24h PARTY PEOPLE

Recenzija dogodka
13. 10. 2014 - 16.00

Channel Zero, 11. 10. 2014

 

Letošnji 24-urni koncertni maraton so zopet ozvočili eni najzanimivejših predstavnikov domače scene kot tudi nekatere gostujoče zasedbe. Skupaj so poskrbeli za pester in raznolik nabor glasbenih žanrov, ki segajo vse od elektronike pa do punka, raznovrstnih metalskih derivatov in eksperimentalnih in improviziranih muzik.

Nekaj minut čez polnoč so na oder kot otvoritvena skupina stopili hrvaški ABOP, ki so dodobra ogreli občinstvo s svojimi sicer repetitivnimi, a premišljeno razvijajočimi se komadi. Ritmični del izkušene zasedbe vodita dva tolkalista, ki odločno držita tempo in dvema klaviaturistoma ter basistu omogočata nekaj več svobode oziroma se na trenutke tudi prilagajata njihovim vzgibom. Na koncu dobimo deloma akustičen in zelo ritmično živahen rejv z vedno prisotnimi referencami na različne sicer večinoma elektronske glasbene sfere. Za njimi je na vrsto prišel Kleemar, ki je prav tako razplesal občinstvo kljub siceršnji umirjenosti svoje glasbe, ki na trenutke deluje dokaj introvertirano. Med zasanjanim plesom smo lahko raziskovali njegove nekako zadržane zvočne pokrajine in podlegli skupinskemu glasbenemu transu, ki je odlično vodil v sledeče Your Gay Thoughts. Ti, sicer tudi letošnji klubski maratonci, so pretežno elektronski trio, ki v svojo glasbo vpelje tudi vizualno komponento, s katero doseže skoraj psihedelične učinke. Ti odlično spremljajo in poudarjajo fragmentiranost njihove glasbe kot tudi njeno umeščenost v digitalno dobo, katere priokus je vedno prisoten. Navidezna živost elektronike deluje kot vodilna tema v njihovi glasbi in skupina je zaradi nje v živo vedno zanimiva.

Za njimi sta nam Wanda & Nova deViator ponudila nenavadno mešanico nekakšnega industrialno zvenečega trip hopa in punka, ki spominja na IDM-ovsko zgradbo beata. Ta deluje na mnogih med seboj prepletajočih se nivojih, ki se vedno znova združujejo, da skupaj tvorijo konkreten in osredotočen ter na trenutke presenetljivo svež, mestoma pa tudi agresiven zvok. Skozi to zanimivo mešanico njuna glasba posreduje moralna stališča in življenjska vodila ter posledično deluje kot opozorilo proti vabljivosti ustaljenih smernic, ki se jim obenem poizkuša izogibati.
 
Ob štirih je sledil Blaž, prvi izmed treh zaporednih producentov, katerega sintetizirani zvoki, opremljeni z odličnim bobnanjem, so ohranili živahno vzdušje. Njegov zvok skoraj zapada v nekakšno razpotegnjeno popoidnost, medtem ko so bobni izkoriščeni za raznolike ritmične vzorce in delikatne variacije, ki se trudijo sodelovati z računalniškimi komponentami.

Sledil je Some1Else, katerega glasba je zgrajena iz na trenutke dokaj eksperimentalno zvenečih beatov, katerih pestrost je tako v tonu kot tudi v občasnih ritmičnih odstopanjih. Ostri beati sicer nasprotujejo mehkejšim semplom, a kombinacija najde skupne točke in posledično deluje. Proti koncu smo lahko slišali še kvazi footworkersko kolaboracijo z Loutseau, ki mu je bil kmalu zatem prepuščen oder. Loutseau je set začel s poklonom DJ Rashadu ter zatem navdušil s čistejšimi beati, zmešanimi z odrezavimi vokalnimi sampli, ki so si mestoma drznili poseči tudi po kompleksnejših ritmičnih vzorcih. Njegova glasba je sicer vedno ostala predvsem plesno orientirana, kar ji je sicer zastavilo nekaj  določenih okvirov, ki pa so bili zato toliko bolj temeljito raziskani. Slog na trenutke sicer deluje uniformiran, a kljub temu večinoma stremi k raziskovanju, zaradi česar je set ohranil našo pozornost.

 

Noč se je prevesila v jutro in stražo v Channel Zeru je prevzela avtorica nadaljnjega besedila. “Na koncerte”, je bil odgovor na vprašanje “Kam greš pa ti tako zgodaj?”, ko je recenzentka dokončno ozavestila svoj plan, kako preživeti soboto.

Ob enajstih so oder prevzeli stonerji Omega Sun. Ravno pravšnja mera težkih kitarskih rifov ob kroženju prvih jutranjih misli. Popolnoma jasno je postalo, da se dogodka, kot je 24h party people, ne da najbolje recenzirati razdrobljeno. Gre namreč za edinstven  dogodek, ki ga najbolje podoživiš, če si osebno tam 24 ur. To so še najprej potrdili ostali obiskovalci, večina katerih je bila prisotna na dogajalnem prizorišču že vse od polnoči, začetka dogodka. Slabih 20 ljudi je vztrajalo tako na koncertu Omega Sun, pa še ti so bili na koncu z energijo. Omega Sun pa so neutrudljivo udarjali po kitarskih strunah in bobnih in s tem sporočali, da se ta koncertni maraton tako ali drugače nadaljuje. Za njimi je nastopil Atila Boštjančič. V one-man band vlogi je obvladoval boben, čineli, kitarico iz škatle za cigare ter zraven še pel. Prijetno bluesovski nastop z malce več hitrosti.

Ob enih so bili na vrsti Litostrojska Darkbluz Experyment. Nihče ni zares vedel, kaj pričakovati. Opis na strani dogodka nam je ponujal le informacijo, da bodo tokrat nastopili z mešalnikom za sok. In res, na odru poleg pripravljenih inštrumentov ni stalo nič drugega kot mešalnik za sok in sveže sadje. Najprej je na oder prišel basist, oblečen v opravo božička, brez hlač. Sledil mu je nekdo, ki je upravljal z mešalnikom za sok, oblečen v rumen, morda zlat oprijet kombinezon, ki je na svobodo pustil le nekaj dred. Za njima sta se na oder postavila še kitarist, prav tako brez hlač, ter vokalist za bobni v črnem industrial svetlikajočem se jopiču. In to še ni bilo vse, za češnjico na vrhu smetane se jim je pod odrom pridružil še frontman, oblečen v lahkotno oblekico, s spetimi lasmi v čop in plinsko masko. Končno se je postavilo vseh pet na svoje položaje in že so začeli z miksanjem sadja. Po okusu smoothieja sodeč so zagotovo uporabili banane in nektarine. Med ponujanjem smoothiejev okoli poslušalcem pa so še igrali in peli. Lahkotna baskitara je tako poplesavala okoli zaciklanih kitarskih distorzij, medtem ko sta se basovski in nadvse visoki vokal med seboj prepletala v najzanimivejših oblikah, kar pa je zadnjih petnajst minut spremljal še nasilno utripajoč reflektor oz. stroboskop. Cel performans je ne le presegel pričakovanja, temveč podal obiskovalcem razlog, zakaj se je splačalo in se še splača ostati.

Za njimi so nastopili še oOo, impro rokenrol z nekaj kolaboracije Dejana Kobana z branjem poezije, odlična kombinacija. Sledijo nastopi 12, Žiga Murka ter All Strings Detached, ki sta nam postregli s čudovitim, suverenim koncertom. Čeravno nadvse melanholično obarvano, je vse skupaj izpadlo zelo močno. Globina vokala Vesne Godler in nežnost vokala Jane Beltran sta zagotovo  marsikomu povzročili kurjo polt. Poleg nekaj že slišanega materiala pa sta nam postregli tudi z nekaj svežimi kosi. Sledil bi nastop The CowMonkeys, če bi šlo vse po načrtih. Pa ni šlo. Tako sta vskočila duo Človk, ki sta nam postregla z nojzersko obarvanimi rock derivati, boben, kitara in vokal. Za njima pa 30 stopinj v senci, katerih melodije so gladko odtekle v smeri Nirvane in kakšnih slovenskih Dan D.

Nič ne de, za njimi so na oder namreč stopili Joko Ono. Prisotnih je bilo že tudi nekoliko več obiskovalcev, sploh tistih svežih, saj je bilo v zraku čutiti tudi nekoliko več energije. No, k temu je verjetno pripomogel tudi energičen koncert Joko Ono, zasedbe, katere pevka je s svojim prodornim vokalom premaknila še tako utrujene glave. Za njimi so sledile tako še tri zasedbe; odlični domači Čao Portorož, pristno-čutna postpunkovska Vlasta Popič ter hipnotični newyorški nojzerji VAZ.

Tako se je zaključil 24-urni maraton. Tokrat z vsaj šestnajstimi junaki oz. norci, ki so bili fizično prisotni ves čas. Ni vsak dan dan, ko se večino dne ali pa kar cel dan preživi ob koncertnem rajanju, je pa res, da je zabavno imeti tudi takšne dni, saj te spomnijo na vse ostale reči, ki se jih drugače jemlje samoumevno. Kot pografitiran kombi na Metelkovi, ki je bil tam kar nekaj časa, pa ga je redko kdo opazil, ko pa so ga včeraj začeli nalagati na avtovleko, smo ga naenkrat začeli pogrešati. Ampak spremembe imamo vseeno radi in tudi dni, ko smo lahko 24 ur na koncertih, saj nam takšni dogodki dajo vpogled v širše slike.

 

SPORED:

00:00     ABOP

01:00     Kleemar

02:00     Your Gay Thoughts

03:00     Wanda & Nova deViator

04:00     Blaž

05:00     Some1Else

06:00     Loutseau

07:00     The KOJN

08:00     Dandelion Children

09:00     Inhibis

10:00     The Canyon Observer

11:00     Omega Sun

12:00     Atila Boštjančič

13:00     Litostrojska Darkbluz Experyment

14:00     oOo

15:00     12

16:00     Žiga Murko

17:00     All Strings Detached

18:00     (the Cowmonkeys) // Človk

19:00     30 stopinj v senci

20:00     Joko Ono

21:00     Čao Portorož

22:00     Vlasta Popić

23:00     VAZ 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.