Nine Inch Nails: Beside You In Time

Recenzija izdelka
Nine Inch Nails - Beside You In Time
26. 5. 2012 - 23.59

Interscope, 2007

 

Lepo pozdravljeni v terminu nocojšnjega RŠ Koncerta, kjer bomo poslušali nekaj izbranih skladb zasedbe Nine Inch Nails, ki so bile izvedene v živo na njihovi severnoameriški turneji Live: With Teeth leta 2006. Nekatere izmed teh nastopov je zabeležila tudi kamera, kar je leto pozneje izšlo na DVD-ju z naslovom Beside You In Time.

Zgodba Nine Inch Nails je dandanes že relativno razvpita, saj navsezadnje ne gre za kak obskuren, alternativen industrialni bend, ampak prej za čisto nasprotje le-tega. Tisti mlajši poslušalci, ki se dandanes šele srečujejo s pojmom industriala, to zelo verjetno storijo ravno z Nine Inch Nails in potem ob predpogoju, da imajo razvito raziskovalno naravo, morda zabredejo še globlje v raznoliko zgodovino industriala. Nine Inch Nails so skupaj z Ministry verjetno najbolje prodajana roba tega glasbenega področja in stvar osebnih preferenc je, koliko jim boste to zamerili. Vsekakor so se v veliki meri odmaknili od tistega, kar je industrial predstavljal v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je sam pojem sploh začel uporabljati v povezavi z založbo Industrial Records in z enimi izmed prvakov tega žanra, Throbbing Gristle. Če je šlo v začetku za izzivalne, abrazivne, avantgardne in posledično dostikrat eksperimentalne pristope k izvajanju glasbe, lahko rečemo, da so Nine Inch Nails stvar ponovno precej poenostavili. Pa ne toliko z vidika samega ustvarjanja, je pa njihova različica že od vsega začetka mnogo prijaznejša tudi tistim poslušalcem, ki niso ravno vajeni vsega hudega. Kljub temu, da je vedno šlo za skupino glasbenikov, so Nine Inch Nails vseeno neke sorte one-man-band, saj je za smeri, ki jih bend ubira, v odločilni meri odgovoren oče Trent Reznor, še eden izmed glasbenih samozadostnežev, multi-instrumentalist, producent, tekstopisec, pevec in vse, kar je sploh potrebno za to, da njegove zamisli pridejo na plano ter do potencialnih poslušalcev. Kot še marsikoga iz sveta glasbenih ultra produktivnežev, ga marsikdaj smatrajo za muhastega čudaka. A vendarle mora ta čudak nekaj početi prav. Poleg osmih studijskih izdaj pod imenom Nine Inch Nails je seveda ustvaril še nepregledno množico drugega materiala. Prvi album, Pretty Hate Machine, so Nine Inch Nails izdali leta 1989, zadnji, The Slip, je izšel pred štirimi leti, v današnjem RŠ Koncertu pa poslušamo skladbe, odigrane na severnoameriški turneji leta 2006. Gre za turnejo, ki je spremljala izdajo njihovega petega albuma, With Teeth, iz leta 2005.

Album je bil tematsko močno zaznamovan z Reznorjevim bojem z alkoholom in drogami in je izšel 6 let po izdaji predhodnega The Fragile, zato lahko rečemo, da gre skorajda za nekakšen povratniški album po težjem obdobju v zasedbi. Turnejo Live: With Teeth so Nine Inch Nails začeli jeseni leta 2005, ko so se jim na nastopih pridružili tudi Queens of the Stone Age, Autolux, Death From Above 1979 in Saul Williams, posnetki za DVD-izdajo Beside You In Time pa so v večini nastali na ameriških arenskih koncertih v Oklahomi in Texasu v letu 2006. Kot se lahko pričakuje od perfekcionista Reznorja, gre za vizualni dragulj – preprost, a učinkovit in dinamičen dragulj.

Podobno je tudi z zvokom samih posnetkov, na nekaterih mestih se zdi produkcija celo nekoliko preveč spolirana, saj morda manjka nekoliko več eksplozivnosti in surovosti, ki ju Nine Inch Nails nedvomno bruhajo iz sebe na živih nastopih. DVD ima še nekaj dodatkov, in sicer gre za fotografije benda, videa za skladbi The Hand That Feeds in Only ter nekaj posnetkov s studijskih vaj zasedbe. Beside You In Time je, skratka, dokument pomembne turneje izjemnega benda in je zanimiv tako za oboževalce kot tudi za tiste, ki jih enostavno navdušuje pogled v prihodnost, ki mora hkrati še opravljati z demoni preteklosti. In kljub temu, da je Reznor leta 2009 naznanil, da Nine Inch Nails zaključujejo koncertno kariero, se nekako zdi, da zgodba vendarle še ni zaključena.

V naslednje tričetrt ure se bo zato odvrtelo deset skladb z DVD-ja Beside You in Time zasedbe Nine Inch Nails. Ker celotni posnetki, zajeti na DVD-ju, trajajo skoraj dve uri, bomo poslušali nekaj izbranih skladb z različnih albumov, ki so bile v živo izvedene na severnoameriški turneji Nine Inch Nails leta 2006.

 

Nine Inch Nails - Only (Live: Beside You In Time)
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness