ADELSBERG METAL 2. Dan: Vigilance, Panikk in Cidium

Recenzija dogodka
4. 10. 2017 - 14.30

MC Postojna, 30. 9. 2017

 

Adelsberg oziroma Postojna je za podzemno glasbo trenutno eden izmed najbolj vročih krajev v Sloveniji. Zato je bilo pričakovati, da se bo zgodilo kaj podobnega, kot se je zadnji vikend. Zadnja petek in sobota sta bila v Mladinskem centru Postojna posvečena metalu. V recenziji se bomo sicer ukvarjali samo z zadnjim dnevom festivala, na katerem so nastopili hrvaški Cidium, Panikk iz Ljubljane in lokalni Vigilance. Slednjim je bila to tudi prilika za release party ob izidu njihove nove plošče Hammer of Satan's Vengeance.

Prvi so nastopili Cidium in če smo prav razumeli, je to bil njihov drugi koncert. Zverinski black death metal je skušal biti podoben glasbi bendov, kot so Archgoat, Blasphemy in Beherit. A žal je bil njihov nastop zelo neroden, Hrvati so se ga namreč fejst napili in na trenutke nas je bilo v publiki sram tudi še namesto njih. Vseeno pa smo se njihovemu nastopu dobro nasmejali. Ko je kitarist na primer komad odigral, ne da bi dvignil glasnost ojačevalca in nato razlagal, da ne čuje ništa. Za resnejši komentar bomo torej potrebovali bolj trezno priliko.

Sledili so ljubljanski Panikk, ki so letos izdali svojo drugo ploščo z naslovom Discarded Existence. Panikk so pristaši Bay Area thrash metala. Njihov nastop je že od samega začetka deloval suvereno, očitno je bilo, da je bend zelo uigran. Kirurška natančnost ob vsaki finesi je pri poslušalcu pustila močan vtis. Vokal je bil v živo malenkost agresivnejši kot na posnetkih, kar je pripomoglo k temu, da je bend deloval le še bolj prepričljivo. Solaže glavnega kitarista so bile izvedene brezhibno, ob pravih trenutkih ter v idealnih količinah. Čeprav je njihovo ustvarjanje zelo uokvirjeno v specifičen žanr, iz katerega ne izstopa, moramo priznati, da so Panikk res vrhunski klon. Česar ne gre jemati kot kritiko, saj vedno raje gledamo dober thrash kot nek naključen, nov in le še en ogaben kolaž žanrov. Skratka, Panikk ga pokajo tako, kot so pokali thrash bendi v osemdesetih.

Večer so nato zaključili predstavniki adelsberške metal milice Vigilance. Kot smo povedali že v uvodu, so Vigilance to priliko izkoristili za predstavitev svoje nove plošče Hammer of Satan's Vengeance, ki je izšla za založbo Dying Victim. Nastop so uvedli z naslovno skladbo z nove plošče. Skozi koncert pa so se vračali tudi k predhodni plošči Hounds of Megiddo. Vigilance smo tokrat videli v odlični formi. Z izjemo v začetku še razglašene kitare je bil njihov nastop perfekten. Tudi publika se je lokalpatriotsko najbolj razgrela prav ob njihovem nastopu. Res pa je, da Vigilance niso tako sterilni kot Panikk in si zato lahko privoščijo bolj umazano igranje. Vsaka solaža pač ni bila izvedena v nulo; ampak koga to briga v trenutkih, ko bend z odra ustvarja odlično vzdušje. Vigilance so eden izmed tistih talentiranih bendov, ki so uspeli svojo zgodbo izvoziti tudi izven svojega majhnega mesta in naše države, seveda popolnoma upravičeno, saj bojzi res znajo igrati. V živo je njihova mešanica žanrov od ironmaidenovskega heavy metala do počrnjenega thrasha izjemno funkcionalna, gledalca oziroma poslušalca preseneča in pritegne k pozornosti. Morda to celo lepše deluje na plošči kot na koncertu, v petek smo namreč hrepeneli še po katarzičnih hitrih delih. Ti se znotraj njihovih komadov pojavijo le kot utrinki, kot hipne mikro eksplozije besa.

Adelsberg Metal se je izkazal kot lepa popestritev vikenda in dokazal, da je Postojna s svojo izjemno pozitivno energijo ob koncerih podzemne glasbe zelo in vedno bolj vredna pozornosti!

 

https://vigilanceofficial.bandcamp.com/

 

https://panikk.bandcamp.com/

https://www.metal-archives.com/bands/Cidium/3540370669

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.