THE GASLAMP KILLER: Live in Los Angeles

Recenzija izdelka
13. 5. 2015 - 23.00

Samozaložba, 2015

 

Nocoj bomo poslušali prvi live album losangeleškega hip hop producenta Gaslamp Killerja. Posnetek je bil narejen leta 2013, v istem letu, v katerem se je Gaslamp Killer skoraj usodno poškodoval ob padcu s skuterjem. Na njem lahko slišimo petnajstčlansko zasedbo prvorazrednih losangeleških glasbenikov, vključno z Gaslamp Killerjem, ki zasedbo koordinira in na splošno moderira celoten performans s svojimi vpogledi v navdihe med samimi komadi.

Zanimivo je pomisliti, od kje prihaja glasbenikovo ime, saj se navezuje na resničen kraj Gaslamp Quarter v mestu San Diego v Kaliforniji. Tam naj bi Gaslamp Killer začel svojo DJ kariero in od tam tudi izvira ime, saj naj bi večkrat s svojo muhasto eklektiko spraznil plesišča, potem ko je ljudstvo zahtevalo glasbo aktualnih pop lestvic. A med svojim uveljavljanjem in ubijanjem plesišč je vedno več ljudi opazilo njegov čut za zlivanje različnih stilov pod okvir hip hopa, tako se je vztrajno povzpel na sam vrh losangeleške scene, v kateri je med drugim tudi postal stalni rezident in soustanovitelj kluba Low End Theory, v katerem se tedensko predstavlja novosti v lokalnem eksperimentalnem hip hopu. Kljub Killerjevi težavni zgodnji fazi prebujanja pa se je na posnetku izkazal kot odličen vodja tako zasedbe kot večera. Med posameznimi skladbami si večkrat vzame čas za nagovor občinstva in s tem ne samo zmanjša razdaljo med nastopajočimi in poslušajočimi, temveč s kratkimi izleti v spiritualnost doda na celotni izkušnji koncerta, še posebno, ker gre za inštrumentalen hip hop, v katerem se srečajo klasičen jazz, psihedelija, Bližnji in Srednji vzhod, Afrika ter rock.

Na posnetku človek pravzaprav redko dobi občutek, da gre dejansko za hip hop producenta, ki tiči za vsemi zvoki orkestra in občasnimi posebnimi efekti, ki jih kontrolira sam Killer. Glasbeniki delujejo uigrani, čeprav naj bi imeli pred nastopom samo tri vaje, in poustvarijo vsak odtenek Gaslampovih vizij, ki jih je tekom izdaj postopoma skrbno razkrival. Nekatere skladbe, recimo Apparitions, doživijo tudi raztegnjene izvedbe, kjer še dodatno pridejo do izraza sposobnosti sodelujočih glasbenikov. Zdi se, kot da je Gaslamp Killer ustvarjen za žive nastope, saj v živo in s pomočjo orkestra njegove skladbe načeloma zazvenijo bolje. Sicer je znan po divje doživetih nastopih, a se tukaj drži nekoliko zadaj, deloma verjetno tudi zaradi takrat še sveže poškodbe. Znan pa je tudi po tem, da je bil med prvimi, ki so začeli uporabljati iPad namesto večjih kontrolerjev pri svojih nastopih. Ta mu očitno dobro služi, saj med posnetkom koncerta, ki je bil narejen tekom samo enega nastopa, ni prihajalo do nobenih težav.

Gaslamp Killer in njegova zasedba, s katero se na posnetku skupaj poimenujejo The Gaslamp Killer Experience, ohranja glasbenikova izhodiščna motiva v ustvarjanju in igranju glasbe, ki sta – izobraževati in zabavati. Kljub temu da si je tekom kariere nabral zvesto čredo oboževalcev, ki so sledili stopinjam, ki jih je puščal v posameznih komadih, in tako odkrili del pozabljene glasbe, ki jo Killer marljivo kurira, je na posnetku pokazal, da se še ni izčrpal. Prej bi lahko rekli, da se je glasbenik v svojem relativno novem okolju, sredi živega benda, na novo našel.

 

Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.