Agrimonia, Femacoffin, Instinct Of Survival

Recenzija dogodka
17. 9. 2014 - 16.15

Klub Gromka 15. 9. 2014

 

Klubska sezona se je komaj začela in smo že poplavljeni z nešteto solidnimi koncerti večkrat na teden. Ta teden se je že začel z zavidljivim koncertom v Klubu Gromka, kjer so nastopili švedski Agrimonia, ameriški Femacoffin in Instinct Of Survival iz Nemčije.

Prvi so oder zasedli Instinct Of Survival, ki so se vrnili na oder Gromke po skoraj točno dveh letih. Instinct Of Survival so izdali svež album z naslovom Call Of The Blue Distance, na katerem so se ponovno prelevili v drugačen bend. Sicer obstajajo že od leta 1995, vmes pa so večkrat spremenili svojo žanrsko usmeritev, ki je segala vse od grinda in crusta do stenchcora. Njihova trenutna forma je nekakšen „rip off“ prvih crust bendov iz Anglije v stilu Deviated Instinct. Če se spomnimo - ko so igrali v Gromki pred dvema letoma, smo bili precej razočarani nad novim materialom, saj smo vsi pričakovali, da nam bodo Nemci postregli z zlobnim „zmetaliziranim“ crustom. Tokrat tega šoka ni bilo, saj smo bolje vedeli, kaj pričakovati. Žal se je zopet zalomilo pri slabem zvoku kitar oziroma pri nerazločnem zvoku, kar pa ni bila toliko krivda tonskega mojstra kot krivda benda. Tudi njihov nastop je deloval ponedeljkovsko; bili so brez volje in energije. Njihov nastop je bil soliden, ampak z grenkim priokusom, saj smo od njih, kot se je na koncu izkazalo, zopet pričakovali preveč.

Naslednji so bili na vrsti Femacoffin iz Oaklanda. Američani so trenutno eden najbolj vročih bendov na tako imenovani stenchcore sceni, saj se lahko pohvalijo s člani, ki so igrali v Stormcrow in Sanctum. Oba benda sta bistveno zaznamovala stenchcore sceno s svojimi platami in igrala pomembno vlogo na ameriški zahodnoobalni crust sceni. Poleg tega je njihova demo kaseta požela same odlične kritike in lahko mirno rečemo, da je to bila najboljša demo kaseta leta 2013!

Tudi za Femacoffin je bilo veliko pričakovanja in vznemirjenosti v zraku. Njihov zvok je bil dober in tudi performans malo bolj dinamičen, žal pa so imeli težave z bobnarjem. Večkrat se je izgubil med komadi in ustvarjal zmedo. Dejstvo sicer je, da je to njihov novi bobnar, ki je šele pred kratkim začel bobnati, in je to bil šele njegov četrti koncert. Kljub temu so bili Femacoffin na trenutke pravi rušilni stroj, „bolt-throwerski“ počasni rifi so tresli tla pod odrom in kričeči vokal je ustvarjal vzdušje brezupja. V setlisto so vstavili tudi priredbo Stormcrow in za konec celo priredbo Icons Of Filth. Če povzamemo; smo bili tudi nad Femacoffin malo razočarani, morda ravno tako zaradi prevelikih pričakovanj.

Tretji nastopajoči bend, Agrimonia, so zaključili večer v Gromki. Tudi oni so zelo uveljavljeno ime na podzemni sceni. Pohvalijo se lahko s tremi odličnimi platami in zavidljivim številom turnej, kljub številnim turnejam pa je to bil njihov prvi nastop pri nas. Bend si deli člane z Martyrdöd in Miasmal, basist je celo „session“ kitarist za skupino At The Gates.

Agrimonia so imeli daleč najboljši zvok tega večera. Vse je bilo razločno in dovolj naglas. Njihov nastop je bil najbolj energičen in zanimiv za ogled, saj niso delovali zdolgočaseno na odru. Po drugi strani pa njihov performans nima večjega pomena na odru, saj te njihova glasba sama zase popolnoma prevzame. Agrimonia so izjemno talentiran bend, bend, ki presega standarde na punk sceni. Njihova glasba deluje izjemno dodelana, do najmanjšega detajla. Agrimonia so zelo unikaten bend, tudi kar se tiče žanra, saj ga je težko opisati le z eno glasbeno zvrstjo. V njihovi glasbi lahko slišimo vplive crusta, sludgea, post-rocka, black metala in seveda švedskega death metala. Vse to jim uspeva združevati zelo dobro. Ko skozi komade spreminjajo ritme ali rife čisto drugačne narave, to naredijo tako dovršeno, da to menjavanje nikoli ne deluje vsiljeno. Najbolj izstopajo kitare, ki skozi celotne komade igrajo vsaka svojo linijo in vsak kitarist prispeva v skupno zvočno sliko različne finese. Njihov nastop res očara in potegne vase. Agrimonia na trenutke zaplavajo celo v psihedelične vode, saj na določenih delih uporabljajo sintesajzer in matrico iz računalnika. Vzdušje, ki ga ustvari bend, je temačno, fatalistično in daje občutek, kot da doživljamo zadnje trenutke pred apokalipso, pred popolnim propadom vsega. K temu pripomore tudi močan vokal pevke, ki se ne špara s kruljenjem in kričanjem.

Agrimonia so bistveno dvignili standard tega večera in verjamemo, da niso pustili nikogar ravnodušnega, no, vsaj tistih, ki so ostali na koncertu, saj se je ob njihovem nastopu dvorana že malce izpraznila. Dogodek je bil solidno obiskan, čeprav bi si zaslužil večjo pozornost, prav zaradi izjemnosti bendov. Lahko rečemo, da je bil koncert eden zanimivejših, ki so se zgodili pri nas na crust punk sceni. Je pa res, da je bila letošnja bera zanimivih crust bendov bolj slaba, zato upamo, da bo prihajajoča sezona prinesla več zanimivosti.

 

http://agrimoniasl.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/agrimonia.swe

 

http://femacoffin.bandcamp.com/

 

http://instinctofsurvival.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/pages/Instinct-of-Survival/181538611872734?fref=ts

 

Photo credit: Dunja

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

basist je uradni član ATG, ne session :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness