izšla razširjena različica na dveh diskih. Na prvem je izvirni album, ki pa mu je na koncu dodanih nekaj posnetkov, ki jih na izvirniku ni. En od njih je pesem Beer Cans.

3. CD, 3 (oni) BEER CANS Old 97’s  4.28

Zadnji od dodanih posnetkov na razširjeni izdaji albuma Too Far To Care zasedbe Old 97’s ob petnajstletnici izvirnega izida te plošče leta 2012 je Holy Cross.

4. CD, 4 (oni) HOLY CROSS Old 97’s  4.24

Na drugem disku slavnostne različice albuma Too Far To Care zasedbe Old 97’s, naslovljenem They Made a Monster: The Too Far To Care Demos, je – kot že naslov pove - več poskusnih posnetkov in akustičnih izvedb pesmi z albuma. Prva je tale poskusna izvedba pesmi Broadway. Slišali jo bomo v izvedbi Rhetta Millerja samega z akustično kitaro, del besedila, ki se glasi »they made a monster«, pa je tudi dal naslov dodatnemu disku.

5. CD, 5 (oni) BROADWAY Old 97’s  3.40

Ena nosilnih pesmi na albumu Too Far To Care zasedbe Old 97’s je Barrier Reef, tule v poskusin različici, objavljeni na slavnostni, razširjeni izdaji albuma ob petnajstletnici izida.

6. CD, 6 (oni) BARRIER REEF Old 97’s  3.54

Tu je še poskusna različica pesmi Niteclub.

7. CD, 7 (oni) NITECLUB Old 97’s  3.47

Med posnetki na drugem disku razširjene izdaje albuma Too Far To Care, imenovanem They Made a Monster: The Too Far To Care Demos, je tudi pesem You Were Right, ostanek s snemanj za ta album.

8. CD, 8 (oni) YOU WERE RIGHT Old 97’s  3.30

Ob razširjeni različici albuma Too Far To Care leta 2012 je agencija Noise Trade ponudila v brezplačno pobiranje s svoje spletne strani še tri dodatne posnetke s tistih snemanj leta 1997 za izvirni album Too Far To Care in to z naslovom They Made a Monster Noise Trade EP. Z njega poslušajmo tole poskusno izvedbo še ene pesmi z albuma Too Far To Care, Salome.

9. CD, 9 (oni) SALOME (DEMO) Old 97’s  4.28

Leto kasneje, oktobra 2013, je izšel še en zanimiv EP zasedbe Old 97’s, z naslovom Iron Road. Na njem sta dve izvedbi, ki so ju Old 97’s naredili skupaj z outlawjem Waylonom Jenningsom. Ena od njiju je naslovna pesem Iron Road.

10. CD, 10 (oni) IRON ROAD Old 97’s  3.24

Obe pesmi na EPju Iron Road, kjer Old 97’s sodelujejo z Waylonom Jenningsom, sta od Rhetta Millerja in Old 97’s in ju najdemo na njihovih prejšnjih ploščah. Do sodelovanja z Waylonom Jenningsom pa je prišlo, ko jih je leta 1996 Jennings slišal na koncertu v Atlanti in bil navdušen, Rhett Miller pa je izkoristil priliko in mu ponudil sodelovanje. Tako so posneli dve pesmi, vendar druge zdaj ne bomo poslušali. Na EPju je namreč še nekaj poskusnih posnetkov iz 1996. leta. En je Visiting Hours, pesem, ki je kasneje našla mesto na albumu The Grand Theatre, Volume Two zasedbe Old 97’s, objavljenem julija 2011. Visiting Hours.

11. CD, 11 (oni)VISITING HOURS (1996 DEMO)  Old 97’s  3.26

12. CD, 12 (oni) NASHVILLE  Old 97’s  2.35

To je bila že pesem Nashville z albuma Most Messed Up zasedbe Old 97’s iz leta 2014. Rhett Miller je, kot smo poročali pred dvema tednoma, lani objavil še eno samostojno ploščo, The Traveler, kjer mu pomaga zasedba The Black Prairie, mi pa lahko čakamo na kak novi album, ki ga bodo morebiti objavili kot zasedba Old 97’s. Do takrat z albuma Most Messed Up še nekaj pesmi. Najprej Wasted.

13. CD, 13 (oni) WASTED Old 97’s  2.53

Most Messed Up je torej neke vrste povratniški album zasedbe Old 97’s, ki z njim sporoča, da še deluje, čeprav Rhett Miller in še kdo od članov skupine, še vedno objavlja tudi plošče pod lastnim imenom ali sodeluje z drugimi zasedbami.

Poslušajmo še pesem z naslovom The Disconnect.

14. CD, 14 (oni) THE DISCONNECT Old 97’s  4.00

Nocoj smo v oddaji Izven zakona poskušali popraviti še eno napako iz zadnjih let, ko smo zanemarili Rhetta Millerja in zasedbo Old 97’s. Poslušali smo posnetke z nekaj njihovih plošč, ki so jih objavili v zadnjih letih.

Milko Poštrak se poslavljam z naslovno in zaključno pesmijo albuma Most Messed Up.

15. CD, 15 (oni) MOST MESSED UP Old 97’s  2.48

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness