Bad Breeding, Nikki Louder

Oddaja
19. 9. 2017 - 17.30

CUK Kino Šiška, 14.9.2017
Foto: Nejc Ketiš/Kino Šiška

 

Minuli četrtek je v Komuni Kina Šiška nastopila britanska zasedba Bad Breeding, ki je z najnovejšim albumom Divide požela veliko dobrih kritik in bila med drugim oklicana za najboljši novi punk bend v Britaniji. Zadostna informacija vsaj za klik albuma, če ne za ogled koncerta, je bila torej servirana s strani ekipe Kina Šiška in kasneje na naših valovih predstavljena v Tolpi bumov točno pred enim tednom. Neusmiljena glasba štirih mladcev iz Stevenagea je z drugim dolgometražnim albumom v manj kot letu dni postala še bolj groba, nekonvencionalna in na trenutke zvokovno robna. Za več o samem albumu in zasedbi poleg Tolpe priporočamo še RŠ intervju izveden pred njihovim  četrtkovim nastopom.

Na moker večer torej ni bilo nobene dileme o ogledu koncerta, ki je bil prirejen tako za košarkarske navijače kot tudi za glasbene firbce. Po odpovedi madžarske punk skupine Dope Calypso je prvi termin v zadnjem trenutku pripadel Kamničanom Nikki Louder, in to točno ob polfinalnem polčasu. Uigranost in hrupnost bivših klubskih maratoncev je v živo vselej udarila poslušalca še enkrat bolj kot na samih posnetkih. Njihov razvoj od surovejših in agresivnejših albumov prek dinamično raznolikih kasnejših izdaj, do še bolj razgibanih in živčnih koncertov presega umestitev v zgolj noise rock predal, čeprav so znotraj tega žanra prav zares izstopajoči. Trajanje živih izvedb komadov je prilagodljivo, tako kot njihova nenehna napetost, ki jo narekujejo s histeričnimi izpadi. Maloštevilno publiko so Nikki Louder z odličnim zvokom uspeli raztresti kot zmore le malokdo. Svoj nastop so zaključili z zametkom novejšega komada ter povabili na dogodek ob deseti obletnici obstoja benda, 15. decembra v klubu Gromka.

Po Nikki Louder so tekle zadnje minute tretje četrtine polfinala, ki si ga je poslušalstvo, kljub dvajsetim pikam razlike, z zanimanjem ogledalo. Bad Breeding so morali tako počakati še eno četrtino in kratko slavje, nato pa so s svojo hrupnostjo zasedli oder. Kvartet se trenutno potika na evropski turneji, v sklopu katere predstavlja zadnji album Divide, na vse strani razprt album, ki spomni na primitivnost britanskega punka s konca sedemdesetih v stilu Icons Of Filth, kasnejših surovežev Cress, post punka Killing Joke, temačnega punk rocka ameriških Wipers in še bi lahko naštevali vse tja do trenutkov post hardcora in noise rocka devetdesetih. Kakorkoli že, to je bil eden redkih punk koncertov v Kinu Šiška, sploh s tako aktualno in zanimivo zasedbo. Ne glede na to, da smo takšne bende vajeni gledati na drugih odrih, pa se je nujno treba vprašati zakaj je bila udeležba tako slaba. Tekma definitivno ni sprejemljiv izgovor.

Britanski punk se je kot kaže preporodil v tršo, bolj grobo smer, vsaj v verziji Bad Breeding. Malo je skupin, ki kljub statičnemu občinstvu uspejo Komuno prevzeti in spremeniti v atmosferično drugačen prostor. Pomagalo je glasno ozvočenje, ki je vse kitarske piske, bobnarska udrihanja, basovsko brnenje in vokalno histerijo, ujelo v pravi umazani liniji. Kdo si sploh še želi spoliranosti in popeglanosti na punk koncertih, če bend posledično ne izpade pristno (?).  Mirnega in rahlo zadržanega vokalista Chrisa si po slišanem v RŠ intervjuju človek res ne predstavlja kot tako podivjane in razcepljene osebnosti, kaj šele v dretju v mikrofon kar med samim občinstvom. V setlisti so prevladovali komadi z zadnjega albuma. Eni sicer še kar podobni studijskim verzijam, spet drugi komaj prepoznavni ali povezani med seboj. Tako je denimo delovala vključitev Wrayeve klasike Rumble, ki je povezala dva avtorska komada.

Kdo ve koliko časa bodo Bad Breeding potrebovali za naslednji album. Kot kaže se nezadovoljstvo v njihovem primeru rešuje skozi ogromno produktivnost, ki jo znajo tudi primerno zapakirati. Več takšnih koncertov, kjer koli že bodo, na dneve tekem ali ne. Skratka, odličen četrtkov večer s kar dvema zmagama.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Torej, zakaj je bila udeležba tako slaba?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.