the long ryders

the long ryders

Oddaja
the long ryders
4. 5. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (griffin) JOIN MY GANG the long ryders 2.48

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Join My Gang, uvodna in nosilna pesem Sida Griffina s prvega EPja 10-5-60 klasične zasedbe tistega, čemur rečemo tudi preporod ameriškega glasbenega ali kar kulturnega izročila ali predelava le-tega, kot se je je lotil takrat mladi naraščaj skozi in konec osemdesetih, The Long Ryders. Nocoj je ta skupina že drugič v oddaji Moč pesmi, v posebni oddaji o nadčasnih pesmih iz Amerike in okolice vsako prvo sredo v okviru redne tedenske oddaje Izven zakona. Razlog je preprost. Januarja letos je izšla zbirka štirih CDjev z naslovom Final Wild Songs, na kateri so zbrane vse pesmi z omenjenega EPja, rednih studijskih albumov, par malih plošč, poskusnih in koncertnih posnetkov in na koncu še prej neobjavljen posnetek njihovega nastopa marca 1985 na Nizozemskem, ki je bil posnet za radijsko predvajanje. Kljub vsemu popolnoma vseh pesmi The Long Ryders na tej zbirki ni. Nekaj od manjkajočih najdemo recimo na zbirki Anthology, s katero smo si pomagali tudi novembra 2007, ko smo The Long Ryders prvič poslušali v oddaji moč pesmi. Takrat je predstavitev spremljala še oddaja Koncert Radia Študent, v kateri smo poslušali posnetke z nastopa ob ponovni združitvi članov zasedbe The Long Ryders leta 2004, naslov plošči pa je Live 2004 - State of Our Reunion. Seveda parafraza naslova ene njihovih klasičnih plošče State of Our Union iz 1985. leta, na njej pa je tudi pesem State of My Union, ki jo bomo poslušali zdajle.

2. CD, 2 (griffin,sowders) STATE OF MY UNION the long ryders 4.50

Mimogrede, naslov omenjene zbirke Final Wild Songs, Poslednje divje pesmi, ki je povod za nocojšnjo oddajo Moč pesmi, je spet parafraza ali navezava na neko drugo klasično pesem zasedbe The Long Ryders, Final Wild Son, Poslednji divji sin, sicer s prvega albuma Native Sons iz leta 1984. Te pesmi sedaj ne bomo poslušali. Zato pa bomo z omenjenega prvenca The Long Ryders, Native Sons, poslušali pesem Tell It to the Judge on Sunday.

3. CD, 3 (griffin) TELL IT TO THE JUDGE ON SUNDAY  the long ryders 3.08

O zasedbi The Long Ryders smo sicer pred desetletji, nazadnje pa novembra 2007, že tako rekoč vse povedali, zato nocoj le par ključnih podatkov. Začelo se je tako, da je Sid Griffin v začetku osemdesetih v časopisu Recycler v Los Angelesu objavil oglas, da sestavlja  glasbeno skupino, ki bi obujala duha in zvoke skupin, kakršne so bile The Byrds, Seeds, Standells in podobne. Sid Griffin je iskal pevca in kitarista za bodočo zasedbo, ki se je poimenovala tudi po razvidnem drobcu iz ameriške zgodovine, po mitološkem divjem zahodu in jezdecih na dolge proge, po filmu Walterja Hilla iz 1980. leta, The Long Riders. Navezava na The Byrds je očitna v obliki zapisa imena: The Byrds ali Ptice so svoje ime zapisali z y in ne z i-jem, prav tako so The Long Ryders Jezdeci z y in ne i-jem.

Kitarist, pevec in pisec pesmi Sid Griffin, rojen v Louisvillu v Kentuckyju, je odraščal ob country glasbi, v šestdesetih pa se je navdušil nad Bobom Dylanom in Beatli. 1977. leta se je preselil v Los Angeles, kjer je najprej igral v punk zasedbi Death Wish, nato v podobni skupini The Unclaimed. Ko je zapustil to skupino, je s seboj odpeljal basista Barryja Shanka in bobnarja Matta Robertsa ter krajši čas delal v kvartetu, v katerem je bil tudi Steve Wynn. Zatem je Sid Griffin v časopisu Recycler objavil omenjeni oglas, s katerim je iskal pevca in kitarista, na oglas se je odzval Stephen McCarthy iz Richmonda v Virginiji. Sid Griffin in Barry Shank sta medtem spoznala bobnarja Grega Sowdersa, ki je z njima delil podobna glasbena zanimanja. Barry Shank je sicer v The Long Ryders ostal le eno leto, nato se je vrnil na fakulteto, doktoriral in se posvetil raziskovanju. Po njegovem odhodu je bil nekaj časa basist zasedbe The Long Ryders Britanec Des Brewer, nato pa se je ustalil basist Tom Bingo Stevens. 1983. leta je izšel prvi EP 10-5-60, leto zatem pa prvi pravi album Native Sons, ki mu je bil kasneje v CD različici dodan prvi EP. Z albuma Native Sons poslušajmo še eno pesem, Ivory Tower, sedaj v koncertni izvedbi.

4. CD, 4 (shank) IVORY TOWER (LIVE) the long ryders 3.03

Pesem Ivory Tower je napisal prav prej omenjeni Barry Shank, ki je bil v skupini le kako leto. The Long Ryders so medtem nadaljevali in 1985. leta objavili drugi pravi album z naslovom State of Our Union. Z njega smo prej že slišali pesem State of My Union, sedaj bomo klasiko Looking for Lewis and Clark, ki nas uvaja v album, vendar je tokrat ne bomo poslušali v studijski, temveč v koncertni izvedbi.

5. CD, 5 (oni) LOOKING FOR LEWIS AND CLARK (LIVE) the long ryders 3.25

Na albumu State of Our Union sta tudi pesmi Mason-Dixon Line in Here Comes That Train Again, obe delo Stephena McCarthyja.

6. CD, 6 (mccarthy) MASON-DIXON LINE the long ryders 4.23

7. CD, 7 (mccarthy) HERE COMES THAT TRAIN AGAIN the long ryders 3.23

Na albumu State of Our Union je še ena pesem Stephena McCarthyja, Lights of Downtown, ki jo bomo sedaj poslušali v remiksu, imenovanem Captain's Mix.

8. CD, 8 (mccarthy) LIGHTS OF DOWNTOWN (CAPTAIN'S MIX) the long ryders 3.09

Nocoj v oddaji Moč pesmi predvsem obujamo spomine na medtem sicer spet delujočo zasedbo The Long Ryders ob pomoči nedavno objavljene zbirke štirih CDjev Final Wild Songs. Tretji in zadnji redni studijski album zasedbe je bil Two Fisted Tales iz leta 1987, z njega pa bomo zdajle poslušali pesem Prairie Fire.

9. CD, 9 (griffin,sowders) PRAIRIE FIRE the long ryders 2.54

Tom Stevens je zasedbo The Long Ryders zapustil 1987. leta, za par mesecev ga je nadomestil Larry Chapman, zatem pa sta edina preostala člana – odšel je namreč tudi McCarthy - Sid Griffin in Greg Sowders razpustila zasedbo. Na ponovnem srečanju leta 2004 so se The Long Ryders zbrali v klasični postavi: Griffin, McCarthy, Stevens in Sowders. 1994. leta je izšla koncertna plošča BBC Radio One Live In Concert, ki prinaša posnetek nastopa The Long Ryders, ki ga je imela skupina 3. junija 1987 v klubu Mayfair v Newcastlu, prenašala pa ga je britanska radijska postaja BBC.

Na zbirki štirih CDjev z naslovom Final Wild Songs je, ob rednih posnetkih, več poskusnih in koncertnih. Poslušajmo dva iz zgodnjega obdobja, iz srede osemdesetih, koncertni izvedbi pesmi Black Girl in označevalne priredbe Further Along.

10. CD, 10 (oni) BLACK GIRL (LIVE) the long ryders 2.51

11. CD, 11 (trad.) FURTHER ALONG (LIVE)  the long ryders 4.53

Nekaj posnetkov na zbirki Final Wild Songs je poskusnih izvedb iz zadnjega obdobja zasedbe, ki so bile predvidene za naslednjo ploščo, ki zatem nikoli ni izšla. Poslušajmo poskusno izvedbo pesmi He Can Hear His Brother Calling.

12. CD, 12 (oni) HE CAN HEAR HIS BROTHER CALLING (DEMO) the long ryders 5.11

Po razhodu The Long Ryders je Greg Sowders delal pri založbi Warner. Tom Stevens se je vrnil v domači Elkhart v Indiano, si ustvaril družino in objavil ploščo pod lastnim imenom. Sodeloval je tudi v eni od reinkarnacij zasedbe Danny & Dusty. Stephen McCarthy je delal pod lastnim imenom, s Stevom Wynnom in Bryanom Harveyem pod imenom Gutterball, s Stevom Wynnom tudi v Danny & Dusty, ob tem še v zasedbi Jayhawks. Sid Griffin sedaj živi v Londonu, kjer je delal z zasedbo The Coal Porters. Objavil je še eno knjigo o Bobu Dylanu in The Band: Million Dollar Bash: Bob Dylan, The Band & The Basement Tapes. Nato so se The Long Ryders leta 2004 ponovno zbrali, objavili koncertno ploščo Live 2004, State of Our Reunion in občasno nadaljevali z delom. Leta 2014 so recimo po skoraj dveh desetletjih spet nastopili v Los Angelesu.

Četrti CD v zbirki Final Wild Songs prinaša koncertne posnetke z nastopa The Long Ryders marca 1985 na Nizozemskem. Poslušajmo tole koncertno izvedbo pesmi You Don't Know What's Right, izvirno objavljene na prvem EPju 10-5-60.

13. CD, 13 (oni) YOU DON'T KNOW WHAT'S RIGHT (LIVE) the long ryders 3.56

The Long Ryders torej še vedno delujejo. Trenutno končujejo niz nastopov.

Medtem se je oddaja Moč pesmi iztekla, Milko Poštrak se poslavljam s tole koncertno izvedbo pesmi Time Keeps Travelling z omenjenega nastopa na Nizozemskem marca 1985.

14. CD, 14 (oni) TIME KEEPS TRAVELLING (LIVE) the long ryders 3.38

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness